Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ


Από το Σεμνό & Ταπεινό 
Νομίζω ότι πέρασε κάπως στα «ψιλά», αλλά, επειδή τα ζητήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού κλπ. επανέρχονται στο προσκήνιο της πολιτικής εν γένει συζήτησης, ελέω «Μπαλτακειάδας», θα ήθελα να θυμίσω στους παρατηρητικούς εξ υμών το εξής:
Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ομιλώντας (κοινώς εκφωνώντας άλλον έναν «δεκάρικο») ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, ο Alexis αναφέρθηκε στον πρόσωπο του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως αυτόν «με το περίεργο όνομα», τονίζοντας, μάλιστα, κατά την εκφορά του επιθέτου του την τελευταία συλλαβή (-μπλουμ).
Τι ήθελε, άραγε, να πει ο ποιητής; Μήπως να αστειευτεί με το «μπλουμ» ή μήπως υπονοούσε κάτι, σχετικά με την φερόμενη εβραϊκή καταγωγή του Προέδρου του Eurogroup; Εάν ισχύει το δεύτερο, τότε λίγο απέχει ο Alexis από το ιδεολογικό υπόβαθρο των Χρυσαυγιτών και όσων, εν γένει, βλέπουν εβραϊκό δάκτυλο πίσω από όλα τα δεινά της χώρας μας, της Ευρώπης, του κόσμου και του γαλαξία ολόκληρου.
Αλλά, μια και τό ‘φερε η κουβέντα στα επώνυμα και την προέλευσή τους, έχει αναρωτηθεί ο Alexis τι σημαίνει το δικό του επίθετο; Αντιγράφω από την ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού 24grammata.com:
«Κατά την ισχυρότερη εκδοχή έχει Τούρκικη προέλευση. Παράγεται από το ουσιαστικό της τουρκικής γλώσσας “çiplak” (πρφ.: τσίπλακ), που σημαίνει “γυμνός”, “αυτός που δεν έχει ρούχα”, ο “φτωχός”.
Στη Νέα Ελληνική χρησιμοποιείται το επίθετο τσιπλάκης -ισσα, -ικο και δηλώνει:
1. αυτόν που είναι απόλυτα φτωχός, 2. (μτφ) αυτός που ζει υπό συνθήκες απόλυτης ανέχειας,  ΣΥΝ.: Φτωχός, κακαμοίρης, ξεβράκωτος (από το Λεξικό Μπαμπινιώτη). Με την παραπάνω ερμηνεία ταυτίζεται και το ετυμολογικό λεξικό του Ανδριώτη, στο οποίο καταγράφεται, επιπρόσθετα, και το λήμμα “τσιρτσιπλάκης” (: ολόγυμνος) < çιr(il)-çiplak. Ασθενέστερες πρέπει να θεωρούνται οι ετυμολογικές αναλύσεις: 1. από το λατ. cipria (: πούδρα, η λατ. λέξη cipria αναφέρεται στην Κύπρο) ή 2. από το αλκοολούχο ποτό (τα) τσίπουρα>τσίπρα. Και στις δύο περιπτώσεις το “Τσίπρας” θα πρέπει να είναι ένα παλαιό παρατσούκλι της οικογένειας του Αλέξη Τσίπρα».
Κοινώς, ο βασιλιάς Alexis είναι γυμνός...
Ελπίζω να βρεθεί κανά παιδάκι να του το πει κάποια στιγμή, όπως στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Σεμνός & Ταπεινός