Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ο digital duopoly κίνδυνος για τη Δημοκρατία


Από τον G-G
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό άρθρο "How Antitrust Undermines Press Freedom" (https://www.wsj.com/)

Όχι τόσο για το περιεχόμενο, όσο για το ποιος το γράφει, ποιους αφορά και που απευθύνεται. Είναι του Προέδρου και Δ/Σ της Wall Street Journal, ο οποίος όμως το γράφει με την ιδιότητά του Προέδρου της Ένωσης Εφημερίδων των ΗΠΑ, που αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη. 
Αφορά τον κίνδυνο να καταβαραθρωθεί η ποιότητα της δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ μπροστά στο trust του διπόλου Facebook - Google, το οποίο δίπολο νέμεται πάνω από το 80% της διαδικτυακής διαφήμισης. 
Σήμερα η Ένωση απευθύνεται στην αρμόδια αρχή των ΗΠΑ ( κάτι ανάλογο της δικής μας Επιτροπής Ανταγωνισμού ) και ζητά την ψήφιση νόμων που να σπάνε το trust του διπόλου ως προς τις διαδικτυακές διαφημίσεις. 
Το κείμενο χαρακτηρίζει ως κίνδυνο για τη Δημοκρατία αυτό το digital duopoly, πολύ περισσότερο από τα γελοία tweets του Trump που στρέφονται κατά των παραδοσιακών ΜΜΕ. Και μόνο ότι η WSJ είναι αντικειμενικά η πιο σοβαρή και έγκυρη εφημερίδα των ΗΠΑ χωρίς ποτέ να λαϊκίζει ούτε κατ΄ ελάχιστον, δείχνει το μέγεθος του θέματος. 
Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η EE επέβαλε στη Google το μεγαλύτερο πρόστιμο στα χρονικά (2,7 δις ευρώ) επειδή η μηχανή αναζήτησής της προνομιακά κατηύθυνε τον χρήστη στη δική της πλατφόρμα για on-line shopping.
Μάλιστα μου έκανε εντύπωση πως ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας των ΗΠΑ παίρνει διακριτικά θέση υπέρ της απόφασης της ΕΕ, η οποία αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας του.
G-G