Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ανάλυση ότι είναι μυστήριο για τις ΗΠΑ ο νέος ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου


Μυστήριο για τις ΗΠΑ ο Σίσι
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Κρίση στις σχέσεις Καΐρου - Ουάσιγκτον διαπιστώνει σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της ιστορικής εφημερίδας Αλ Αχράμ της Αιγύπτου, ο Ναντέρ Μπακάρ, συνιδρυτής του ισλαμικού κόμματος Αλ Νουρ.
Το Αλ Νουρ μετείχε σε αντίπαλο κομματικό σχηματισμό από αυτόν της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ήλθε τρίτο στις εκλογές του 2012. Το κόμμα έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από την Αδελφότητα και στηρίζει σήμερα την υποψηφιότητα του στρατάρχη Σίσι για την προεδρία της χώρας.
Σύμφωνα με τον Μπακάρ, το αιγυπτιακό στρατιωτικό κατεστημένο αντιμετωπίζει με αυξανόμενη καχυποψία την Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την έμμεση κινητήριο δύναμη πίσω από το χάος που πλήττει τη χώρα.
Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης φαίνεται να έχει πλήξει και τη Σαουδική Αραβία, που μοιάζει έτοιμη να πραγματοποιήσει στρατηγική μετατόπιση μακριά από τις ΗΠΑ, παρασύροντας μαζί της και τα κράτη του Κόλπου, με το Κατάρ και το Ομάν να αποτελούν τις μοναδικές εξαιρέσεις.
Η κατάθεση της υποψηφιότητας του στρατάρχη Σίσι δεν εξέπληξε κανέναν. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε, όμως, η απόσυρση της υποψηφιότητας του αντιστράτηγου Σάμι Ανάν. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια προεδρία Ανάν, με τον Σίσι υπουργό Αμυνας και ισχυρό παρασκηνιακό παίκτη, θα ήταν η ιδανική λύση για την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης.
Ο Ανάν ήταν, άλλωστε, αποδεκτός από την ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ οι στενές του σχέσεις με το Πεντάγωνο θεωρούνταν σημαντικό προτέρημα.
Ο στρατάρχης Σίσι, αντίθετα, παραμένει ένα μυστήριο για τις ΗΠΑ. Από την περίοδο των σπουδών του στις ΗΠΑ, μόνο μία ερευνητική εργασία παραμένει, προσφέροντας σπάνια ματιά στη συνεσταλμένη προσωπικότητά του.
Οταν ο Σίσι παρακολουθούσε μαθήματα στην Αμερικανική Σχολή Πολέμου το 2006, συνέγραψε εργασία 17 σελίδων, με θέμα «Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή». Η εργασία αποκάλυπτε σημαντική πτυχή του χαρακτήρα του μετέπειτα ανώτατου αξιωματικού και την πίστη του στις δημοκρατικές αξίες. Παρά τις πεποιθήσεις του αυτές, ο Σίσι υπογραμμίζει τον ατελέσφορο χαρακτήρα της προώθησης δυτικών δημοκρατικών προτύπων στον μουσουλμανικό κόσμο και την ανάγκη οικοδόμησης της δημοκρατίας βάσει των ισλαμικών αρχών.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Σίσι κέρδισε πρώτα την εμπιστοσύνη των ισλαμιστών και του προέδρου Μόρσι, που τον διόρισε υπουργό, προτού ανατρέψει τον πολιτικό του μέντορα. Η εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου με πρόεδρο τον Σίσι παραμένει μυστήριο. Ακόμη και στον λόγο αποδοχής της υποψηφιότητας, ο Σίσι απέφυγε να προϊδεάσει για τις επιδιώξεις του στη διεθνή σκηνή.
Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για συστηματικούς βασανισμούς αντιφρονούντων, η πάταξη της ελευθεροτυπίας, οι συλλήψεις δυτικών δημοσιογράφων και οι πρώτες οργισμένες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανελευθερία του αιγυπτιακού καθεστώτος δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τις μελλοντικές σχέσεις Δύσης - Καΐρου.