Έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία» οι Κούρδοι της Τουρκίας
Με πρόσχημα τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς πόρους
(Πηγή : http://www.protothema.gr)
Έντονος ο προβληματισμός στην Τουρκία για τη δράση των Κούρδων εντός και εκτός των εδαφών της χώρας - Πιθανή η «συνεργασία» τους με τον Ερντογάν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές
Μια νέα εποχή για τα όνειρα και τα δικαιώματα των Κούρδων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ξεκίνησε μετά το τέλος των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου στη γειτονική χώρα.
Και αυτό γιατί η νέα δήμαρχος της πόλης Ντιγιαρμπακίρ, (της μεγαλύτερης στην περιοχή) Γκιουλντέν Κισάνακ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι Κούρδοι πλέον είναι έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία».
Η νέα δήμαρχος, η οποία εξελέγη με ποσοστό 55%, με τη στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), συνδυάζει τα σχέδια περί αυτονομίας των Τούρκων με την συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.
«Αναζητούμε πόσες πετρελαιοπηγές υπάρχουν στο Ντιγιαρμπακίρ. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει το μερίδιό της από τις τοπικές οικονομικές και ενεργειακές πηγές. Από το 2007 το BDP έχει καταρτίσει σχέδιο για δημοκρατική αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, με τη δημιουργία καντονιών», δήλωσε η Κισάνακ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera Turk».
Φυσικά δεν άργησαν να έρθουν και οι αντιδράσεις από τη μεριά του επίσημου κράτους και συγκεκριμένα από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία είναι ενιαία με το φυσικό πλούτο της. Δεν μπορεί να υπάρχουν η Δύση και η Ανατολή. Ό,τι κερδίζουμε το βάζουμε σε κοινό λογαριασμό και το μοιραζόμαστε». Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως «τα έσοδα της Τουρκίας είναι ενιαία, όπως τα τουριστικά έσοδα στην Αττάλεια, τα εμπορικά στον Μαρμαρά… Δεν πρέπει να στέλνουμε περίεργα μηνύματα».
Η αλήθεια είναι πως το ενεργειακό ζήτημα λειτουργεί καθαρά προσχηματικά για λογαριασμό των Κούρδων. Σκοπός τους είναι να περάσουν στη νοοτροπία, τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και της υπόλοιπης Τουρκίας, οτι πολύ σύντομα η νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, σε ένα μέρος που το 70% κατοικείται από Κούρδους, θα διοικείται αυτόνομα.
Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το το κουρδικό κόμμα BDP κέρδισε δήμους 11 πόλεων της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας, με ποσοστά που κυμαίνονταν από 55% έως και 85%, ενώ το συνολικό εθνικό τους ποσοστό έφτασε στο 6,5%! Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν (AKP) έλαβε το 45% των ψήφων στην επικράτεια και μια πιθανή στήριξή του στις επόμενες από τους Κούρδους, θα του εξασφάλιζαν αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας Κυριακή των εκλογών. Θα μπορούσε να υπάρξει άραγε μια τέτοιου τύπου «συμφωνία» μεταξύ δύο άσπονδων πλευρών; Kαι αν ναι, ποια θα είναι τα ανταλλάγματα;
Στην Άγκυρα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη δράση των Κούρδων και όχι μόνο εντός του τουρκικού εδάφους. Το βόρειο Ιράκ είναι αυτόνομη περιοχή και οι Κούρδοι έχουν δική τους διοίκηση, απολαμβάνοντας τα έσοδα από τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ, γεγονός που έχει οδηγήσει την περιοχή σε ραγδαία ανάπτυξη.
Παράλληλα, στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, οι Κούρδοι έχουν κηρύξει την ίδρυση προσωρινού Κοινοβουλίου και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακήρυξη της αυτονομίας τους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απειλήσει πως θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται σε περίπτωση που οι Κούρδοι κηρύξουν την αυτονομία τους. Η Άγκυρα φοβάται ότι είναι θέμα χρόνου η δημιουργία τριών αυτόνομων περιοχών στο Ιράκ, στη Συρία και την Τουρκία, που de facto θα οδηγήσει στη δημιουργία του Κουρδιστάν. Από την άλλη, οι Κούρδοι θεωρούν πως έχουν μία «μητέρα πατρίδα», η οποία είναι η αυτόνομη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ.
Το τουρκικό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από την αρχή των διαπραγματεύσεων με το φυσικό ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, είχε προειδοποιήσει τους τούρκους ψηφοφόρους πως ο Ερντογάν για ψηφοθηρικούς λόγους προσπαθεί να προσεγγίσει τους Κούρδους και να διαπραγματευτεί με το ΡΚΚ. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ και τον Οτζαλάν να έχουν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, εντούτοις συνεχίζεται η εκεχειρία που έχει κηρυχθεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
Σημαντική εξέλιξη θεωρείται επίσης η ίδρυση Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών από την Ανατολική και Νοτιο-ανατολική Τουρκία. Οι ιδρυτές του κατέθεσαν στη Νομαρχία του Ντιγιαρμπακίρ τη σχετική αίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή. Ο νέος φορέας ονομάζεται Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Κουρδιστάν.