Πως να πουλήσει χωρίς μάρκετινγκ;
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://ww2.liberal.gr)
Ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το συλλογισμό της κυβέρνησης, η οποία περιμένει την αυριανή συνεδρίαση του ΔΝΤ πριν αποφασίσει να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση ομολόγων της τελευταίας τριετίας.
Το ερώτημα είναι απλό: Στην περίπτωση που το ΔΝΤ διαγνώσει, όπως έγραφε η Καθημερινή της Κυριακής, ότι όχι μόνο το χρέος είναι μη βιώσιμο αλλά είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και επίσης λείπουν περίπου 10 δισ. από τις τράπεζες, τι θα γίνει; Θα διακόψει η κυβέρνηση της προσπάθεια να αποκτήσει επαφή με τις αγορές; Θα διακόψει και την προσπάθεια κλεισίματος των αξιολογήσεων; Έχει κάποια άλλη εναλλακτική;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτίθεται σε όσους παρατηρούν ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά», χωρίς να λέει τι θα σημαίνει εάν στραβώσουν τα πράγματα.
Στην Μαξίμου αναζητώντας την πολιτική ικανοποίηση, φαίνεται ότι χάνουν την ουσία, που είναι η «εξαγορά» μιας κάποιας «ανεξαρτησίας». Αυτό αγοράζει η χώρα βγαίνοντας στις αγορές. Κάνει απλά ένα βήμα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Εκτός ότι δεν καταλαβαίνει το νόημα, το πρόβλημα της είναι ότι δεν έχει κάνει και την δουλειά... Για να «πουλήσει» το ομόλογο στους επενδυτές θα έπρεπε να προβάλει μια αξιόπιστη πορεία, συνεπών μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο την διαρκή συρρίκνωση του χρέους. Να πουν στους επενδυτές ότι «είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην πιστή τήρηση του προγράμματος και την έξοδο από αυτό, το καλοκαίρι του 2018. Μόνο έτσι θα μείωνε το σπρέντς που θα κληθεί να πληρώσει.
Πρέπει ή έπρεπε σε απλά ελληνικά να κάνει μάρκετινγκ και μάλιστα καλό στους επενδυτές... Το ανεύθυνο στην περίπτωση της είναι ότι δεν το κάνει ούτε περιστασιακά ούτε οργανωμένα...
Το μόνο που κάνει είναι να αναζητά ένα επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του ομολόγου Σαμαρά του Απριλίου του 2014. Προφανώς το επιτελείο του Μαξίμου «κάνει του κεφαλιού του», καθώς δεν μπορώ να φανταστώ ότι σύμβουλοι με τα ονόματα της Goldman ή της Rothschild δεν έχουν συστήσει το δέον της διαδικασίας.
Είναι επίσης βέβαιο ότι στο Μαξίμου δεν αντλούν έμπνευση από την πρώτη εμπειρία στις αγορές για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία (δανείστηκε αρχικά με 5,11%) και η Κύπρος (επιτόκιο 4,75%). Στις δεύτερες και τρίτες εκδόσεις σε όλες τις περιπτώσεις τα επιτόκια υποχώρησαν σημαντικά.
Τέλος στην κυβέρνηση παραβλέπουν τον απρόβλεπτο κίνδυνο. Από προχτές το βράδυ με αφορμή της αδυναμία της κυβέρνησης Trump στο «ξήλωμα» του Obamacare οι αγορές έχουν γυρίσει αρνητικά. Το μέγεθος της ζημιάς ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Ωστόσο, ήδη επηρεάζονται σημαντικά τα νομίσματα, στις αγορές των οποίων παρατηρείται μεγάλη μεταβλητότητα...