Ανομία και χάος κυβερνούν τη Λιβύη
AFP, A.P., REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Στο χάος και στην ανομία μοιάζει να παραδίδεται η Λιβύη μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού στις αρχές της εβδομάδας και με τις απαγωγές να διαδέχονται η μία την άλλη, την ίδια στιγμή που δικάζονται οι γιοι και οι συνεργάτες του συνταγματάρχη Καντάφι.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντουλάχ αλ Θίνι, παραιτήθηκε των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του υπήρξαν θύματα μιας «προδοτικής» ένοπλης επίθεσης την προηγούμενη ημέρα. Η παραίτηση του Αλ Θίνι έγινε μία μόλις εβδομάδα αφότου το Κοινοβούλιο της Λιβύης του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης και έναν, περίπου, μήνα μετά την παραίτηση του προκατόχου του, που δεν κατάφερε να βάλει τάξη στο χάος. Οπως έγινε γνωστό από άτομο του περιβάλλοντός του, η επίθεση έλαβε χώρα στον δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, στο αεροδρόμιο χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Πριν από ένα μήνα είχε αποπεμφθεί ο προκάτοχός του Αλί Ζεϊντάν, καθώς δεν κατάφερε να αποτρέψει την παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Θύμα απαγωγής, εξάλλου, έπεσε την Τρίτη ο πρέσβης της Ιορδανίας στην Τρίπολη Φαουάζ αλ Ιτάν τη στιγμή που έφευγε από το σπίτι του. Οπως έγινε γνωστό, πάνοπλοι μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος όπου επέβαινε ο διπλωματικός με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί.
Τέλος, άρχισε στην Τρίπολη η δίκη εναντίον των γιων του Μουαμάρ Καντάφι και πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι. Κανείς, όμως, από τους δύο γιους του Καντάφι, ούτε ο Σαάντι ούτε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, δεν είναι παρών στην ακροαματική διαδικασία. Σύμφωνα με τον Σιντίκ αλ Σουρ, τον βασικό ανακριτή που έχει επωμισθεί την υπόθεση, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ πρόκειται να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στη δικαστική αίθουσα με τη βοήθεια βιντεοδιάσκεψης. Εκτός από τον Αλ Σενούσι στη δικαστική αίθουσα παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, Αμπντούλ Ατι αλ Ομπεϊντί, καθώς και ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Μπουζεΐντ Ντόρντα. Ολοι τους αντιμετωπίζουν ευρύ φάσμα κατηγοριών, από διαφθορά μέχρι και εγκλήματα πολέμου για τους θανάτους κατά την εξέγερση του 2011.
Πολλοί είναι αυτοί, πάντως, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που έχουν εκφράσει επανειλημμένως φόβους για το κατά πόσον οι κατηγορούμενοι θα έχουν «δίκαιη δίκη». Χαρακτηριστικά, ο Χανάν Σαλάχ, ερευνητής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόνισε ότι από το κατά πόσον οι κατηγορούμενοι τύχουν δίκαιης δίκης θα κριθεί το αν η «νέα τάξη πραγμάτων» στη Λιβύη έχει άλλο στόχο από την τιμωρητική δικαιοσύνη. «Επί του παρόντος έχει καταγραφεί πληθώρα προβλημάτων με τη νομική εκπροσώπηση των κατηγορουμένων. Πολλοί από αυτούς που κάθονται στο εδώλιο δεν έχουν δικηγόρους, τον ακρογωνιαίο λίθο για μια δίκαιη δίκη», κατέληξε ο κ. Σαλάχ.