Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Άρθρο του Ν.Φιλιππίδη ότι στην κυβέρνηση δείχνουν να τα χάνουν...


Στην κυβέρνηση δείχνουν να τα χάνουν...
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr/)
Ο Γιάννης Μπαλάφας, νιώθει ως άλλος Ζάππας, επειδή ένας πολίτης του έδωσε συγχαρητήρια στον δρόμο...
Η Θεανώ Φωτίου στηρίζει τα κινήματα που θα μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι με απόφαση της κυβέρνησης της οποίας είναι υπουργός, γίνονται ηλεκτρονικοί – άρα μπορούν να διεξάγονται κατά δεκάδες ημερησίως - από τον Σεπτέμβριο, ενώ απελευθερώνονται πλήρως για κάθε μεγέθους κατοικίες από την 1/1/2018.
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, έταξε όπως είπε, «δημιουργία στην Καστοριά ενός, ας μου επιτραπεί η έκφραση, "λιμανιού ξηράς"».
Αυτά μόλις σε ένα 24ωρο.
Στην κυβέρνηση δείχνουν να τα χάνουν... Σαν τον ποδοσφαιριστή σε κενή εστία...
Την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο με την βοήθεια καλών στελεχών και εξειδικευμένων συμβούλων ετοιμάζουν μια «σχεδόν» έξοδο στις αγορές, η υπόλοιπη κυβέρνηση μετά του πρωθυπουργού, δείχνει έτοιμη να «χύσει την καρδάρα»...
Η αναντιστοιχία λόγων και έργων, αλλά κυρίως πραγματικότητας και φαντασίας δίνει και παίρνει. Άλλοι θεωρούν επαρκές δείγμα το χτύπημα στην πλάτη από έναν πολίτη και άλλοι νομίζουν ότι βρίσκονται στην «ανέμελη» προεκλογική περίοδο όπου μπορούσαν να τάζουν χωρίς επιπτώσεις. Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν στο «πάρτι αναντιστοιχίας» με την πραγματικότητα συμμετέχει με ενεργό τρόπο ο ίδιος πρωθυπουργός. Όταν μιλάει στα Κοίλα Κοζάνης, σε ένα κοινό που θέλει να ακούσει τι θα γίνει με την ΔΕΗ, πόσες μονάδες θα πωληθούν, με ποιες διαδικασίες και ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων και αυτός τους μιλάει για κάποιο ιδιότυπο «λιμάνι» που θα φτιάξει στην Καστοριά,  τότε η κατάσταση είναι δύσκολη.
Γίνεται, δε, δυσκολότερη, καθώς πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα αυτή η «ομάδα» - η κυβέρνηση – θα πρέπει να διαχειριστεί την πρώτη έκδοση ομολόγων μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Η πρώτη αυτή προσπάθεια, θα είναι επιτυχημένη ακριβώς γιατί έχει φτιαχτεί ώστε να δώσει ώθηση για πιθανές και άλλες εκδόσεις στο μέλλον. Επ' ουδενί δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πανηγυρισμών. Πόσο μάλλον αντικείμενο υπέρμετρων προσδοκιών. Είναι σημαντικό να κρατηθεί «χαμηλά η μπάλα», καθώς αν αρχίσουν τα «ταξίματα» επί πραγμάτων που συγκρούονται με τα υπεσχημένα, θα βρουν έδαφος οι αγορές για να μας τιμωρήσουν με υψηλότερο επιτόκιο..
Το 5ετές ομόλογο που θα εκδοθεί, θα είναι επί της ουσίας συνδυασμός της μετακύλισης (roll over) του ομολόγου λήξης Απριλίου 2019 συνολικού ύψους 4,7 δις. ευρώ και του 3ετούς ομολόγου, του δεύτερου στη σειρά που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά και λήγει στις 17 Ιουλίου ύψους 2 δις. ευρώ. Σύνολο των δύο ομολόγων 6,7 δις. Λίγο πιο κάτω υπολογίζεται το ποσό που ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο για την νέα έκδοση.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, η σύγκριση με το αντίστοιχο 5 ετές της Πορτογαλίας είναι αναπόφευκτη. Η αγορά εκτιμά το 5ετές πορτογαλικό ομόλογο λήξης 2022 στο 1,3%, ενώ το ελληνικό 5ετές θα βγει στην καλύτερη περίπτωση στο 4,1-4,3%...