Δείτε πότε και ποιοι θα κάνουν πραξικόπημα στην Τουρκία
(Πηγή : http://www.pontos-news.gr)
Ένα σημαντικό άρθρο έγραψε και δημοσίευσε ένας έγκυρος Τούρκος αρθρογράφος στην εφημερίδα Türkiye. Και το θεωρούμε σημαντικό γιατί αναφέρεται στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί στην Τουρκία ένα πραξικόπημα το επόμενο διάστημα, τη φορά αυτή όχι από οπαδούς του Γκιουλέν.
Ας διαβάσουμε τι μας λέει ο αρθρογράφος Νουρί Ελιμπόλ:
Οι εθνικόφρονες ακόμα αποτελούν κίνδυνο
Το αποτυχημένο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δίδαξε σ’ εμάς αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο ένα σημαντικό πράγμα. Αν το πραξικόπημα δεν τελεστεί στο πλαίσιο της ιεραρχίας, έχει πολύ λίγες πιθανότητες να πετύχει.
Είναι σημαντικό το θάρρος που επέδειξε εκείνη τη νύχτα ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η εικόνα που σχημάτισα από όσα μου είπαν οι πηγές μου, είναι ξεκάθαρη. Οι ανώτατοι αξιωματικοί που ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν φοβούνταν ότι θα αποστρατευθούν στις κρίσεις, και ήξεραν ότι είναι αδύνατον να επηρεάσουν τον στρατηγό Ακάρ. Για το λόγο αυτόν, η κλίκα του Γκιουλέν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) πραγματοποίησε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Πολιτικές δολοφονίες
Μάλιστα, δεν διαβάσατε λάθος. Η απάντηση των ανώτατων αξιωματούχων της Ασφάλειας, στο ερώτημα «είναι δυνατόν να ξεσπάσει ένα δεύτερο πραξικόπημα», είναι η εξής: Το δίκτυο Γκιουλέν έχει εξουδετερωθεί και ξεριζωθεί από τις τάξεις των ενόπλων μας δυνάμεων. Συγκεκριμένα μου είπαν: «Δεν έχουν κανέναν δικό τους άνθρωπο στην ανώτατη κλίμακα της ιεραρχίας. Για να κάνουν πραξικόπημα θα πρέπει να έχουν δικούς τους ανθρώπους στην ανώτατη ιεραρχία, αλλά και σε επίπεδο διοικητών σχηματισμών και μονάδων. Άρα, αυτό που τους απομένει και μπορούν να κάνουν, είναι οι πολιτικές δολοφονίες.
»Για το λόγο αυτόν από τούδε και στο εξής θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή η τοποθέτηση διοικητών σε σχηματισμούς και μονάδες».
Τα στελέχη του δικτύου του Γκιουλέν που έχουν απομείνει στις ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε παθητικές θέσεις, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Οι ΤΕΔ έχουν κάνει πολύ σοβαρό έλεγχο όλων των στελεχών, ούτως ώστε να γίνει πλήρης εκκαθάριση και να μην υπάρχει ούτε ένα στέλεχος του δικτύου Γκιουλέν σε θέση διοικητή. Ο έλεγχος αυτός συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε τα αποτελέσματά του στις επόμενες κρίσεις και στις τοποθετήσεις στελεχών σε κρίσιμες θέσεις. Εν κατακλείδι, το δίκτυο Γκιουλέν έχει χάσει κάδε δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα νέο πραξικόπημα μέσω των στελεχών που διατηρούσε στις ένοπλες δυνάμεις.
Αν δεν κλείσουν τα κενά του συστήματος...
Συζητώντας και αξιολογώντας με τις πηγές μου στις υπηρεσίες Ασφάλειας τα κενά που παρατηρήθηκαν τις παραμονές αλλά και κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια μεγάλη αδυναμία, ένα μεγάλο κενό στο σύστημα. Οι πηγές μου εντοπίζουν το κενό στο γεγονός ότι κανείς από το κράτος και τις υπηρεσίες ασφαλείας δεν παραξενεύτηκε από τις πολλές μετακινήσεις στελεχών αλλά και την ασυνήθιστη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στα στρατόπεδα όλης της χώρας την 14η Ιουλίου, παραμονή του πραξικοπήματος.
(Φωτ.: EPA)
Οι πηγές μου εντοπίζουν το πρόβλημα στην «αδυναμία του συστήματος». Συγκεκριμένα είπαν: «Αυτή η αδυναμία μάς τύφλωσε όλους. Όταν τα τανκς βγήκαν στους δρόμους και πήγαιναν να κλείσουν τις γέφυρες του Βοσπόρου, δεν βρέθηκε ούτε ένας αστυνομικός να τους ρωτήσει “εσείς ποιοι είστε και πού πηγαίνετε;”, ούτε αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τον προϊστάμενό του γι’ αυτές τις κινήσεις». Και υπογραμμίζουν ότι τέτοιου είδους αδυναμίες θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
Με δεδομένο ότι το δίκτυο Γκιουλέν έχει χάσει κάθε δυνατότητα να διαπράξει ένα ανάλογο εγχείρημα, ένα νέο πραξικόπημα στο μέλλον, στην ερώτηση «Υπάρχει κίνδυνος ενός νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία στο μέλλον;», έλαβα μια απάντηση που θα ξαφνιάσει τους αναγνώστες: «Υπάρχει μια αδυναμία του συστήματος, που δεν επέτρεψε τον έγκαιρο εντοπισμό της διείσδυσης των ανθρώπων του Γκιουλέν στην ιεραρχία των ΤΕΔ αλλά και τις προετοιμασίες για το πραξικόπημα, και τη λήψη ανάλογων αποτρεπτικών μέτρων. Αν δεν εξαλειφθεί αυτή η αδυναμία του συστήματος και αν δεν γίνουν οι ανάλογες νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις, που θα φέρουν τις σχέσεις στρατού-πολιτικών στα επίπεδα της Δύσης, τότε οι εθνικόφρονες αξιωματικοί των ΤΕΔ, τα επόμενα 1,5-2 χρόνια είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν ένα νέο πραξικόπημα στην Τουρκία. οι παγκόσμιοι παίκτες και οι ενάντιοι της Τουρκίας έχουν πάντα τη δυνατότητα να ψάξουν και να βρουν στις τάξεις των ΤΕΔ εκείνους που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα.
»Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε πρόσωπα, αλλά θα πρέπει να ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα, διορθώνοντας το ίδιο το σύστημα».
Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις και προειδοποιήσεις, η άποψή μου είναι ότι αυτές οι νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις θα πρέπει να λάβουν χώρα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2019.
Ο Γκιουλέν είναι υποχείριο της Δύσης
Μια άλλη αξιόλογη επισήμανση των πηγών μου είναι το γεγονός ότι ο Γκιουλέν και το δίκτυό του, παρότι αποκαλύφθηκε, συνεχίζει να έχει τη διεθνή στήριξη από πολλά κέντρα. Οι πηγές μου καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις της Δύσης συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δίκτυο του Γκιουλέν. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν πετούν με το παραμικρό στα άχρηστα εκείνους που έχουν εξυπηρετήσει τα εθνικά τους συμφέροντα. Κι αυτό γιατί θα είναι δύσκολο να βρουν στο μέλλον άλλους που θα δεχτούν να παίξουν το παιχνίδι τους. Μην βλέπετε μόνο την εικόνα που παρατηρείτε εσείς. Ο Γκιουλέν στα παγκόσμια και περιφερειακά παιχνίδια παίζει το ρόλο που του έδωσαν η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Για το λόγο αυτόν οι ΗΠΑ έδωσαν στη Γερμανία το ρόλο του προστάτη του δικτύου του Γκιουλέν». Η εκτίμηση αυτή δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί η Γερμανία στηρίζει τόσο πολύ το δίκτυο Γκιουλέν και τους ανθρώπους του.
(Φωτ.: EPA)
Το δίκτυο Γκιουλέν μεταβιβάζει την περιουσία του
Μετά τα γεγονότα της περιόδου 17-25 Δεκεμβρίου 2013* ξεσκεπάστηκαν όλες οι διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες του δικτύου Γκιουλέν στο εξωτερικό, πέραν εκείνων που ήταν γνωστές ως «εκπαιδευτικές». Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας συνεχίζουν να έχουν υπό στενή παρακολούθηση τις δραστηριότητες αυτές του δικτύου Γκιουλέν σε διάφορες χώρες. Οι πηγές με τις οποίες συζήτησα, μου επιβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες του δικτύου συνεχίζονται σε διεθνές επίπεδο.
Όμως μου επισημαίνουν ότι το δίκτυο μεταβιβάζει τις εταιρείες, τα ακίνητα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία σε άτομα και φορείς που είναι σε θέση να τα προστατέψουν. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Όσον αφορά την Τουρκία, οι πηγές μου επισημαίνουν ότι η οικονομική κατάσταση του δικτύου είναι κακή, επειδή δεν μπορούν να εισπράξουν «βοήθεια» από θαυμαστές και πιστούς του Γκιουλέν. Όμως, παρά τα προβλήματα, συνεχίζουν να στέλνουν χρήματα στους συντρόφους τους που είναι στις φυλακές.
(Φωτ.: EPA)
Το Ρομπόσκι και η υπονόμευση του Όσλο ήταν δουλειά του Γκιουλέν
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου συνεχίζονται. Όπως κι εκείνες που αφορούν γεγονότα που είχαν προηγηθεί. Στις συζητήσεις που είχα με πηγές μου στην Άγκυρα, μου τονίστηκε ότι η επίθεση εναντίον καραβανιού αμάχων στο Ρομπόσκι, όπως και η υπονόμευση των συνομιλιών του Όσλο, με το PKK, ήταν δουλειά του δικτύου Γκιουλέν.
Συγκεκριμένα οι πηγές μου είπαν: «Εντοπίσαμε κοριούς υποκλοπών στο διαμέρισμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού μας. Αμέσως αρχίσαμε να ερευνούμε το θέμα. Μετά από μια δυο εβδομάδες, ξέσπασε το θέμα του Ρομπόσκι και η κλήση του διοικητή της MIT Χακάν Φιντάν από τον εισαγγελέα να δώσει κατάθεση, με σκοπό να συλληφθεί για τις συνομιλίες του Όσλο. Και τα δύο αυτά γεγονότα ήταν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, να σταματήσει να ψάχνει την υπόθεση των υποκλοπών».
*Το διάστημα 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι εισαγγελικές και οι διωκτικές Αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένη επιχείρηση σύλληψης συγγενών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης. Τότε οι διωκτικές Αρχές κατέγραψαν τηλεφώνημα του ίδιου του Ερντογάν, στο οποίο έλεγε στον γιο του να κρύψει τα χρήματα που υπάρχουν στο σπίτι, για να μην τα βρουν οι Αρχές, φοβούμενος τη σύλληψη του γιου του και του ιδίου. Έκτοτε ξεκίνησε το κυνηγητό εναντίον του Γκιουλέν και του δικτύου του.
Μετάφραση-σχόλια: Σάββας Καλεντερίδης.