Ρωσικός ελέφαντας στον οίκο των Τραμπ
ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο Παρίσι και προσπαθούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο, αποκαλώντας τη «φανταστική», η Ουάσιγκτον έβραζε από τις νέες αποκαλύψεις για τη συνάντηση του υιού Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο το 2016, με στόχο να εξασφαλίσει το επιτελείο του ενοχοποιητικό υλικό εις βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.
Μπορεί το CNN να καταπιανόταν στη γαλλική πρωτεύουσα με την αδέξια χειραψία του προς την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν, πίσω στις ΗΠΑ όμως ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, έθεταν ζήτημα κατάθεσης του γιου του στην επιτροπή του σώματος που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ πέρυσι. Οι φιλοφρονήσεις του Τραμπ προς τον Μακρόν περί κοινής κληρονομιάς επαναστάσεων και αμερικανογαλλικής φιλίας που είναι αήττητη δεν κατάφεραν να επισκιάσουν τον ρωσικό ελέφαντα στο δωμάτιο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έπαιξαν το μαρτύριο της σταγόνας με την οικογένεια του Αμερικανού προέδρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτουν τα επίμαχα emails μεταξύ Τραμπ τζούνιορ και Ρωσίδας δικηγόρου και εξωθώντας τον γιο του Τραμπ να τα δώσει στη δημοσιότητα λίγη ώρα πριν το κάνουν οι ίδιοι. Τα βασικά σημεία της αλληλογραφίας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον γόνο Τραμπ είναι η αναφορά περί στήριξης της ρωσικής κυβέρνησης αλλά και η δική του απάντηση «Γουστάρω» (Love it) στην προοπτική εξόρυξης «λάσπης» εις βάρος της Κλίντον. Υπεραμυνόμενος του Τραμπ τζούνιορ, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «η πολιτική δεν είναι το καθαρότερο πεδίο στον κόσμο». Ο ίδιος ο Τραμπ τζούνιορ είχε άλλωστε παραδεχθεί πως εκ των υστέρων σκέφτεται πως ίσως θα έπρεπε να έχει χειριστεί κάπως διαφορετικά την υπόθεση.
Νομικοί κύκλοι αμφισβητούν κατά πόσον η συνάντηση στοιχειοθετεί κατηγορίες εις βάρος του Αμερικανού προέδρου, είναι βέβαιο όμως ότι ο γιος του θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας, ενδεχομένως και της δικαιοσύνης. Η πολιτική παράλυση όμως που προκαλεί η διαιώνιση της ρωσικής σαπουνόπερας υπονομεύει κάθε προσπάθεια του Λευκού Οίκου να επιδείξει κυβερνητικό έργο.
Συγκεχυμένες αποκρίσεις
Την ίδια στιγμή, πέντε μήνες αφότου αποκαλύφθηκαν οι πρώτες επαφές μεταξύ μελών του επιτελείου Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων, ουδείς στον Λευκό Οίκο μπορεί να απαντήσει κατηγορηματικά «Οχι» στην ερώτηση «Υπήρξαν άλλες συναντήσεις;». Τόσο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Μάικ Πένς όσο και η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δίνουν συγκεχυμένες αποκρίσεις, σαν να αποφεύγουν μια δεσμευτική θέση.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ εμφανίζεται εξαγριωμένος που ο Τύπος εμπλέκει μέλη της οικογένειάς του στην υπόθεση, ταυτόχρονα όμως και ανακουφισμένος που προς το παρόν τα χειρότερα μοιάζουν να έχουν περάσει. Το γεγονός ότι καλείται να παρακολουθήσει τα δημοσιεύματα του Τύπου να κατηγορούν μέλη του στενού οικογενειακού του κύκλου συνιστά μια σύνθετη τροπή για τη δική του αμφιλεγόμενη σχέση με τη Μόσχα, που ανέκαθεν απασχολούσε τα διεθνή ΜΜΕ.
«Είναι ένας υπέροχος νέος άνδρας», «υψηλής ποιότητας», «αθώος» ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε για να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον γιο του. Είχε προηγηθεί άλλωστε ανάρτησή στο Twitter με την οποία υποστήριζε την κόρη του Ιβάνκα, όταν εκείνη κάθισε στη θέση του στη σύνοδο του G20. Αν ήταν η κόρη της Χίλαρι, Τσέλσι, ουδείς θα διαμαρτυρόταν και όλοι θα την έχριζαν υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, ήταν η επιχειρηματολογία του.
Αν και η σχέση του Τραμπ με τον Μακρόν έχει σημαδευτεί από πολιτικές συγκρούσεις, χειραψίες - μπρα ντε φερ και αναμέτρηση ανδρισμών, η τελευταία τους συνάντηση έδειξε μάλλον διάθεση γεφύρωσης των διαφορών. Από τη μία, ο Μακρόν τον κάλεσε την Ημέρα της Βαστίλλης στο Παρίσι και, από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «να γίνει κάτι» όσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Σύμπνοια επέδειξαν οι δύο πλευρές σε αρκετούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής, από το βορειοκορεατικό μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στο τελευταίο αυτό θέμα η κυβέρνηση Τραμπ επίσης φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της, αφού «είναι πολύ πιθανό» να επαναβεβαιώσει τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με την πυρηνική συμφωνία που είχε συνάψει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.