Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Άρθρο των New York Times για τις εκλογές στη Συρία εν μέσω καταστροφής


Εκλογές στη Συρία εν μέσω καταστροφής
ANNE BARNARD / THE NEW YORK TIMES, AFP, REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Το κέντρο αυτής της συριακής πόλης είναι μπλοκαρισμένο, μια εμπόλεμη ζώνη, ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Η θέα που προσφέρει είναι μια ατέλειωτη σειρά μισογκρεμισμένων κτιρίων.
Στις συνοικίες γύρω από το κέντρο, αλλού η ζωή συνεχίζεται κουτσά-στραβά, αλλού ο συνωστισμός από τους εσωτερικούς πρόσφυγες είναι ασφυκτικός κι αλλού οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. Μεγάλο μέρος της πόλης είναι ακατάλληλο για μόνιμη εγκατάσταση, πολύ περισσότερο δε για μια ασφαλή και ειρηνική άσκηση δημοκρατίας.
Ολα αυτά δεν εμποδίζουν, όμως, τον τοπικό κυβερνήτη, Ταλάλ αλ Μπαράζι, να διακηρύξει ότι αυτή η κατεστραμμένη πόλη είναι σε θέση να οργανώσει «αρκετά ικανοποιητικές εκλογές». Την ίδια αισιοδοξία μοιράζονται οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Δαμασκού, οι οποίοι ανήγγειλαν προεδρικές εκλογές εντός τριμήνου, σε πείσμα του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έχει ήδη διώξει από τα σπίτια τους εννέα εκατομμύρια Σύρους. Ολοι περιμένουν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ θα αναδειχθεί νικητής, αν και για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες θα έχει απέναντί του -τουλάχιστον θεωρητικά- έναν ή περισσότερους αντιπάλους.
Η πραγματοποίηση εκλογών που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία για άλλα επτά χρόνια θα αποτελούσε αξιοθαύμαστο επίτευγμα πολιτικής επιβίωσης για τον κ. Ασαντ, ύστερα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου. Κάτι που ασφαλώς θα εκθέσει τους αντιπάλους του στη διεθνή σκηνή και θα αποτελέσει πλήγμα στο ηθικό της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ασαντ και οι σύμμαχοί του διακήρυξαν πρόσφατα, με αυξημένη αυτοπεποίθηση, ότι οι εξεγερμένοι δεν συνιστούν πλέον πραγματική απειλή για το καθεστώς. Την άποψη αυτή συμμερίζονται σιωπηρά, εδώ και κάμποσο καιρό, και πολλοί Δυτικοί διπλωμάτες στην περιοχή, παρότι φρονούν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να τραβήξει σε μάκρος. Ακόμη και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας -χώρας που αποτελεί έναν από τους πλέον σφοδρούς πολέμιους του καθεστώτος Ασαντ- υπονόησε κάτι τέτοιο την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε: «Ισως (ο Ασαντ) να είναι, τελικά, ο μόνος επιβιώσας αυτής της πολιτικής των κατά συρροήν εγκλημάτων».
Εδώ στη Συρία η προεκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά αρχίσει, κάτι που αντικατοπτρίζει τη διαρκώς ενισχυόμενη πεποίθηση του Ασαντ ότι ο εμφύλιος πόλεμος οδεύει προς το τέλος του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Στεπάσιν, εκμυστηρεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ασαντ του δήλωσε: «Αυτή τη χρονιά θα τερματισθεί η ενεργή φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης». Οι αντίπαλοι του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι η πραγματοποίηση εκλογών διαρκούντων των στρατιωτικών συγκρούσεων, που τρομοκρατούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αποτελεί παραλογισμό. «Είναι γελοίο», μας δηλώνει επιχειρηματίας της Δαμασκού, ο οποίος παραμένει σκεπτικιστής έναντι της ένοπλης αντιπολίτευσης, αλλά απορρίπτει σφόδρα την κυβέρνηση. «Μόνο οι υποστηρικτές τους θα ψηφίσουν. Οι εκλογές θα κλιμακώσουν την κρίση, δεν θα την αντιμετωπίσουν».
Ακόμη και στη Χομς, όπου ο κυβερνητικός στρατός ετοιμάζεται να καταλάβει τις τέσσερις τελευταίες συνοικίες που έχουν απομείνει στα χέρια των ανταρτών, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, η κατάσταση απέχει έτη φωτός από την ομαλότητα. Παγιδευμένα αυτοκίνητα εκρήγνυνται, σημεία ελέγχου του στρατού στήνονται εδώ κι εκεί, ενώ ο φόβος κυριαρχεί στην καθημερινότητα. Περισσότεροι από 220.000 κάτοικοι της πόλης ξεσπιτώθηκαν και κατέφυγαν στον γειτονικό Λίβανο.
Παρόλα αυτά, ο κ. Ασαντ δήλωσε ότι «δεν βλέπει κανένα λόγο να μη διεκδικήσει την επανεκλογή». Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι ακόμη και σε εντελώς ελεύθερες εκλογές, θα νικούσε άνετα. Ακόμη και ορισμένοι εκ των αντιπάλων του πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την πλειοψηφία, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται πολυδιασπασμένη.
Το νέο σύνταγμα του 2012 επιτρέπει περισσότερους του ενός διεκδικητές της προεδρίας, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν επίσημα την υποψηφιότητά τους τις ερχόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ένας καινούργιος νόμος επιβάλλει στους υποψηφίους να έχουν ζήσει στη Συρία κατά τα τελευταία 10 χρόνια και να μην έχουν δεύτερη υπηκοότητα.
Ανησυχία στη Δύση
Οι πρόσφατες επιτυχίες του κυβερνητικού στρατού έχουν θορυβήσει τη Δύση και τους περιφερειακούς συμμάχους της συριακής αντιπολίτευσης. Την περασμένη Δευτέρα, ο στρατός του Ασαντ ανακατέλαβε την πόλη Μααλούλα, βόρεια της Δαμασκού, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την εκκαθάριση της στρατηγικής σημασίας οροσειράς Καλαμούν. Παράλλλα, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην Παλιά Πόλη της Χομς και στο Χαλέπι. Δεν φαίνεται άσχετη με αυτές τις εξελίξεις η αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και αρχιτέκτονα της πολιτικής του Ριάντ στο συριακό πρόβλημα, πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν. Ο Σουλτάν είχε την προσωπική ευθύνη της στήριξης φανατικών τζιχαντιστών, αντιπάλων του Ασαντ και είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της αναθεώρησης της πολιτικής του βασιλείου απέναντι στις ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε να ενισχυθούν στρατιωτικά οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, ζητώντας ωστόσο εγγυήσεις ότι τα αμερικανικά όπλα θα καταλήξουν στον μετριοπαθή Ελεύθερο Συριακό Στρατό και όχι σε ανεξέλεγκτους φανατικούς.

(Στην φωτογραφία : Συγκέντρωση φίλων του Ασαντ στη Δαμασκό. Η πραγματοποίηση εκλογών που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία για άλλα επτά χρόνια θα αποτελούσε επίτευγμα πολιτικής επιβίωσης για τον κ. Ασαντ, ύστερα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου)