Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Άρθρο του Ν. Φιλιππίδη ότι «πετούν» οι καταθέσεις και επί «μυαλωμένου» ΣΥΡΙΖΑ...


«Πετούν» οι καταθέσεις και επί «μυαλωμένου» ΣΥΡΙΖΑ...
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δύο χρόνια μετά την στροφή του καλοκαιριού του 2015 που την κράτησε στη ζωή ανοίγοντας έναν κύκλο «χρήσιμων» αλλαγών, έφτασε πλέον πολύ κοντά στα «βιολογικά» όριά της.


Βρίσκεται στο σημείο, όπου έχει καλύψει με μέτρα που τα πληρώνουμε όλοι την ζημιά που η ίδια προκάλεσε στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Βρίσκεται στο σημείο όπου έχει περάσει θεσμικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν και θα τις χαρακτήριζε ο «σύντροφος» Σπίρτζης ως νεοφιλελεύθερες.
Βρίσκεται στο σημείο που έχει λάβει από τώρα (πρωτοφανές!) τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και της επόμενης κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας ομαλή μετάβαση στον επόμενο πολιτικό κύκλο.
Πλέον λίγα, αλλά διόλου αμελητέα, απομένουν να κάνει και αμέσως μετά θα αντιληφθεί το τέλμα που θα έχει περιέλθει η ίδια πολιτικά. Το τελευταίο ωστόσο δεν αφορά κανέναν, παρά μόνο τα μέλη και τους λίγους πλέον φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Τσίπρα, μόλις φέρει τον νόμο με τους περιορισμούς στην προκήρυξη απεργίας (τον Οκτώβριο) και τις αλλαγές στο Δημόσιο, τότε ολοκληρώνει την δουλειά της σε αυτά που μπορεί να κάνει..
Κανείς λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να προσελκύσει για παράδειγμα μεγάλες ξένες επενδύσεις. Εάν συμβεί θα είναι μεμονωμένες περιπτώσεις σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα και δεν θα χαρακτηρίζονται από όρους ορθής οικονομικής σκέψης.
Κανείς λογικός άνθρωπος, δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δημιουργήσει συνθήκες προσέλκυσης καταθέσεων και άρσης των capital controls. Δεν τους εμπιστεύονται. Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που ψήφισαν, απλά γιατί όπως οι ίδιοι λένε, δεν πιστεύουν σε αυτά.
Ακόμα και το «παράθυρο» εμπιστοσύνης που δημιούργησε το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν οδήγησε σε ενίσχυση των καταθέσεων.
Τα τελευταία στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι εγχώριες τράπεζες, δείχνουν ότι μετά από μια μικρή αύξηση των καταθέσεων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα μια μείωση των καταθέσεων διόλου αμελητέα της τάξης του 1 δισ. ευρώ!
Έφυγαν δηλαδή από τις ελληνικές τράπεζες τις πρώτες δύο εβδομάδες, περισσότερα χρήματα από όσα ήρθαν. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιούλιο, μήνα πληρωμής των φόρων, με τα νοικοκυριά να συνεχίζουν να «καίνε» αποταμιεύσεις επιπλέον για να διατηρήσουν ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο θεωρούν στοιχειώδες. Φεύγουν δηλαδή καταθέσεις όχι μόνο με τον «άμυαλο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τον «μυαλωμένο»…