Η μεταμόρφωση της Μαρίν Λεπέν
ALISSA J. RUBIN / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Το ιστορικό αποτέλεσμα που πέτυχε το Εθνικό Μέτωπο στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας απέδειξε ότι η τακτική μεταμόρφωσης του κόμματος, που επέλεξε η Μαρίν Λεπέν, απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς.
Το κόμμα, που μπορεί να αναδειχθεί ακόμη και στη δεύτερη θέση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κατέκτησε πλέον κεντρική θέση στην πολιτική ζωή της χώρας. Η κ. Λεπέν επεδίωξε συστηματικά να προβάλει εικόνα μετριοπάθειας για το Μέτωπο, εκμεταλλευόμενη την οικονομική ανασφάλεια, τις βαθιά ριζωμένες αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές προκαταλήψεις και την απέχθεια για τον πολιτικό κόσμο. Η 45χρονη Μαρίν Λεπέν αντιπροσωπεύει ένα είδος συντηρητικού λαϊκισμού, ικανού στη συγκεκριμένη συγκυρία να παρέμβει στην ιδεολογική αντιπαράθεση σε πολλές χώρες και να υποσκάψει την ευρωπαϊκή προσπάθεια για μεγαλύτερη ενσωμάτωση.
Σε μία χώρα, όπως η Γαλλία, που αντιμετωπίζει μεγάλα ποσοστά ανεργίας και όπου η έννοια της εθνικής ταυτότητας βρίσκεται υπό διαμόρφωση, το εθνικιστικό, αντιελιτίστικο, ευρωσκεπτικιστικό και ανερυθρίαστα αντιμεταναστευτικό μήνυμα της Μαρίν Λεπέν έχει απήχηση. Αν οι εκλογές του Μαΐου εξελιχθούν όπως ελπίζει η κ. Λεπέν, θα επιδιώξει τον σχηματισμό ακροδεξιού μπλοκ στο Στρασβούργο. Παρόλα αυτά, από τη συνεργασία αυτή, η πρόεδρος του Μετώπου απέκλεισε τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας, αλλά και την ελληνική Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποφύγει επικρίσεις αντισημιτισμού και βίαιου εξτρεμισμού. Τη συνεργασία με την κ. Λεπέν απέκλεισε, όμως, με τη σειρά του ο ηγέτης του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Νάιτζελ Φαράτζ, λέγοντας ότι «ο αντισημιτισμός και η γενικότερη μισαλλοδοξία παραμένουν στο DNA του κόμματος».
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η απήχηση του Μετώπου θα συρρικνωθεί, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Ο Πασκάλ Λαμί, πρώην επικεφαλής του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) και στέλεχος της Κομισιόν, λέει: «Τέτοιες περίοδοι ήταν πάντα πολύ καλές για τα άκρα». Η κ. Λεπέν δεν μπορεί, όμως, να ενταχθεί με ευκολία σε κάποια υπάρχουσα κατηγορία. Συμφωνεί με τη διατήρηση ενός μεγάλου κοινωνικού κράτους, στηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων -αν και όχι τους γάμους τους- αλλά θέλει τη μείωση των μεταναστών σε 10.000 τον χρόνο, από 200.000 που είναι σήμερα.
Η κ. Λεπέν δεν διστάζει, όμως, να έχει στο πλευρό της τον Αλέν Σοράλ, έναν από τους πιο λυσσαλέους αντισημίτες συγγραφείς στη Γαλλία, ενώ συνηθίζει να καταγγέλλει την άνοδο του Ισλάμ και την «κατοχή», όπως τη χαρακτηρίζει των γαλλικών συνοικιών από μουσουλμάνους.
Ο Ζαν-Ιβ Καμί, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Εξτρεμιστικής Πολιτικής, λέει ότι ακόμη κι αν η Λεπέν δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος, πέτυχε να μετατοπίσει το σύνολο της πολιτικής συζήτησης προς τα Δεξιά, νομιμοποιώντας τις ακραίες απόψεις στη Γαλλία και παντού στην Ευρώπη.