Εδώ, εδώ, στο γήπεδο αυτό...
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protothema.gr)
Και όχι μόνο της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, αλλά και του κλειστού του μπάσκετ του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Εγινε ένας πρόχειρος λογαριασμός, βρέθηκε ότι πρέπει να δοθούν κάπου κοντά στα 55 εκατ. ευρώ, αλλά ο Σγουρός είπε ότι τα λεφτά ήταν δεσμευμένα. Και αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι λεφτά υπάρχουν αλλά μετά δεν τα έβρισκε, τώρα ξέρει. Ηταν δεσμευμένα στην Περιφέρεια Αττικής για να γίνουν γήπεδα. Στη συνέχεια μπήκε στο παιχνίδι η Ρένα Δούρου, που είπε ότι δεν μπορεί να δίνονται λεφτά σε ιδιώτες -δηλαδή στον Μελισσανίδη- για να γίνονται γήπεδα, αλλά δεν πειράζει και να δίνονται αν είναι σε προσφυγικά σωματεία, φτάνει να έχοκουυν φτηνά εισιτήρια για τους κατατρεγμένους. Και πάει λέγοντας. Μέχρι να τελειώσει η μακριά και ατελείωτη προεκλογική περίοδος και να φανεί αν λεφτά υπήρχαν ή όλη η φασαρία έγινε τζάμπα.
Μίλησε ο Γιάννης Σγουρός και είπε: «Εχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη και την κληρονομιά που μας έδωσαν οι απερχόμενες γενιές» και ότι «μέσα στη μιζέρια των καιρών δεν μπορούμε να αφήσουμε στο περιθώριο τον αθλητισμό». Χρησιμοποίησε ακόμη κάθε πλατειασμό και κοινοτοπία, στο μόνο όμως που δεν αναφέρθηκε είναι η οικονομοτεχνική εκτίμηση της Περιφέρειας για το έργο. Και δεν αναφέρθηκε γιατί τέτοιο δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι η φράση του: «Ξέρουν τι γίνεται (στη Νέα Σμύρνη) κάθε Σαββατοκύριακο; Συρρέει κόσμος, τα μαγαζιά δουλεύουν». Τώρα, το ότι ο Πανιώνιος δεν παίζει κάθε Σαββατοκύριακο αλλά δύο Σάββατα ή Κυριακές τον μήνα, ότι έχει μέσο όρο 2.241 εισιτήρια, ότι οι περισσότεροι είναι Νεοσμυρνιώτες και ότι ο Μίλωνας στο μπάσκετ δεν κλείνει ακριβώς τους δρόμους από τον κόσμο είναι λεπτομέρειες που δεν πρέπει να χαλάνε μια ωραία ιστορία. Εφόσον θέλουμε οι ομάδες να παίζουν κάθε Κυριακή στην έδρα τους, θα παίζουν. Και όταν παίζει ο Πανιώνιος με την ΑΕΚ, θα γεμίζουν ταυτόχρονα τα γήπεδα στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Σμύρνη.
Το θέμα δεν είναι ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν πρέπει να δίνουν λεφτά για γήπεδα. Να δίνουν. Λεφτά δίνονται στην Ευρώπη, για παράδειγμα, από τη Μαδρίτη για τη Ρεάλ ή από το Αμστερνταμ για τον Αγιαξ. Οπως και στην Αμερική, όπου κάθε επαγγελματική ομάδα προτού πάει σε μια πόλη έρχεται σε συμφωνία με τον δήμο της. Το θέμα είναι να μην κοροϊδευόμαστε. Τα γήπεδα γίνονται για να παίζουν επαγγελματικές ομάδες με 25-30 παίκτες, από τους οποίους οι μισοί είναι ξένοι, και όχι για τη νεολαία της περιοχής. Και σε περίοδο κρίσης πρέπει να συνοδεύονται από μελέτη για τον λόγο που πρέπει να γίνουν. Μια μελέτη που θα δείχνει συγκεκριμένα πώς θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και όχι τι βλέπει ο περιφερειάρχης όταν κάνει τη βόλτα του στη Νέα Σμύρνη τα Σαββατοκύριακα.
To OAKA
Αυτό για το οποίο πρέπει να παρθεί μια απόφαση είναι το ΟΑΚΑ. Είναι ένα γήπεδο 60.000 θέσεων που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί την ΑΕΚ. Για τα δύο - τρία επόμενα χρόνια, όμως, αφού η διοίκησή της θα φτιάξει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τη χρησιμότητα του ΟΑΚΑ μετά την αποχώρηση της ΑΕΚ. Και δεν μιλάμε για ένα απλό γήπεδο, αλλά για τον μεγαλύτερο λευκό ελέφαντα της Ελλάδας.
Εγκλημα
Ενα συγκρότημα γηπέδων, ξενώνων και εξωτερικών χώρων σε διάφορα στάδια εγκατάλειψης που εγκαινιάστηκε το 1980 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι δημιούργημα του βαθέος ΠΑΣΟΚ. Ενα συγκρότημα που το 2011 ο υδραυλικός έπαιρνε 7.000 ευρώ επίδομα υπερωριών και ο ηλεκτρολόγος 18.000.
Δεν ξέρω αν για το μέλλον του ΟΑΚΑ οι αρμόδιοι είναι ο πρόεδρός του Πέτρος Γαλακτόπουλος ή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός αλλά, αν δεν είναι, ας βρεθεί κάποιος που να είναι, γιατί το να περνάει ο καιρός χωρίς να υπάρχει σχέδιο είναι οικονομικό έγκλημα.