Απειλές κατά Σκωτσέζων για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
OWEN JONES / THE GUARDIAN
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Αν η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της διάλυσης της βρετανικής ένωσης, το ίδιο το μέλλον της Δύσης θα απειληθεί. Αυτό υποστήριξε ο Σκωτσέζος λόρδος Ρόμπερτσον, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στο ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον.
«Οι δυνάμεις του σκότους θα γιόρταζαν μία τέτοια εξέλιξη, μαζί με δικτάτορες, σφετεριστές, βίαιους παίκτες της γεωπολιτικής σκηνής και τυχοδιώκτες», κατέληξε ο λόρδος Ρόμπερτσον. Η φαντασία του πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ αξίζει επαίνους, παρότι μας είναι δύσκολο να φανταστούμε νέες επιδρομές Βησιγότθων και Μογγόλων κατά της Δύσης, ως αποτέλεσμα ενδεχόμενης σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Η παρέμβασή του, όμως, αποτελεί άλλη μία βολή στην αντιδημοκρατική ομοβροντία που προέρχεται από το Λονδίνο. Αλλη μία εκτόξευσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας την Πέμπτη ότι το ΑΑΑ της Βρετανίας δεν πρόκειται να της «επιστραφεί» εφόσον αποσχισθεί η Σκωτία. Ο Ρόμπερτσον, πρώην υπουργός των Εργατικών, ζήτησε ακόμη και από τους συμμάχους της Βρετανίας να μιλήσουν εναντίον της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Αν και δεν αποσαφήνισε ποιους συμμάχους εννοεί, ίσως ο λόρδος να αναφερόταν στην Τουρκία, η οποία κατέστρεψε 3.000 χωριά τη δεκαετία του 1990 στον πόλεμό της κατά των Κούρδων, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει κάθε αποσχιστικό κίνημα.
Η λονδρέζικη ελίτ δεν έδινε μέχρι πρότινος την παραμικρή σημασία στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, θεωρώντας ότι το μόνο θέμα άξιο συζήτησης ήταν το εύρος της νίκης των οπαδών του «όχι». Σήμερα, όμως, η διαφορά των 24 μονάδων, που απολάμβανε πέρυσι το στρατόπεδο που μάχεται την ανεξαρτησία, έχει μειωθεί δραστικά, με δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 40% υπέρ της ανεξαρτησίας. Την ίδια τάση καταγράφουν και τα γραφεία στοιχημάτων. Η απάντηση του Λονδίνου υπήρξε υπερβολική και προπαγανδιστική.
Ακόμη, όμως, και η αγγλική Αριστερά θεωρεί τη Σκωτία μία απλή, σίγουρη δεξαμενή ψήφων για τους Εργατικούς, που διασώζει τους Αγγλους από τις συστηματικά λανθασμένες εκλογικές τους επιλογές.
Εκφοβισμός
Παρά ταύτα, το εμμονικά αρνητικό στρατόπεδο των Ενωτικών επιμένει ότι ο εκφοβισμός αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των οπαδών της ανεξαρτησίας. Με τον πρώην σύμβουλο του Μπλερ, Αλιστερ Ντάρλινγκ, επικεφαλής τους, οι Ενωτικοί υπογραμμίζουν τις εθνικιστικές απόψεις των αντιπάλων τους. Η κατηγορία αυτή δεν απέχει από την πραγματικότητα. Κάθε προσπάθεια άσκησης κριτικής κατά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιφέρει άμεση και δηλητηριώδη αντεπίθεση οπαδών της ανεξαρτησίας. Η υποστήριξή μου για μία χαλαρή ομοσπονδία, ως πρότυπο για το Ηνωμένο Βασίλειο, μου κόστισε τον πρωτότυπο χαρακτηρισμό «Κόκκινος Συντηρητικός», αλλά και το «αγαπημένος πειθήνιος αριστερούλης του BBC».
Την ίδια στιγμή, η εκστρατεία της κυβέρνησης βρίσκεται στο απόγειό της. Η προειδοποίηση του υπουργού Οικονομίας, Τζορτζ Οσμπορν, για εκδίωξη της Σκωτίας από τη στερλίνα, σε περίπτωση θετικής ψήφου υπέρ της ανεξαρτησίας, εξασφάλισε αμέσως τη στήριξη των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Εκτός από τη στερλίνα, οι Σκωτσέζοι ακούνε ότι πρόκειται επίσης να χάσουν πολλά ακόμη, από το BBC μέχρι και τη θέση τους ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. Οι δηλώσεις αυτές θυμίζουν έναν κακόπιστο απατημένο σύζυγο, ο οποίος απειλεί τη σύντροφό του ότι αν τον εγκαταλείψει, θα χάσει όλα τα ρούχα, τα DVD, τους φίλους και το σπίτι.
Η εκστρατεία της πολιτικής ελίτ είναι, όμως, αναποτελεσματική, καθώς έκανε πολλούς Σκωτσέζους να νιώσουν εγκλωβισμένοι μεταξύ ενός κράτους που δεν τους θέλει στους κόλπους του και της μεθυστικής, αλλά επικίνδυνης προοπτικής της αυτοδιάθεσης.