Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Εύστοχος Αλ. Παπαχελάς για το House of Trump


House of Trump
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
Η αμερικανική πολιτική σκηνή θα αρχίσει σε λίγο να μοιάζει πολύ με επεισόδιο της σειράς «House of Cards». Οι αποκαλύψεις για επαφές και συναλλαγές του επιτελείου Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο κλιμακώνονται.
Η έρευνα του ειδικού ανακριτή προχωρεί και βάζει στο στόχαστρο συγγενείς και στενούς συνεργάτες. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών παρακολουθεί αμήχανη, ενώ στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια για να ψηφισθεί από το Κογκρέσο κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο, κομμάτι των προεκλογικών δεσμεύσεων Τραμπ.
Το αμερικανικό «σύστημα» έχει, όμως, τα αντίβαρα και τα αντισώματά του. Είναι, για παράδειγμα, εντυπωσιακό πως προσπαθεί να προφυλάξει τον αντιπρόεδρο Πενς και να τον κρατήσει έξω από τον χορό των αποκαλύψεων. Ο Πενς θεωρείται πολύ συντηρητικός, ίσως και ακραίος σε ορισμένα ζητήματα, αλλά προβλέψιμος. Εχει de facto αναλάβει τη διαχείριση πολλών υποθέσεων εθνικής ασφάλειας, εξ ου και το τηλεφώνημα με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο Πενς είναι κοντά στην ομάδα των «ενηλίκων» που διαχειρίζονται την αμερικανική εξωτερική πολιτική και παίζει πια σημαντικό ρόλο. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά γνώστης της Ουάσιγκτον, «πρόκειται για άνθρωπο από τον οποίο μπορείς να πάρεις μία σαφή, απτή απάντηση».
Οταν ο Τραμπ προκάλεσε κλίμα αβεβαιότητος γύρω από τις προθέσεις του έναντι του ΝΑΤΟ, ήταν ο Πενς που πήγε στο Μόναχο για να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές ελίτ.
Ο ίδιος μοιάζει να αντιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να κληθεί να αντικαταστήσει τον Τραμπ σε περίπτωση «ατυχήματος». Αυτός είναι, προφανώς, ο λόγος που ξοδεύει πολύ χρόνο στη συλλογή χρημάτων από παραδοσιακούς υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Είναι βέβαια πολύ νωρίς να μιλάμε για επικείμενο «ατύχημα». Η έρευνα του ειδικού ανακριτή θα πάρει μήνες. Η ανασφάλεια των Ρεπουμπλικανών θα κορυφωθεί λίγο πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2018. Εκεί θα αρχίσει το άδειασμα του σημερινού προέδρου εφόσον έχει καταστεί τοξικός έως τότε.
Οσο για εμάς εδώ στην Αθήνα, η υπερβολική ρευστότητα και εσωτερική κρίση στην Ουάσιγκτον δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης συνομιλητών υψηλού επιπέδου. Η γραφειοκρατία κάνει τη δουλειά της και η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, βρίσκεται στο ραντάρ. Σε ζητήματα αιχμής όμως ενδέχεται να είναι άλλοι, πλην του προέδρου, που θα παίξουν τον καταλυτικό ρόλο. Είπαμε, αυτά που συμβαίνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι πρωτόγνωρα και ταιριάζουν περισσότερο σε σενάριο τηλεοπτικής σειράς. Δεν είναι τυχαίο πως από την Αθήνα έως το Βερολίνο και το Πεκίνο όλοι αναρωτιούνται ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο στην Ουάσιγκτον.