Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Εξαιρετικός Ν.Φιλιππίδης για το γερμανικό εφιάλτη του Τσίπρα


Ο γερμανικός εφιάλτης του Τσίπρα
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
«H Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W.Schaeuble αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, στην συνέντευξή του στα Νέα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Δύο 24ωρα νωρίτερα ο επίσης Γερμανός επικεφαλής του ESM Klaus Regling σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στον ΣΚΑΙ για το ύψος της ζημιάς στην οικονομία από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το υπολόγισε παραπάνω από όσο το εκτιμούσε η Τράπεζα της Ελλάδας . «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το σωστό νούμερο είναι τα 100 δις.», Είπε ο γερμανός και ξεπέρασε και τα 86 δις. του τρίτου μνημονίου.
Οι δύο πιο σημαντικοί για το ελληνικό πρόγραμμα παράγοντες τοποθετήθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο με μικρή χρονική απόσταση . Ο ένας κρατάει στα χέρια του το 70% του ελληνικού χρέους και ο άλλος διαμορφώνει με τις κινήσεις του τα μελλούμενα, γύρω από το ελληνικό θέμα. Άρα είτε τους συμπαθεί κανείς είτε δεν τους συμπαθεί , τους εμπιστεύεται ή δεν τους εμπιστεύεται, το ίδιο και το αυτό. Μοιραία από αυτούς περνάει το ελληνικό μέλλον, άρα και ο λόγος τους είναι βαρυσήμαντος.
Η ζημιά που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, θα τον ακολουθεί σαν Ερινύες στον πολιτικό του δρόμο και το ξέρει καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο βράδυ της συνέντευξής του W. Schaeuble, «ξαμόλησε» τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο να συμψηφίσει την προσωπική ζημιά Τσίπρα, με αυτήν που ο ίδιος αποκαλεί ζημιά του παλιού πολιτικού συστήματος.
Το πρόβλημα για αυτόν είναι ότι όλο το παλιό πολιτικό σύστημα τιμωρήθηκε και μάλιστα με τον πιο σκληρό πολιτικά τρόπο, δια του αφανισμού.
Αντίθετα η ετυμηγορία επί των δικών του πολιτικών ευθυνών του 2015 ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης. Ο ίδιος προφανώς ελπίζει σε μια ποινή με «αναστολή» και πιθανή επάνοδο κάποιο στιγμή στο μέλλον. Για την ώρα την «εσχάτη» των ποινών, αυτή του αφανισμού, δεν θέλει ούτε να την σκέφτεται.
Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Σε ότι πυροτέχνημα πόνταρε ή σχεδίασε - σε αντίθεση με την περίοδο 2012-14 - δεν του βγήκε. Το τελευταίο στοίχημα που χάνεται με μαθηματική ακρίβεια είναι αυτό της επικράτησης ή της ισχυροποίησης των σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία. Ο «φίλος» Martin Schulz «εξαφανίστηκε» όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και από δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης που τόσο, φαντάζομαι, διασκέδαζαν τον Σόιμπλε.
Αυτό ωστόσο είναι το λιγότερο. Όταν σε πάρει η κάτω βόλτα, τότε όπως επιτάσσει ο νόμος του Μέρφι, υπάρχουν και χειρότερα. Υπάρχει ο Christian Lindner, ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), ο οποίος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ο υπουργός Οικονομικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου . "Εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως λέει το ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, κάτι που είναι δυνατό μόνο αν εγκαταλείψει την ευρωζώνη - τουλάχιστον προσωρινά", υπογράμμισε στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του.
Φαντάζομαι το αντεπιχείρημα Τσίπρα στην περίπτωση που ο εφιάλτης γίνει πραγματικότητα , είναι να προσχωρήσει άμεσα στη γραμμή Σαμαροβενιζελαίων, ότι το χρέος είναι βιώσιμο .. Με αγωνία αναμένεται σε αυτή την περίπτωση η επιχειρηματολογία του ..