Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ και το εκλογικό ταβάνι της ΝΔ


Από το Μυστήριο
Ευρισκόμενη στο μέσο περίπου της θητείας της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την δυσχερέστερη - εκτός απροόπτου - οικονομική και πολιτική συγκυρία.
Έχοντας καταστήσει την κυβίστηση καθημερινή πρακτική της, η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα ψηφίσει και σε πολλές περιπτώσεις υλοποιήσει, τα πλέον φορομπηχτικά και αντιλαϊκά μέτρα, εξωθώντας σε οικονομικό αφανισμό μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Ευρισκόμενος λοιπόν στην χειρότερη χρονική στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων φαίνεται να κρατά τις δυνάμεις του γύρω στο 18%. Υπάρχει λοιπόν ένας σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων που στηρίζει αναφανδόν τον Τσίπρα στις επιλογές του, ακόμη και αν πλήττεται από τις αποφάσεις του. Φαίνεται λοιπόν ότι - εκτός απροόπτου πάλι - τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσουν έτι περισσότερο. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τους αριστερά του Κέντρου ψηφοφόρους.
Το πιο σημαντικό όμως - κατ' εμέ - στοιχείο όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι παρά την πολύ χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, περί το 50%, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του υπολοίπου 50% των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν, προσοχή όχι τον Ιανουάριο αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν μετακινούνται προς άλλο κόμμα. Η ΝΔ μικρά κέρδη αποκομίζει από την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και το κόμμα της Κωνσταντοπούλου και τα υπόλοιπα αριστερά και λαϊκίστικα κόμματα. Οι ψηφοφόροι αυτοί, είναι μεν απογοητευμένοι από τις κυβιστήσεις, αλλά δεν κόβουν τους δεσμούς τους με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μεταναστεύουν, αλλά κρατούν στάση αναμονής. Έχουν άλλωστε και την επιλογή της αποχής.
Πλησιάζοντας λοιπόν προς τις εκλογές είναι απολύτως βέβαιο ότι τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθούν και οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του θα επανέλθουν στους κόλπους του, κατόπιν των παροχών που σίγουρα θα προβεί προεκλογικά η κυβέρνηση, ή ενώπιον του φόβου ολικής επαναφοράς της Δεξιάς και της επαλήθευσης του σεναρίου περί αριστερής παρένθεσης.
Την ίδια στιγμή η ΝΔ δείχνει να πιάνει δημοσκοπικά ταβάνι, καθώς εξαντλούνται οι διαθέσιμες δεξαμενές απ' όπου μπορεί να αντλήσει ψήφους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος που η ΝΔ κινείται βρίσκεται στο 39,1% που ψήφισαν ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα. Το οποίο 39,1% άντε να έχει πλέον αυξηθεί στο 44-45%, όχι πάντως περισσότερο.
Στον ίδιο χώρο όμως κινείται το ΠΑΣΟΚ (που οριακά ενισχύεται), το Ποτάμι και λοιποί ανάλογοι κομματικοί σχηματισμοί. Επίσης, στα μεν δεξιά της ΝΔ, ο χώρος έχει μπετονοποιηθεί από την Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και ακροδεξιά μορφώματα, από τον δε χώρο της Κεντροαριστεράς ό,τι ήταν να πάρει, το πήρε το 2015, πόσω μάλλον αν επαληθευτούν τα σενάρια περί νέου κόμματος του Βενιζέλου. Συγχρόνως η ΝΔ και κυρίως ο Μητσοτάκης έχουν να αντιμετωπίσουν τα απολιθώματα του στελεχιακού δυναμικού τους, τα οποία αποτελούν βαρίδια και απωθούν αισθητικά και πολιτικά νέους ψηφοφόρους.
Φυσικά, η ΝΔ αποτελεί το ακλόνητο φαβορί για επικράτηση στις επόμενες εκλογές. Ενδέχεται μάλιστα να κτυπήσει και την αυτοδυναμία, αν υπάρξει μεγάλη αποχή προερχόμενη από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα θέσει ως στόχο το 25%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν φαίνεται ότι θα συντριβεί. Θα χάσει μεν, μπορεί και μεγάλη διαφορά, αλλά θα κρατήσει δυνάμεις για την επόμενη - τελική - μάχη που δοθεί στα αλώνια της απλής αναλογικής.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ