Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η κακοδαιμονία και ιλαροτραγωδία της χώρας σε μία φωτογραφία


Από το Μυστήριο
Όταν εχθές είδα για πρώτη φορά αυτή την φωτογραφία της δεκαετίας του '80 να κατακλύζει το διαδίκτυο, ήμουν πεπεισμένος ότι αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ.
Αποκλείεται, σκέφτηκα ο αδαής, να υπήρχαν τόσο γραφικοί που σε μία βάπτιση να είχαν σηκώσει εντός της εκκλησίας αφίσες του Ανδρέα Παπανδρέου και σημαίες του Κινήματος δείχνοντας το σήμα της νίκης...
Και μία απερίγραπτα γραφική γυναίκα (μητέρα; νονά;) μπρος στη κολυμπήθρα να έχει τυλίξει ένα μωράκι σε σημαία του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύοντας τη μωρότητά της με υπερηφάνεια στον φωτογραφικό φακό. Προφανώς έπρεπε να βαπτιστεί και ως Πασόκοπαίδι, εκτός από χριστιανός ορθόδοξος.
Όσο όμως έβλεπα την φωτογραφία, συνειδητοποιούσα ότι αυτή η φωτογραφία ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Οι εν λόγω χαχόλοι πράγματι είχαν πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την κωμικοτραγική φωτογραφία. Και μάλιστα συμμετείχαν με την ψυχή τους. Γιατί πίστευαν ότι και το ΠΑΣΟΚ ήταν θρησκεία, οπότε δικαίως το λατρεύουν εντός του ναού.
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 18.10.1981 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές και αναλαμβάνει την εξουσία.
Το λαϊκίστικο σύνθημα "Ο λαός στην εξουσία" βέβαια ποτέ δεν υλοποιήθηκε, αντ' αυτού (του λαού) όμως χιλιάδες απίθανοι τύποι άσκησαν εξουσία και πλούτισαν εις βάρος αυτού (του λαού φυσικά). Αυτοί στο όνομα του "λαού" έδραξαν την ευκαιρία, τα οικονόμησαν και έζησαν εκατό "ζωές"...
Και επειδή το ΠΑΣΟΚ ήταν σοσιαλιστικό - στην κονόμα - κόμμα, φρόντισε πολλοί να συμμετέχουν στο φαγοπότι. Έστω και με μικρά τυράκια, αλλά έδωσε. Για να καταστούν άπαντες συνένοχοι, και κυρίως για να εξασφαλιστεί ότι όλοι τους θα έχουν συμφέρον να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ για να διατηρήσουν τα κλεπτοπρονόμιά τους...
Φυσικά υπήρχαν και οι αγνοί Πασόκοι, και ήταν πάρα πολλοί, που πίστεψαν στην "Αλλαγή" και δεν συμμετείχαν στο φαγοπότι, γιατί το Κίνημα τους είχε σίγουρους λόγω της αθωότητάς τους.
Χωρίς να σημαίνει ότι πριν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το '81 ήταν όλα ρόδινα, αντιθέτως μάλιστα, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η σοσιαλιστικοποίηση της οικονομίας μέσω των εθνικοποιήσεων από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το ορόσημο για τη μετάλλαξη της νοοτροπίας του μέσου Έλληνα με την οποία καθαγιάστηκε και νομιμοποιήθηκε η ρεμούλα, η αρπακτή, η λαμογιά, το "δωράκι στον εαυτό μας"...
Ο Έλληνας έχει πια αλλάξει προς το χειρότερο και η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 αποτέλεσε τον καταλύτη.
Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα που συντελέστηκε μετά την "Αλλαγή", αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός. Είχε όμως γίνει με στρεβλό τρόπο, που αποδείχθηκε εν τέλει επικίνδυνος. Με δανεικά και εύκολο χρήμα, με επιτρεπόμενη φοροδιαφυγή, και με ποταμούς χρημάτων από την ΕΟΚ παλιότερα και την ΕΕ κατόπιν, χτίστηκε το ελληνικό "θαύμα" των δεκαετιών '80, '90 και 2000.
Μείζονος σημασίας όμως συνέπεια ήταν ότι η νίκη αυτή του ΠΑΣΟΚ οδήγησε άνευ άλλου στην εκπασοκοποίηση του μοναδικού αστικού κόμματος, της ΝΔ, η οποία έκτοτε συμπεριφερόταν εν πολλοίς και πολιτευόταν με "όρους και λογική ΠΑΣΟΚ".
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ