Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Αποκαλυπτικός Ν.Φιλιππίδης ότι είναι μπλεγμένοι όλοι…


Είναι μπλεγμένοι όλοι…
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Τον Ιούνιο του 2010, λίγες εβδομάδες μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης (α’ μνημόνιο) ξεκίνησαν οι φήμες, δήθεν από περίοικους, πως στο Χολαργό «βγαίνει καπνός» και «τυπώνονται δραχμές».
Που να φανταζόνταν κανείς τότε ότι 5 χρόνια μετά, το 2015, οι φήμες των αρχών του μνημονίου υπό το κράτος του φόβου προς το άγνωστο, θα αποτελούσαν μέρος σχεδίου και μάλιστα κυβερνητικού.
Το σχέδιο αποκαλύφθηκε στην πλήρη εκτασή του αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά πάνω στην παραζάλη μια ακόμα νίκης εκείνη τη χρονιά του Αλέξη Τσίπρα, πέρασε μάλλον στα ψιλά, η αποκάλυψη της Καθημερινής της Κυριακής.
Το δημοσίευμα της 11ης Οκτωβρίου, περιέγραφε τα πάντα, από μια σύσκεψη που είχε γίνει στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Από το αίτημα βοήθειας που είχαν ζητήσει το Μάιο του 2015 από Ρωσία, Κίνα και Ιράν, για τρόφιμα, ενέργεια και χρηματοδότηση, μέχρι το σχέδιο της ομάδας Βαρουφάκη. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν ο κ. Βαρουφάκης, είχε παρουσιάσει σε συζητήσεις στο κυβερνητικό συμβούλιο το βασικό πλαίσιο του plαn B για τη λειτουργία διπλού νομίσματος, το οποίο, βασίζοταν σε πρόταση του Ινστιτούτου Levy (ναι του γνωστού υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου).
Τα όσα λέει σήμερα δηλαδή στο βιβλίο του ο Γ. Βαρουφάκης, είχαν αποκαλυφθεί από τότε, απλά στο «κάδρο» των πρωταίτιων περιλαμβάνονταν και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών..
Η ομάδα του είχε παρουσιάσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο για την αξιοποίηση χαρτονομισμάτων που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο Εθνικό Τυπογραφείο και αλλού, προκειμένου η χώρα να διέλθει ομαλά από μια μεταβατική περίοδο στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ και μέχρι την εκτύπωση χρήματος. «Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγραφή που είχαν κάνει οι εισηγητές του σχεδίου, στο Εθνικό Τυπογραφείο υπήρχαν 1,5 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 5 ευρώ. Από την ΕΚΤ είχε δοθεί άδεια για την εκτύπωση επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει εξαιτίας έλλειψης χαρτιού. Αυτά ήταν τα λίγα χρήματα, διότι το σχέδιο αναφερόταν και σε 23 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν φθάσει στην Ελλάδα πριν από τις δεύτερες εκλογές του 2012. Από αυτά, τα 17 δισ. βρίσκονται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε άλλα δύο σημεία στη χώρα. Για τα χαρτονομίσματα αυτά δεν έχει δοθεί η έγκριση της ΕΚΤ να δοθούν σε κυκλοφορία».
Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε, υποστήριζε ότι σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους, η Αθήνα θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια της ΕΚΤ να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά ως δανεισμό, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Είχε προεξοφληθεί, ωστόσο, ότι η απάντηση της άλλης πλευράς θα ήταν αρνητική. Σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο προέβλεπε τη λήψη απόφασης από το υπουργικό συμβούλιο να αναγνωρισθούν τα χαρτονομίσματα ως εθνικό νόμισμα και να χρησιμοποιηθούν για τις συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας μέχρι να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα.
Το πρόβλημα στον συλλογισμό το «έπιασε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος φέρεται να πρόβαλε το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ, γνωρίζοντας τους αριθμούς σειράς των χαρτονομισμάτων που είχε στείλει στην Ελλάδα, θα μπορούσε με απόφασή της να τα ακυρώσει και, πιθανόν, να ακυρώσει το σύνολο των ευρώ που κυκλοφορούσαν στην ελληνική επικράτεια, καθιστώντας τα επί της ουσίας άχρηστα.
Οι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Βαρουφάκης, το είχαν ψάξει τόσο καλά ώστε σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα του προσπάθησε να πληροφορηθεί αν τα χαρτονομίσματα που βρίσκονταν αποθηκευμένα ήταν συγκεκριμένης σειράς. Ωστόσο, την πληροφορία αυτή δεν κατάφεραν να την εξασφαλίσουν.
Εμείς νομίζαμε ότι κυβερνούν και διαπραγματεύονταν και αυτοί ανάλωναν τον χρόνο τους στο κρυφό τους σχέδιο.
Ακόμα και μετά από αυτή την αποκάλυψη το θέμα δεν «σηκώθηκε» ιδιαίτερα, παρά μόνο ένα τρίμηνο αργότερα.
13 Ιανουαρίου 2016, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο πρώτος που πέταξε την «βόμβα» με συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά. «Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να «ξετρυπώσει» την πρώτη κυβερνητική έστω και άτυπη αντίδραση, «κάποιοι σχεδίαζαν εισβολή στο Νομισματοκοπείο, κάποιοι το ονειρεύτηκαν, αυτοί δεν είναι σήμερα εδώ», δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο προφανώς έλεγε ψέματα (αφήνοντας να εννοηθεί ότι από πίσω βρίσκονταν οι υπουργοί που αποχώρησαν μετά το γ’ μνημόνιο), καθώς ήξερε...
Την ακριβώς επόμενη μέρα ο Γιάννης Βαρουφάκης έκανε μια δήλωση με νόημα, η οποία τότε εκλήφθη εντελώς διαφορετικά, αλλά εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι ήταν η πρώτη προειδοποίηση προς το Μαξίμου και η πρώτη γραμμή υπεράσπισής του σε περίπτωση δικαστικής εξέτασης. Είχε αναφέρει τότε ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Με ενδιαφέρον διαβάζω ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είχε πληροφορίες ότι κάποιοι, προφανώς ανόητοι, σχεδίαζαν «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο. Αναρωτιέμαι ποιοί ήταν αυτοί και γιατί οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες του κ. Διοικητή, αλλά και ο ίδιος, έκριναν σκόπιμο να μην πληροφορήσουν επ’ αυτού τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση. (Εκτός αν εννοεί, οπότε τον προκαλώ να το δηλώσει δημοσίως, ότι τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρωθυπουργό και/ή το λοιπό οικονομικό επιτελείο.)».
Από όσα αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο βιβλίο αλλά και από την σύντομη εξιστόρηση, είναι προφανές ότι ρόλο στην υπόθεση έπαιξαν όλοι! Από τους αποχωρήσαντες βουλευτές και υπουργούς μετά το τρίτο μνημόνιο, μέχρι τον Γιάννη Βαρουφάκη, τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης και βέβαια τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός... Αλήθεια με ποιου εντολή ενήργησαν; Πως νομιμοποιούσαν ακόμα και την πιο απλή εξέταση εναλλακτικών; Αν θυμάμαι καλά ο ελληνικός λαός τους είχε εξουσιοδοτήσει να διαπραγματευθούν εντός ευρώ, όχι να προετοιμάζουν «μπούκες» στους χώρους που φυλάσσοντα τα ευρώ...