Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Πολύ καλό άρθρο του Τ. Θεοδωρόπουλου για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των πανελλαδικών


Οι Πανελλαδικές και η ΑΕΚ
Τάκης Θεοδωρόπουλος 
Είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνήσω με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Απλώς θα επισημάνω ότι το θεωρώ εντελώς αψυχολόγητο αυτή να δημοσιοποιείται την ημέρα που χιλιάδες παιδιά και γονείς ξεκινούν τη σχεδόν απάνθρωπη αυτή δοκιμασία. Είναι σαν να τους λες ότι είναι τα τελευταία «κορόιδα». Θεωρώ εξίσου αψυχολόγητο να συνδέεις την άποψή σου για την εκπαίδευση με την αυτοκτονία ενός νέου ο οποίος δεν άντεξε την ψυχική δοκιμασία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η ευκολία με την οποία ερμηνεύουμε την ανθρώπινη απελπισία που οδηγεί στο απονενοημένο διάβημα είναι σημάδι πολιτιστικής υπανάπτυξης και έλλειψης σεβασμού απέναντι στους ίδιους τους αυτόχειρες.
Και για να επανέλθω στις Πανελλαδικές. Θεωρώ πως είναι η σπονδυλική στήλη της παραπαιδείας και της αποψίλωσης του εκπαιδευτικού συστήματος από την πραγματική γνώση και τη διαμόρφωση κριτικής σκέψης προς χάριν της παπαγαλίας, της βολής των διδασκόντων δηλαδή. Κι αν είναι το πιο αδιάβλητο σύστημα από όσα έχουν λειτουργήσει ώς σήμερα, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Η διοίκηση πρέπει να είναι χρηστή, όμως δεν φτάνει να είναι χρηστή. Πρέπει να παράγει και αποτελέσματα. Χωρίς να είμαι ειδικός, η χιλιοστή μεταρρύθμιση που φέρει την υπογραφή Μπαμπινιώτη, και επεκτείνει το σύστημα των Πανελλαδικών σε όλο το λύκειο, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η ακόμη βαθύτερη εισαγωγή της παραπαιδείας στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Συμφωνώ επίσης με την αποσύνδεση του απολυτηρίου και της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Με το σημερινό καθεστώς ο μαθητής που παίρνει απολυτήριο και μπαίνει στη Φιλοσοφική θεωρεί εαυτόν αδιόριστο φιλόλογο. Το πρόβλημα όμως είναι με τα παρελκόμενα, τους δημοκρατικούς ξηρούς καρπούς που προσφέρει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ποτό, η εν γένει κατάργηση των εξετάσεων, δηλαδή της αξιολόγησης, για να μη δημιουργηθεί το αίσθημα της αποτυχίας στα παιδιά. Δεν ξέρω τι τραύματα κουβαλάει ο Τσίπρας από τότε που διέπρεπε στα δεκαπενταμελή της χώρας, όμως και η ισοπέδωση έχει τα όριά της. Οπως και η αοριστολογία. Διότι επί της εκπαιδευτικής ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα ξεκινήσει διάλογο με «όλους» πριν πάρει αποφάσεις. Ακόμη και με τους εκπαιδευόμενους. Κι όταν ακούς διάλογο με όλους, σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως άποψη και ότι στο τέλος θα συμφωνήσει με την ΑΕΚ για το γήπεδο «στα Φιλαδέλφεια», όπως το έλεγαν οι ταξιτζήδες κάποτε.