Η μεγάλη υποκρισία με το θέμα του χρέους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Γράφοντας την περασμένη εβδομάδα για το σχέδιο που ετοίμαζε για «παράλληλο σύστημα πληρωμών», ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωνε ότι η υλοποίησή του θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
«Κι αν το γνωρίζουν αυτό», ισχυρίζεται ότι είπε στο υπουργικό συμβούλιο, σε σχέση με τους δανειστές, «μειώνεται η άνεση με την οποία θα προσπαθήσουν να μας στραγγαλίσουν, καθώς δεν θα μπορούν να βασιστούν πλέον στην πεποίθηση ότι απειλώντας μας με κλείσιμο τραπεζών εμείς θα κάνουμε πίσω, θα συνθηκολογήσουμε όσον αφορά το μέγα ζητούμενο, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Εις το όνομα αυτού του «μεγάλου ζητούμενου», του Αγιου Δισκοπότηρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ώθησε τη διαπραγμάτευση στα όρια, τόσο χρονικά όσο και ψυχολογικά, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.
Η συνεχής επωδός του –τότε και έκτοτε– είναι ότι η συνείδησή του δεν του επέτρεπε να υπογράψει μία συμφωνία που θα διατηρούσε την Ελλάδα καθηλωμένη στη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο προεκλογικά όσο και αφού ανήλθε στην εξουσία, κατακεραύνωνε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για τις δηλώσεις τους ότι το ελληνικό χρέος, χάρη στο PSI, ήταν σε τροχιά βιωσιμότητας.
Ωστοσο έγγραφο που διένειμε η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου του 2015, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», δείχνει ότι ο κ. Βαρουφάκης, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις του, ήταν πολύ πιο κοντά στις θέσεις των μισητών «Σαμαροβενιζέλων». Το έγγραφο υπολογίζει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ με όρους καθαρής τρέχουσας αξίας, τοποθετώντας το στο 135%.
Σε ειδικό παράρτημα το έγγραφο, με ημερομηνία μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, αναφέρει, επικαλούμενο επανειλημμένως τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η παρεξήγηση σχετικά με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ωμός αριθμός 175% που αποτελεί το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ δεν περιγράφει πλήρως την πραγματική επιβάρυνση που αποτελεί το δημόσιο χρέος στην οικονομία». Οι όροι δανεισμού από τo EFSF αλλά και στο πλαίσιο του GLF (των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) χαρακτηρίζονται «σε υψηλό βαθμό χαριστικοί».
Προκύπτει αμείλικτα το ερώτημα: αφού τα πίστευε αυτά ο κ. Βαρουφάκης, για ποιο λόγο οδήγησε τη χώρα στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, επιδεινώνοντας θεαματικά και τις προοπτικές εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους;
Με τα μάτια ενός επενδυτή
Ενα πρόσωπο που είχε εξαγριωθεί τότε με τη συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη είναι ο Πολ Καζέριαν, επικεφαλής της Japonica Partners και από τους κυριότερους ιδιώτες κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Τον Ιούνιο του 2015, η Japonica είχε εκπονήσει μία ανάλυση της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών για αναδιάρθρωση του χρέους (περιελάμβανε αναπροσαρμογή των δανείων του EFSF και του GLF, καθώς και επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ με τα κέρδη από το πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ).
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, η πρόταση Βαρουφάκη θα οδηγούσε σε τριπλασιασμό των πληρωμών για τόκους το 2015 (αύξηση 6,5 δισ. ευρώ). Η Japonica εντόπισε σωρεία λαθών και ανεδαφικών εκτιμήσεων στην ελληνική πρόταση, συμπεραίνοντας ότι «δεν δείχνει να συμμορφώνεται με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ούτε με τις μεθοδολογίες για τη στατιστική αποτύπωση των δημόσιων οικονομικών». Αναδείκνυε ιδιαίτερα, διαψεύδοντάς τον περίτρανα, τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι η πρόταση δεν περιελάμβανε «κούρεμα» και δεν θα είχε ιδιαίτερο κόστος για τους πιστωτές.
«Του είχα προτείνει να δώσουμε 100.000 δολάρια στην αγαπημένη του φιλανθρωπική οργάνωση ως αντάλλαγμα για να συζητήσει δημόσια μαζί μου, αλλά αρνήθηκε», λέει για τον τέως υπουργό στην «Κ» ο κ. Καζέριαν. «Κινήθηκε με προμελέτη, διέλυσε το τραπεζικό σύστημα – όλα για την προσωπική του προβολή». Ο αρμενικής καταγωγής επενδυτής εντάσσει τον Γ. Βαρουφάκη στη λίστα αυτών που αποκαλεί με περιφρόνηση «θεωρητικούς» – «δεν ξέρουν από λογιστική, από χρηματοοικονομική διαχείριση». Στην ίδια κατηγορία τοποθετεί όσους οικονομολόγους και πολιτικούς αρνούνται την πραγματικότητα για το χρέος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αποσπάσει ελάφρυνσή του από τους Ευρωπαίους μόνον αν είναι δυσμενείς οι εξελίξεις για το ΑΕΠ.
Ο κ. Καζέριαν ισχυρίζεται ότι δεν έχει πουλήσει ούτε ένα ευρώ από ελληνικά ομόλογα που αγόρασε προ πενταετίας. Στην ερώτηση αν θα αγόραζε κι άλλα σε μία πιθανή νέα έκδοση, απαντά ότι θα το έκανε «αν υπήρχε δέσμευση από την κυβέρνηση για την υιοθέτηση διεθνών λογιστικών προτύπων», βάσει των οποίων, όπως επιμένει εδώ και καιρό, το πραγματικό χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι περίπου 75%. Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, λέει, θα ήταν κρίσιμη μεταρρύθμιση για την προσέλκυση των μεγάλων κρατικών επενδυτικών ταμείων, που απέχουν σήμερα από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Οσο για τη νέα έκδοση, θεωρεί ότι ένας «λογικός στόχος» θα ήταν 5 δισ. ευρώ σε δεκαετή ομόλογα, εντός του Ιουλίου ή του Αυγούστου, με απόδοση 3,9%.