Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Άρθρο του Σ. Καλεντερίδη για τις εκλογές στην Τουρκία και τα 3 κουρδικά καντόνια στο Κουρδιστάν


Η ακτινογραφία των εκλογών στην Τουρκία και τα θεμέλια των τριών κουρδικών καντονιών στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν!!!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της 30ής Μαρτίου 2014 είναι ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) 45.6, Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) 27.8, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 15.2, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP – ΗΡ) 6.1%.
Όσον αφορά τους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, το ΑΚΡ, αν και κινδύνεψε στα δυο πρώτα, διατήρησε τα κάστρα του, που είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Καισάρεια και το Ικόνιο, το CHP διατήρησε το κάστρο-σύμβολο, τη Σμύρνη, που εξακολουθούν οι ισλαμιστές να την αποκαλούν Άπιστη (Γκιαούρ), επειδή δεν υποκύπτει στις …ορέξεις τους, έχασε όμως την Αττάλεια, πατρίδα του προηγούμενου ηγέτη του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ενώ το ΜΗΡ κέρδισε τη Μαγνησία (Μανίσα) αλλά και τέσσερις κρίσιμους νομούς (Μερσίνα, Άδανα, Οσμάνιγιε και Καρς), που συνορεύουν με τα υπό εκκόλαψη κουρδικά καντόνια μέσα στην τουρκική επικράτεια.
Αν κρίνουμε τα ποσοστά αυτά καθ' αυτά και ιδιαίτερα αυτό του ΑΚΡ, θα πρέπει να δώσουμε απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: για ποιο λόγο και ποιες ήταν οι συνεκτικές δυνάμεις που οδήγησαν το εκλογικό σώμα να δώσει ποσοστό 45.6% στον Ερντογάν και το κόμμα του, από τη στιγμή που όλος ο κόσμος άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά τον Τούρκο πρωθυπουργό να λέει στον γιο του Μπιλάλ, σε υποκλαπείσες συνομιλίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και τις μετέδωσαν όλα τα ΜΜΕ, τη μια να κρύψει γρήγορα τα τριάντα εκατομμύρια δολάρια που είχε στο σπίτι και την άλλη να επιστρέψει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια που του έφερε επιχειρηματίας, αφού είχε συμφωνηθεί ως ρουσφέτι υψηλότερο ποσό. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αναλυθεί εις βάθος, είναι το γεγονός ότι το άκρως συντηρητικό -σε ζητήματα ηθικής- τμήμα της τουρκικής σουνιτικής κοινωνίας δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις φήμες που ήθελαν τον Ερντογάν να είχε συνάψει εξωσυζυγική σχέση με την τηλεπαρουσιάστρια Δάφνη Σάμγιελι, πρώην Μις Τουρκία, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να φιμώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμονές των εκλογών, για να μην μεταδώσουν βίντεο με ερωτικές περιπτύξεις Ταγίπ-Δάφνης!!!
Πριν περάσουμε στο επίσης ουσιώδες ζήτημα της εκλογικής συμπεριφοράς των Κούρδων στις εν λόγω εκλογές, να δώσουμε την εξήγησή μας για τα αποτελέσματα των εκλογών και ιδιαίτερα για τα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν. Η εκλογική συμπεριφορά της σουνιτικής κοινωνίας, γιατί αυτή είναι η συμπαγής εκλογική βάση του ΑΚΡ, επηρεάζεται από δυο βασικούς παράγοντες.
 Ο ένας είναι το γεγονός ότι ο πυρήνας της ιδεολογίας του ΑΚΡ αλλά και τα βασικά του επιχειρήματα, είναι το ίδιο το σουνιτικό Ισλάμ. Δηλαδή, το Ισλάμ επικρατεί ως κοσμοθεωρία των άλλων πολιτικών ιδεολογιών και ρευμάτων που κινούνται στην τουρκική πολιτική σκηνή.
Ο άλλος είναι τα απωθημένα που υπάρχουν στην τουρκική κοινωνία από την πολυετή καταπίεση των σουνιτικών μαζών από τον Κεμαλισμό, ο οποίος από το 1923 μέχρι το 2002, με διάλειμμα την περίοδο Μεντερές, διεξερχόμενος διάφορους τρόπους -κυρίως αυταρχικούς και βίαιους- επί μισό και πλέον αιώνα δεν επέτρεψε την ελεύθερη πολιτική τους έκφραση.
Έτσι τώρα, που εξέλειπαν οι παρεμβάσεις του κεμαλικού βαθέος κράτους, η σουνιτική πλειοψηφία επιβάλλει την πολιτική της κυριαρχία, ασχέτως της ποιότητας αυτών που την εκπροσωπούν.
Όσον αφορά στα ζητήματα ηθικής, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σουνιτικής τουρκικής κοινωνίας, η οποία  ούτως ή άλλως είναι βαθύτατα σωβινιστική και ιδιαιτέρως βάρβαρη και θα γίνει αντιληπτό παρακάτω γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Μια κοινωνία που συμμετείχε με ιδιαίτερη αγριότητα στη γενοκτονία και τις σφαγές τριών λαών, των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, στις σφαγές των Κούρδων, και στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου, της Τενέδου και των Κατεχομένων και αντί να επιδείξει αντανακλαστικά αυτοκριτικής και μετάνοιας, δείχνει αμετανόητη λέγοντας μάλιστα ότι "το αξίζατε και λίγα σας κάναμε, γιατί είσαστε προδότες της καλοσύνης που σας έδειξαν οι Τούρκοι επί αιώνες", δεν πρόκειται στο όνομα οποιουδήποτε σκανδάλου να χάσει την εξουσία, για να συνεχίζει να κυριαρχεί και να καταπιέζει της μη μουσουλμανικές ομάδες στην Τουρκία. 
Αυτά είναι τα κύρια ψυχολογικά χαρακτηριστικό που προσδιορίζουν την εκλογική συμπεριφορά των σουνιτών ψηφοφόρων και όχι η χαρισματική φυσιογνωμία του Ερντογάν. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Μεντερές, που εκπροσωπούσε το σουνιτικό ισλάμ στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές που έγιναν στην Τουρκία to 1950, είχε πάρει %52.7,  στις εκλογές του 1954 πήρε %57,5 και στις πρόωρες εκλογές του 1957, εν μέσω οικονομικής κρίσης, πήρε ποσοστό %47.9. Για την ιστορία, μετά από τρία χρόνια ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα και οδηγήθηκε στην αγχόνη για τα Σεπτεμβριανά του 1955, τα οποία, παρεμπιπτόντως τα είχαν οργανώσει οι ίδιοι που οργάνωσαν το εις βάρος του πραξικόπημα (Γκλάντιο-CIA-MI6)!!!
Τώρα, όσον αφορά τους Κούρδους, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία, το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι ο μεγάλος νικητής, αφού διατήρησε τα ποσοστά του, ενώ αύξησε τον αριθμό των νομών που κυριάρχησε, ανεβάζοντας τον αριθμό από τους οκτώ στους ένδεκα. Επίσης, αύξησε τον αριθμό των μητροπολιτικών δήμων που κέρδισε, από δυο σε τρεις, ανακηρύσσοντας, μάλιστα, την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην δημιουργία τριών αυτόνομων καντονιών με βάση αυτούς τους δήμους αλλά και τους νομούς που επικράτησαν οι Κούρδοι, στα πρότυπα των καντονιών που λειτουργούν ήδη στο Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία).
Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν, να σημειώσουμε ότι οι εκλογές στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν έγιναν για πρώτη φορά χωρίς την ενεργό παρουσία των ανταρτών του ΡΚΚ στα βουνά και την ύπαιθρο, γεγονός που ακυρώνει το επιχείρημα του τουρκικού κατεστημένου, που προέβαλε ισχυρισμούς ότι οι Κούρδοι δίνουν ποσοστά 75 και 80% στους υποψηφίους του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος υπό την απειλή των καλασνίκοφ.
Για την άτυπη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Οτζαλάν, και το πού μπορεί αυτή να οδηγήσει, θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.
Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε ότι οι εξελίξεις στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν το επόμενο διάστημα φαινομενικά θα κινούνται με βραδείς ρυθμούς, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμέλια έχουν ήδη μπει. Άλλωστε, όπως λέει ο πάνσοφος λαός μας, το καλό το πράμα αργεί να γίνει…

(Στον χάρτη : Mε κόκκινο οι νομοί που κέρδισε το CHP, με μπλε οι νομοί του MHP, με πορτοκαλί του AKP και με κίτρινο οι ένδεκα νομοί του BDP)