Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times για τη νέα εποχή στις σχέσεις Άγκυρας – PKK


Νέα εποχή στις σχέσεις Αγκυρας – PKK με διάγγελμα Οτσαλάν
Ο ηγέτης των Κούρδων ζήτησε από τους μαχητές «τα όπλα να σιγήσουν», τερματίζοντας τρεις δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης με το τουρκικό κράτος
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Την Πέμπτη ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε εκεχειρία και αποχώρηση των μαχητών του από το τουρκικό έδαφος, σε μια έκκληση–σταθμό στις τρεις δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης με το τουρκικό κράτος.
«Εχουμε φθάσει στο σημείο στο οποίο τα όπλα πρέπει να σιγήσουν και οι ιδέες να μιλήσουν», έγραψε ο Οτσαλάν σε μία επιστολή που διαβάστηκε στα ενθουσιώδη πλήθη στην καρδιά των κουρδικών περιοχών της νότιας Τουρκίας. «Οταν έρχεται στο προσκήνιο η πολιτική, αντί για τα όπλα, αρχίζει μια νέα εποχή».
Η σύγκρουση ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) του Οτσαλάν και στην τουρκική κυβέρνηση έχει κοστίσει σχεδόν 45.000 ζωές, σημαδεύοντας βαθιά την κοινωνία από το ξέσπασμά της, το 1984. Εχουν υπάρξει και άλλες περίοδοι εκεχειρίας, αλλά ποτέ ώς τώρα μια ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία δεν βρισκόταν τόσο ψηλά στην ατζέντα τόσο της τουρκικής όσο και της κουρδικής ηγεσίας.
Για την τουρκική κυβέρνηση, η ειρήνευση εντός των συνόρων θεωρείται καίριο βήμα ώστε η χώρα να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Για τους Κούρδους, ειρήνη σημαίνει περισσότερα δικαιώματα στο πλαίσιο νέου συντάγματος και ελπίδες έκφρασης της ταυτότητάς τους στους κόλπους ενός κράτους που επί δεκαετίες αρνούνταν την ύπαρξή τους, απαγόρευε τη γλώσσα τους και βασάνιζε τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους.
Η διακήρυξη του Οτσαλάν, καίριο βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, πυροδότησε έξαλλους πανηγυρισμούς στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ντιγιαρμπακίρ για τον εορτασμό του Νεβρόζ, παραδοσιακής γιορτής της άνοιξης. Βουλευτές ανέγνωσαν τη δήλωση του Οτσαλάν τόσο στα τουρκικά όσο και στα κουρδικά, ενώ οι μάζες πάλλονταν ανεμίζοντας σημαίες με το κίτρινο, το κόκκινο και το πράσινο του κουρδικού κινήματος.
«Βρισκόμαστε στη φάση στην οποία τα ένοπλα στοιχεία μας πρέπει να αποσυρθούν έξω από τα σύνορα», έγραψε ο Οτσαλάν. Το στρατηγείο των Κούρδων ανταρτών βρίσκεται στο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ. «Στις καρδιές μας αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά μια καινούργια αρχή. Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα, αρχίζουμε έναν διαφορετικό».
Το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις ενεπλάκη απευθείας ο ίδιος ο Οτσαλάν, έστω και από τη φυλακή, όπου εκτίει ισόβια ποινή επ’ εσχάτη προδοσία, είναι ένδειξη για το πόση απόσταση έχουν διανύσει οι δύο πλευρές. Στις προηγούμενες διπλωματικές απόπειρες δεν είχε επιτραπεί η συμμετοχή του Οτσαλάν.
Η ανακοίνωσή του επαινέθηκε, αν και με προσεκτικό τρόπο, από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την τελευταία δεκαετία ήρε κάποια από τα μέτρα πολιτιστικής καταπίεσης των Κούρδων.
«Θεωρώ τη δήλωση θετική εξέλιξη», είπε ο Ερντογάν. «Πολύ πιο σημαντική όμως είναι η εφαρμογή και περιμένουμε να δούμε το ταχύτερο δυνατό σε ποιο βαθμό θα γίνει δεκτή η δήλωση του Οτσαλάν».
Ο στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών στα βουνά Καντίλ του Ιράκ, Μουράτ Καραγιλάν, εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης, επιβεβαιώνοντας την απόσυρση των ανταρτών. Ομως κάποιοι, που είχαν την εμπειρία προηγούμενων αποτυχημένων εκεχειριών, εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους.
«Αν το κράτος κοροϊδέψει μία ακόμη φορά αυτούς τους ανθρώπους, θα γίνει κόλαση και θα υποχρεωθούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα, που θα φλέγεται», επισήμανε ο 52χρονος Ζουλκούφ Γκουνές, αγκαλιάζοντας τον δύο ετών εγγονό του που ήταν ντυμένος με παραδοσιακή κουρδική ενδυμασία.
«Ο Απο (Οτσαλάν) έκανε ένα βήμα και τώρα το κράτος πρέπει να δείξει ότι το εννοεί», προσέθεσε.
Οι Κούρδοι ζητούν την απελευθέρωση χιλιάδων Κούρδων ακτιβιστών, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκλεγμένοι δήμαρχοι, που φυλακίστηκαν κατηγορούμενοι ότι θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα του τουρκικού κράτους.
«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ειρηνευτική διαδικασία, όταν χιλιάδες από εμάς είναι στις φυλακές;» είπε ο Φεβζί Τσεγκίζ, συνταξιούχος από το Ντιγιαρμπακίρ, καθώς έφευγε από τη συγκέντρωση. «Εγώ δεν άκουσα τον Απο να λέει για άνευ όρων υποχώρηση», προσθέτει. «Ανοιξε μία πόρτα και τώρα είναι η σειρά του κράτους να κάνει τα βήματά του».