Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Νέο Χόλιγουντ η Λουιζιάνα λόγω φοροαπαλλαγών


Νέο Χόλιγουντ η Λουιζιάνα λόγω φοροαπαλλαγών
ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Η Λουιζιάνα, μια από τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, με έντονο πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό χαρακτήρα, έχει εξελιχθεί στον δημοφιλέστερο προορισμό του Χόλιγουντ για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.

Η Νέα Ορλεάνη, πρωτεύουσα της Λουιζιάνας και το δραματικότερο θύμα του τυφώνα Κατρίνα το 2005, σήμερα φιλοξενεί κάποια από τα μεγαλύτερα συνεργεία κινηματογράφου στον κόσμο και κάποιους από τους μεγαλύτερους αστέρες του Χόλιγουντ χάριν στις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές που προσφέρει σε αυτή τη βιομηχανία ψυχαγωγίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Film L.A, 18 από τις 108 ταινίες που κυκλοφόρησαν πέρσι, συμπεριλαμβανομένης της «Dallas Buyers Club», γυρίστηκαν στη Λουιζιάνα. «Σήμερα εκπροσωπούμε 14.000 θέσεις εργασίας από σχεδόν καμία προ μιας δεκαετίας και αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη», επισημαίνει ο Γουίλ Φρεντς της Ενωσης Κινηματογράφου και Ψυχαγωγίας της Λουιζιάνας.
Οι φοροαπαλλαγές που προσφέρει η Λουιζιάνα την τελευταία 12ετία φθάνουν μέχρι και το 40% του κόστους, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσελκύοντας πολύτιμο ταλέντο που αξιοποιείται στα εκατοντάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φοροαπαλλαγές χρησιμοποιούνται ως πόλος έλξης για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Η Βρετανία πρωτοστάτησε σε αυτόν τον τομέα. Προσφέρει πλούσιες φοροαπαλλαγές εάν μια κινηματογραφική παραγωγή προάγει τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Εξ ου το μεγάλο κύμα ταινιών με επίκεντρο τη Βρετανία από τη δεκαετία του ’90, δίνοντας νέα πνοή στον κλάδο και προάγοντας τη χώρα στο εξωτερικό. Mάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε διαβεβαιώσει προσωπικά την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία ότι το ευνοϊκό καθεστώς των φοροαπαλλαγών θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το 2015.
Ξεπέρασε τη Ν. Υόρκη
Η Λουζιάνα δεν ήταν πάντα ο υπ’ αριθμόν 1 προορισμός του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με έρευνα της Film L.A., η Λουιζιάνα βρίσκονταν στην τρίτη θέση μετά τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια επί σειρά ετών. Μετά το 2013 προβιβάστηκε στην πρώτη θέση. Σήμερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press, έχουν ήδη προγραμματιστεί γυρίσματα αυτό το καλοκαίρι για τους «4 Φανταστικούς» (Fantastic Four), τον «Εξολοθρευτή» (Terminator) και το Jurassic World που είναι η τέταρτη ταινία της σειράς «Jurassic Park». Παράλληλα θα εργαστούν εκεί τα συνεργεία των τηλεοπτικών σειρών «NCIS: Νέα Ορλεάνη» και «American Horror Story: Freak Show».
Πέρυσι η περιφερειακή διοίκηση της Λουιζιάνας, έδωσε άδεια για 123 κινηματογραφικές παραγωγές, συνολικής αξίας 801 εκατ. δολαρίων, με φοροαπαλλαγές 251 εκατ. δολαρίων. Αφού καθιερώθηκε από το 2002 αυτό το ευνοϊκό καθεστώς φορολογίας στη Λουζιάνα έχουν δημιουργηθεί εταιρείες για την παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών στα κινηματογραφικά συνεργεία όπως στούντιο, εκτέλεση ειδικών εφέ, ενοικίαση κοστουμιών, post-production και editing. Ενας από τους «τυχερούς» είναι ο Αντρε Σαμπέιν, ιδρυτής της Hollywood Trucks, μια εταιρεία που διαθέτει μεγάλο «στόλο» τροχόσπιτων. Τα ετήσια έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν από 600.000 δολάρια σε 5 εκατ. το 2013, ενώ ο αριθμός των τροχόσπιτων επεκτάθηκε από επτά σε 300 οχήματα. Κάποιοι από τους «φιλοξενούμενους» αυτών έχουν υπάρξει ο Μπραντ Πιτ, η Σάντρα Μπούλοκ, ο Μπεν Αφλεκ και ο Κρις Ροκ.


(Στην φωτογραφία : Μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το καλοκαίρι στη Λουιζιάνα. Μεταξύ άλλων, ο «Εξολοθρευτής» (Terminator), η τέταρτη ταινία της σειράς «Jurassic Park» και η Fantastic Four. Στη φωτογραφία σκηνή από παλαιότερη ταινία του «Εξολοθρευτή»)