Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Λίγο πριν λυθούν οι διαφορές με κουμπούρες (ή με βόμβες)...


Από το Μυστήριο
Και παλιότερα υπήρχαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επηρέαζαν την πολιτική και οικονομική σκηνή.
Υπήρχαν πάντοτε πολιτικοί που χρηματίζονταν από επιχειρηματίες για να ενεργούν ως κερματοδέκτες και φερέφωνά τους μέσα στην Βουλή, καταθέτοντας πληρωμένες επερωτήσεις επί σκοπώ εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων. Το σύνολο δε σχεδόν των κομμάτων λάμβανε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS και των μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου.
Και από κοντά τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των αφεντικών τους επιχειρηματιών. Και ποδοσφαιρικές - κυρίως - ομάδες αγόραζαν οι εν λόγω για να δημιουργούν στρατούς χούλιγκαν και βλαμμένων για την προστασία τους. Και εντάσεις μεταξύ τους υπήρχαν. Επόμενο ήταν. Έτσι και ρουκέτες από την 17Ν ριχνόντουσαν, όταν τα πράγματα έφθαναν στα άκρα.
Το σύστημα όμως δεν κλυδωνιζόταν από τον πόλεμο συμφερόντων, γιατί οι εμπλεκόμενοι ήξεραν τα όριά του.
Ποτέ, όμως, ποτέ, δεν έχουμε ξαναδεί αυτόν τον επιχειρηματικό πόλεμο - οχετό, που ζούμε σήμερα. Κόμματα εξουσίας να στρατεύονται ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα υπέρ των επιχειρηματικών στρατοπέδων. Και στον πόλεμο αυτών να επιστρατεύονται και να συμμετέχουν όλοι. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστές, εφοριακοί, αστυνομικοί, ΕΥΠ, ισοβίτες, μαφιόζοι, λαθρέμποροι, μπράβοι, χούλιγκανς, βλαμμένοι οπαδοί. Ύβρεις, ευθείες απειλές αλλά και υπονοούμενα σε μία αντιπαράθεση που έχει πιάσει δάπεδο και ουδείς ενοχλείται, ουδείς τολμά να εναντιωθεί. Τι και αν καταγγέλλονται παραβάσεις του μισού Ποινικού Κώδικα, ουδενός ιδρώνει το αυτί. Εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων, δωροδοκίες, προστασία, στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων. Απ' όλα έχει ο μπαξές...
Και οι εναπομείναντες σκεπτόμενοι πολίτες απλώς σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Βλέπουν κόμματα και πολιτικούς να μην διστάζουν να αναλάβουν εργολαβικά την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών που τους τα σκάνε. Λες και επιλέγουν ποδοσφαιρική ομάδα...
Φυσικά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί έτι περισσότερο. Βρισκόμαστε εν μέσω αναδιανομής της εξουσίας - οικονομικής και πολιτικής - που προκάλεσαν τα μνημονιακά χρόνια. Τα παλιά επιχειρηματικά τζάκια εξαφανίζονται και την θέση τους προσπαθούν να πάρουν νέοι "παίκτες".
Και οι νέοι παίκτες είναι πιο άγριοι, πιο μοβόροι, λιγότερο εκλεπτυσμένοι και σίγουρα λιγότερο ευφυείς από τους παλιότερους.
Συγχρόνως η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται κατ' απαίτηση των μνημονιακών επιτρόπων που δρουν για λογαριασμό ντόπιων συμμοριών, μαζί με ιδιωτικές επιχειρήσεις, έναντι πινακίου φακής. 
Και ως μαφιόζικες συμμορίες πολεμούν λυσσασμένα για να κερδίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Εξοντώνοντας τους αντιπάλους. Δεν είναι άλλωστε μακριά η ημέρα που οι διαφορές θα λυθούν με κουμπούρες ή βόμβες.
Όπως ακριβώς συνέβη στην τέως ΕΣΣΔ μετά την πτώση του κομμουνισμού. Μαφιόζοι με τα όπλα στα χέρια έγιναν εν μία νυκτί ζάμπλουτοι ολιγάρχες.
Καθώς όμως το χρήμα δεν ρέει τόσο άφθονο, όπως παλιότερα, δεν φτάνει για όλους. Ο πιο ισχυρός θα επιβιώσει.
Αυτό ζούμε σήμερα. Την επανάληψη του πλιάτσικου του πλιάτσικου που συντελέστηκε στις χώρες της Σοβιετίας πριν από 25 και πλέον χρόνια...
Και σε αυτό πίσω μείναμε...
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ