Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η χρεοκοπία της Κύπρου, τα διδάγματα και το νέο Σχέδιο Ανάν


Από το Μυστήριο
Εδώ και πάρα πολύ καιρό είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η Κύπρος (βλ. Η προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και οι ελληνικοί αστικοί μύθοι). Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με την ελληνική χρεοκοπία και των κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει την κυπριακή οικονομία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ισλανδία, επίσης χρηματοπιστωτικό κέντρο, μεγαλύτερο μάλιστα της Κύπρου, δεν κατόρθωσε να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ειλικρινά αδυνατούσα να αντιληφθώ με ποιο σκεπτικό πάμπολλοι Έλληνες και ελληνικές επιχειρήσεις μετάφεραν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες της Κύπρου την εποχή της μαζική φυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα. Ήταν ασφαλέστερα μήπως εκεί; Αποδείχθηκε περίτρανα πως όχι.
Το τίμημα που καλούνται να καταβάλουν οι Κύπριοι και οι υπόλοιποι μη Κύπριοι καταθέτες είναι πραγματικά βαρύ. Δυστυχώς δεν τους δίνεται άλλη εναλλακτική λύση.
Η Κύπρος ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο τελείωσε. Ουδείς πια θα εμπιστεύεται τις κυπριακές τράπεζες.
Επίσης αποδεικνύεται ότι ούτε τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου- και μάλιστα διαπιστωμένα, και ουχί στα χαρτιά όπως της Ελλάδας - δεν αρκούν από μόνα τους για να σώσουν την οικονομία της. Άλλωστε ένα ποσοστό από τα κέρδη θα λαμβάνουν οι Κύπριοι και μάλιστα στο μέλλον. Τη μερίδα του λέοντος καρπώνονται οι πετρελαϊκές εταιρείες. 
Είναι επίσης βέβαιο ότι η Τουρκία και ο "διεθνής παράγοντας" θα σπεύσουν να επωφεληθούν από την αδυναμία της Κύπρου και ένα νέο σχέδιο Ανάν, ελάχιστα φτιασιδωμένο, θα εμφανιστεί για να νομιμοποιηθεί η διαίρεση του νησιού και κυρίως η από κοινού εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων. Όχι αμέσως τώρα, εκεί γύρω στο καλοκαίρι...
Και θα επιβληθεί αυτήν την φορά, καθώς δεν υπάρχει ένας Τάσσος Παπαδόπουλος στα ηνία της χώρας, αλλά οι ραγιάδες του Ναι και του κουρέματος των καταθέσεων. 
Τυχόν δε επιλογή της εξόδου από το ευρώ θα οδηγήσει την χώρα σε ολική καταστροφή.
Τελικά ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Άραβες, ούτε οι Εβραίοι "έσωσαν" την Κύπρο. Κανείς σε "σώζει". Μόνος σου δίνεις τον αγώνα.
Υ.Γ. Ελπίζω μετά το πάθημα της Κύπρου, να έγινε πια αντιληπτό τι ακριβώς διακυβεύτηκε στις εκλογές του Ιουνίου. Οι τσάμπα μάγκες, οι κατεστραμμένοι "επαναστάτες" του διαδικτύου, οι προβοκάτορες και οι μηδενιστές της παλαβής Αριστεράς έδωσαν πραγματική μάχη για να σύρουν την Ελλάδα στον όλεθρο. Κι ευτυχώς γλυτώσαμε. Έστω και προς το παρόν...
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ