Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Εύστοχος Ν.Φιλιππίδης περί 13 μηνών και 12 ημερών


13 μήνες και 12 ημέρες
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr/)
Οι «400 μέρες» εκτός από το διάστημα παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ήταν και μια πολύ ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα που έγινε ταινία, όλως τυχαίως το 2015.
Η υπόθεση, αφορούσε τέσσερις αστροναύτες που στέλνονται σε έναν μακρινό
πλανήτη για να ελέγξουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα μεγάλα διαστημικά ταξίδια. Κλειδωμένοι για 400 ημέρες, η ψυχική κατάσταση του πληρώματος αρχίζει να επιδεινώνεται όταν χάνουν κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Η ταινία πάτωσε όσο κυκλοφόρησε στις αίθουσες του εξωτερικού, ενώ δεν ανέβηκε ποτέ σε ελληνική αίθουσα. Το πιθανότερο είναι ότι είχε επιχειρήσει με άσχημο τρόπο να αντιγράψει αποτυχημένα το Σολάρις του Ταρκόφκσι.
Η επιστημονική φαντασία είναι αναμφίβολα ένα είδος δύσκολο. Σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις αντλεί παραδείγματα από την κανονική ζωή.
Στην περίπτωση της κυβέρνησης η ψυχική κατάσταση των μελών της είναι πιθανό να δοκιμαστεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο. Η απώλεια επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, είναι ήδη πραγματικότητα. Η υπογραφή Τσίπρα στο πρόγραμμα του ΔΝΤ απλά έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο απέχουν αυτά που συμβαίνουν, έναντι αυτών που πραγματικά συμβαίνουν, ακόμα και μετά την υπογραφή ενός μνημονίου, μέτρων δυο αξιολογήσεων, μεταξύ των οποίων και μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου για το διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος.
«Επιστρέφουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» έγραφε το Μαξίμου, την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η παρακλητική επιστολή (letter of intent) προς το ΔΝΤ η οποία συνοδεύεται από μια λίστα 21 δεσμεύσεων (διαρθρωτικά ορόσημα) τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2018. Μια «κανονικότητα» βγαλμένη από τις πιο πετυχημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Στο «μεγάλο διαστημικό ταξίδι», συμμετέχουν και ορισμένοι εκτός Ελλάδας. «Προφανώς από τον Ιούλιο 2015 οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είναι περισσότερο αποδοτικές από ποτέ», ανέφερε ο Γάλλος πολιτικός και επίτροπος, που θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν και άφησε Έλληνες και Ευρωπαίους εμβρόντητους...
Σαν κακοφτιαγμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, όλοι οι παράγοντες του ελληνικού προγράμματος υποκρίνονται ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι τις κάνει, χωρίς ούτε να τις πιστεύει ούτε να τις εφαρμόζει. Εκτός και θεωρείται μεταρρύθμιση η μείωση των συντάξεων ή οι διαδοχικές αυξήσεις των φόρων...
Εντελώς τυχαία έρχονται ειδήσεις που οδηγούν σε βίαιη προσεδάφιση τόσο τους εγχώριους όσο και τους διεθνείς "διαστημάνθρωπους". Η S&P υποβάθμισε, λέει, κατά μια βαθμίδα την Βενεζουέλα σε CCC- από CCC. Για όσους δεν γνωρίζουν η κατάταξη της Ελλάδας μετά τις "αποδοτικές μεταρρυθμιστικές" προσπάθειες βρίσκεται εκεί που ήταν μέχρι χτες η Βενεζουέλα, η οποία εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών...