Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Άρθρο ότι θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο για τη δράση του UCK


Ειδικό δικαστήριο για τη δράση του UCK
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
«Αυτή την πέτρα που μας κρέμασαν στον λαιμό πρέπει να τη διώξουμε από πάνω μας» δήλωνε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι, όταν πριν από τέσσερα χρόνια έγινε γνωστή η έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, η οποία τον ενέπλεκε ως αρχηγό του UCK σε δολοφονίες Σέρβων αμάχων, στον πόλεμο του 1998-1999, και στην αφαίρεση από τους μελλοθάνατους οργάνων σώματος προς εμπορία.
Η ώρα να το πράξει αντικρούοντας την «άτιμη κατηγορία», που βαρύνει τον ίδιο και τους συμπολεμιστές του φαίνεται να πλησιάζει, καθώς η διεθνής κοινότητα προχωράει στη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου που θα ερευνήσει διεξοδικά και θα εκδικάσει πιθανά εγκλήματα του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», του γνωστού UCK.
Οι πληροφορίες που διακινούνται από δυτικούς διπλωμάτες, και άλλες που βλέπουν το φως από τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, αναφέρουν ότι η διαδικασία συγκρότησης αυτού του δικαστηρίου, συζητείται λεπτομερώς στις Βρυξέλλες και επίκειται συντόμως η έναρξη ανακρίσεων. Ηδη έχει οριστεί από την αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο (EULEX), ad hoc εισαγγελέας και επικεφαλής της ειδικής ομάδας στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση της υπόθεσης αφαίρεσης και εμπορίας οργάνων σώματος, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Κλιν Ουίλιαμσον. Σίγουρα ο Χακίμ Θάτσι θα είναι από τους πρώτους που θα κληθούν να καταθέσουν. Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Πρίστινα Ιαν Κλιφ επιβεβαίωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση του δικαστηρίου λέγοντας: «Ολοι γνωρίζουμε για την έκθεση Μάρτι, για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και όλοι στην κυβέρνηση και τους θεσμούς ξέρουν ότι εξετάζουμε τις κατηγορίες. Μόνο που πρέπει να βρούμε έναν αξιόπιστο δρόμο ώστε το ζήτημα αυτό να μην επιστρέψει στον ΟΗΕ. Το θέμα συζητείται λεπτομερώς στις Βρυξέλλες».
Στο ίδιο μήκος κύματος η ομόλογός του των ΗΠΑ Τρέισι Τζέικομπσον δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Κοσόβου και Ε.Ε. για το ειδικό δικαστήριο και εκτίμησε ότι η λύση πρέπει να ικανοποιεί τα αιτήματα της εισαγγελίας της διεθνούς κοινότητας, του Ουίλιαμσον δηλαδή, και τις ανάγκες του Κοσόβου.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τριμπούνα» της Πρίστινας ανέφερε ότι το ειδικό δικαστήριο θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες, θα διατηρεί γραφείο στην Πρίστινα και οι δίκες θα διεξαχθούν πιθανότατα στη Χάγη. Δεν θα έχει σχέση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στο οποίο δικάστηκαν κυρίως Σέρβοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, αλλά και κάποιοι Αλβανοί του UCK με πρώτο τον πολέμαρχο και μετέπειτα πρωθυπουργό του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, που όμως απαλλάχθηκε.
Τούτο το όργανο θα κληθεί να εκδικάσει ανατριχιαστικές καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση του γερουσιαστή Ντικ Μάρτι για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες, διαρκούντος του πολέμου, ένοπλοι του UCK, του οποίου ηγείτο ο σημερινός πρωθυπουργός Θάτσι, αφαιρούσαν από Σέρβους αιχμαλώτους πολέμου όργανα του σώματός τους, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν για να εξασφαλίζουν χρήματα προς αγορά οπλισμού. Γίνεται μάλιστα αναφορά για μετατροπή παλαιάς κατοικίας, στο Μπουρέλι της Βόρειας Αλβανίας, σε αυτοσχέδια κλινική όπου γιατροί του UCK αφαιρούσαν τα όργανα Σέρβων αμάχων τους οποίους στη συνέχεια εξαφάνιζαν.
Οι Αλβανοί απέρριψαν από την πρώτη στιγμή τις καταγγελίες ως «άτιμες» και οι ηγέτες του UCK με πρώτο τον Θάτσι δεν έπαψαν να δηλώνουν ότι το περιεχόμενο της έκθεσης Μάρτι δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα ψευδών των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, που ως στόχο έχουν να συκοφαντήσουν τον απελευθερωτικό αγώνα τους. Δυτικές διπλωματικές πηγές στην Πρίστινα παραδέχθηκαν μιλώντας στην «Κ» ότι η έκθεση Μάρτι περιλαμβάνει «γενικόλογα πράγματα» και ανώνυμες μαρτυρίες, που είναι αδύνατο να στηρίξουν κατηγορίες. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί συγκροτείται δικαστήριο, υποστήριξαν ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά από το να διαλευκάνει την υπόθεση πλήρως».
Αν και ο τέως ηγέτης του UCK και νυν πρωθυπουργός Θάτσι διαβεβαιώνει τη διεθνή κοινότητα ότι «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα» και μόνο η φημολογούμενη –κατ’ άλλους βέβαιη– κλήση του από τον Ουίλιαμσον να καταθέσει είτε ως μάρτυρας είτε ως ύποπτος, για τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων, προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην Πρίστινα.
Εξοργισμένοι οι Αλβανοί
Οι Αλβανοί θεωρούν ότι η εικόνα του εθνικοαπελευθερωτικού τους αγώνα θα αμαυρωθεί με τη συγκρότηση του δικαστηρίου, πολύ περισσότερο δε εάν καθίσει στο εδώλιο ο πλέον προβεβλημένος ηγέτης τής εναντίον των Σέρβων εξέγερσής τους. Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι χαρακτήρισε την πιθανή συγκρότηση δικαστηρίου «άδικη και επικίνδυνη εξέλιξη» και κατηγόρησε γι’ αυτό τον Θάτσι.
«Νομίζω ότι στο δικαστήριο θα οδηγηθούν οι φίλοι του και όχι ο ίδιος ο Θάτσι και γι’ αυτό δεν ενδιαφέρεται να το αποτρέψει», ενώ σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι ο ίδιος ήταν μακριά από τα γεγονότα είπε: «Ο Θάτσι ψεύδεται. Ολοι γνωρίζουμε ότι βρισκόταν σε περιοχές που επιτηρούσε ο UCK».
Καθώς στην αλβανική κοινή γνώμη έχει καταστεί πεποίθηση ότι τα όσα καταλογίζονται στον UCK δεν είναι παρά συκοφαντίες των Σέρβων, τις οποίες υιοθέτησαν κάποιοι κύκλοι στη Δύση, ο κίνδυνος να δυναμιτίσει η συγκρότηση ενός τέτοιου δικαστηρίου τον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Πρίστινας - Βελιγραδίου προκαλεί ανησυχία.
Η διεθνής κοινότητα, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει και να διαλευκάνει την ανατριχιαστική αυτή υπόθεση και για έναν επιπλέον λόγο: να ισοφαρίσει τις εντυπώσεις ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία συγκροτήθηκε για να δικάσει μόνο τους ηττημένους Σέρβους.

(Στην φωτογραφία : Η έκθεση του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, ενέπλεκε τον Χακίμ Θάτσι ως αρχηγό του UCK σε δολοφονίες Σέρβων αμάχων, στον πόλεμο του 1998-1999)