Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Άρθρο για τον Τάιγκερ Γουντς: Η ηχηρή κατάρρευση ενός ακόμη ειδώλου του παγκόσμιου αθλητισμού


Τάιγκερ Γουντς: Η ηχηρή κατάρρευση ενός ακόμη ειδώλου του παγκόσμιου αθλητισμού
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Στην Αμερική η αποκαθήλωση των αθλητικών ειδώλων γίνεται με τρόπο παταγώδη. Ενώ στην Ευρώπη (και ακόμη περισσότερο στη χώρα μας) τείνουμε να είμαστε υπερβολικά επιεικείς, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η πτώση κάποιων κορυφαίων του αθλητισμού –όπως η σπρίντερ Μάριον Τζόουνς, ο ποδηλάτης Λανς Αρμστρονγκ και ο αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου
Ο. Τζ. Σίμπσον– προκάλεσε τεράστιο θόρυβο για μη αθλητικούς λόγους. Αυτή τη μοίρα φαίνεται να έχει πλέον και ο σταρ γκολφέρ Τάιγκερ Γουντς.
Ο παίκτης του γκολφ που έσπασε το κατεστημένο των λευκών και έγινε είδωλο όχι μόνο μεταξύ των Αφροαμερικανών αλλά και σχεδόν όλων των Αμερικανών για τις εκπληκτικές του επιδόσεις με το μπαστούνι στα χέρια, έχει πολύ πιο άστοχες επιλογές εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα να αμαυρώνει επανειλημμένως την εικόνα του. Ή μάλλον να την καταστρέφει, αφήνοντας θλιβερή υστεροφημία.
Και πώς να μην είναι αρνητική η εικόνα αυτή που αφήνει ο «τίγρης» του παγκόσμιου γκολφ όταν συλλαμβάνεται από την αστυνομία σε κακή κατάσταση, με όψη εξαρτημένου από ουσίες, να μην έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, να περνά ώρες στη φυλακή, και μετά την απελευθέρωσή του να μπαίνει σε κλινική αποτοξίνωσης λόγω της αλόγιστης χρήσης χαπιών...
Ο 41χρονος σήμερα Ελντρικ Τοντ Γουντς, με το προσωνύμιο «Τάιγκερ», είναι ο δεύτερος στην ιστορία του γκολφ σε κατακτήσεις μεγάλων τουρνουά. Γεννημένος στην... Κυπαρισσία (Cypress) της Καλιφόρνιας στα τέλη του 1975, έγινε επαγγελματίας γκολφέρ το 1996, στα 20 του χρόνια. Κατέκτησε 14 μεγάλους τίτλους από το 1997 έως και το 2008, ενώ οι συνολικές του νίκες σε τουρνουά ξεπερνούν τις 100.
Ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα με παρουσία στην αμερικανική τηλεόραση ως επίδοξος γκολφέρ πριν καν κλείσει τα τρία του χρόνια, παίζοντας γκολφ με τον ηθοποιό-παρουσιαστή Μπομπ Χόουπ. Η εξέλιξή του ήταν ακόμη καλύτερη του αναμενομένου, ενώ το γεγονός ότι είναι μιγάς (ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως λευκός-μαύρος-μελαψός-Ασιάτης) κέντρισε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου στο πρόσωπό του, ακόμη και των ανθρώπων που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το «άθλημα των ευγενών».
Διετέλεσε νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη για πάνω από 11 χρόνια, από τον Αύγουστο του 1999 ώς τον Σεπτέμβριο του 2004 και ύστερα από ένα διάλειμμα εννιά μηνών, από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2010. Επανήλθε στην κορυφή τον Μάρτιο του 2013 και έως τον Μάιο του 2014.
Τα πρώτα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από το πρόσωπό του την περασμένη δεκαετία, όταν ένα τροχαίο ατύχημα που ο ίδιος προκάλεσε το 2009 οδήγησε στην αποκάλυψη πολλαπλών απιστιών προς την επί εξαετία σύζυγό του. Αποτέλεσμα ήταν το διαζύγιό τους το 2010, με τον Γουντς να μην ξαναπαντρεύεται έκτοτε.
Τον Απρίλιο του 2014 έκανε την πρώτη εγχείρηση στην πλάτη του και τον Σεπτέμβριο του 2015 τη δεύτερη, κάτι που όχι μόνο έφερε το τέλος της καριέρας του στο κορυφαίο επίπεδο αλλά και του προξένησε πολλά ακόμη προβλήματα.
Ο Γουντς λαμβάνει από τότε σειρά φαρμάκων, κάποια από τα οποία είναι αναλγητικά και άλλα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Ο Καλιφορνέζος γκολφέρ έχει γίνει πλέον εξαρτημένος στα φάρμακα αυτά και φαίνεται να μην ελέγχει την ποσότητα και το μείγμα που λαμβάνει.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν πριν από τρεις εβδομάδες, τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, να συλληφθεί απο την αστυνομία της Φλόριντα διότι κοιμόταν πάνω στο τιμόνι, με το αυτοκίνητο να ρολάρει, με το δεξί φλας αναμμένο και με το πόδι να αγγίζει το φρένο. Η εικόνα του ήταν τραγική... Τα μάτια πρησμένα και μισόκλειστα, το βλέμμα απλανές και τα χείλη να κρέμονται από το στόμα, εκτός ελέγχου.
Στο αλκοτέστ βρέθηκε καθαρός και αφέθηκε έπειτα από μερικές ώρες στο κελί ελεύθερος, δηλώνοντας την επόμενη ημέρα ότι φταίνε τα φάρμακα που λαμβάνει. Μάλλον έλεγε την αλήθεια, αλλά ώς πού θα φτάσει αυτό κανείς δεν γνωρίζει. Αρχικά η τακτική του δικάσιμος είχε οριστεί για την 5η Ιουλίου (δηλαδή μια ημέρα μετά την εθνική εορτή των ΗΠΑ), αλλά την Πέμπτη μετατέθηκε χωρίς εξήγηση για την 9η Αυγούστου.
Ομως ενός κακού μύρια έπονται... Η σύλληψή του για «οδήγηση υπό επήρεια» όπως είναι η κατηγορία που τον βαρύνει, σημαίνει ότι χάνει το προνόμιο του να έχει κοινή κηδεμονία των δύο παιδιών του με την πρώην σύζυγό του. Αποτέλεσμα αυτού είναι μέσα στον Ιούνιο να έχει κατρακυλήσει ψυχολογικά και σύμφωνα με πληροφορίες να ετοιμάζεται να εισαχθεί σε μονάδα αποτοξίνωσης κοντά στο σπίτι του στη Φλόριντα.
Συνεπώς, από είδωλο για το γκολφ αλλά και τις εθνικές μειονότητες, ο Γουντς κατέστη πια παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς πρέπει να χειρίζεται κανείς τη δημοσιότητα και το ατέλειωτο χρήμα...

(Στην φωτογραφία: Το 2006 ο Γουντς απολάμβανε την παγκόσμια καταξίωση (αριστερά). Η εικόνα του πρώην σταρ πριν από λίγες ημέρες κατά τη σύλληψή του (δεξιά).