Το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για τη μετα-Ασαντ εποχή
Η Μόσχα δεν αποκλείει επικράτηση των ανταρτών και ρίχνει γέφυρες με την αντιπολίτευση
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Με γοργούς ρυθμούς αδειάζει πλέον η κλεψύδρα του συριακού καθεστώτος, καθώς οι αντάρτες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Δαμασκό, εκεί όπου όπως όλα δείχνουν θα πέσει η αυλαία της διετούς εμφύλιας σύρραξης.
Ενδεικτική της μη ανατρέψιμης κατάστασης στην οποία δείχνει να έχει εγκλωβιστεί ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, είναι η παραδοχή για πρώτη φορά από την πλευρά του Κρεμλίνου ότι οι αντάρτες ενδέχεται να επικρατήσουν. «Η συριακή κυβέρνηση χάνει ολοένα και περισσότερο τον έλεγχο και αδυνατεί να ανακτήσει τα εδάφη που κατέλαβαν οι αντάρτες», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επικράτησης των ανταρτών».
Την ίδια στιγμή, η ένταση της ένοπλης αντιπαράθεσης διαρκώς κλιμακώνεται. Το βράδυ της Τετάρτης, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι το καθεστώς κατέφυγε στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων τύπου Scud κατά θέσεων ανταρτών κοντά στο Χαλέπι. Συνολικά έξι τέτοιοι πύραυλοι φέρεται να εκτοξεύτηκαν από αεροπορική βάση στα περίχωρα της Δαμασκού. Εκτιμάται ότι το καθεστώς Ασαντ επέλεξε να κάνει χρήση αυτού του σοβιετικής προέλευσης όπλου σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περιορίσει την επέλαση των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Επισήμως, πάντως, η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι Scud. Το πρωί της Πέμπτης, επίσης, τα φίλα προσκείμενα στο καθεστώς μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη έξω από σχολείο στην Κιατάνα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Γενικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των βομβιστικών επιθέσεων σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια των υποστηρικτών της κυβέρνησης ή σε συνοικίες για τους κατοίκους των οποίων πιστεύεται πως βλέπουν με συμπάθεια τους εξεγερθέντες έχει αυξηθεί σημαντικά.
Η Ρωσία, εξάλλου, έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες επαφές με την πλευρά της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στη Συρία και κυρίως το καθεστώς της ναυτικής της βάσης στο Ταρτούς. Πρόσφατα, μάλιστα, ο κ. Μπογκντάνοφ δήλωσε ενώπιον ομάδας συμβούλων του Κρεμλίνου ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους Ρώσους πολίτες που ζουν μόνιμα στη Συρία υποστηρίζουν τους αντάρτες. Επισημαίνεται ότι μεγάλος αριθμός Σύρων πολιτών που φοίτησαν σε πανεπιστήμια της ΕΣΣΔ έχουν παντρευτεί γυναίκες από τη Ρωσία. «Ακόμα και ορισμένοι από εκείνους που επισκέπτονται τη Μόσχα ως μέλη αντιπροσωπειών της αντιπολίτευσης διαθέτουν ρωσικά διαβατήρια», φέρεται να είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις των Ρώσων όσον αφορά το μέλλον της Συρίας είναι κάθε άλλο πάρα ευοίωνες. Ο βετεράνος αναλυτής Λεονίντ Μεντβέντκο προβλέπει ότι μετά την πτώση του Ασαντ, η Συρία θα διαμελιστεί σε τέσσερα τμήματα με εθνοτικά και θρησκευτικά κριτήρια, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, συντάκτης του περιοδικού «Russia in Global Affairs», θεωρεί δεδομένο ότι ακόμα και αν ο Ασαντ εγκαταλείψει τη χώρα, οι συμπατριώτες του θα συνεχίσουν να μάχονται μεταξύ τους. «Ας υποθέσουμε ότι απομακρύνεις τον Ασαντ από την εξουσία», λέει. «Τι θα κάνεις με τους 300.000 Αλεβίτες»; «Τότε θα πολεμούν για την επιβίωσή τους και όχι για την εξουσία».