Οι συμβολισμοί της εκλογής Φραγκίσκου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας και πρώτος μη Ευρωπαίος τα τελευταία 1.300 χρόνια, προέρχεται από την αδελφότητα των Ιησουιτών.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, επίσκοπος Μπουένος Αϊρες, είναι από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο νέος Πάπας με το όνομα Φραγκίσκος.
Είναι ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας, τα τελευταία 1.300 χρόνια, και ο πρώτος που προέρχεται από την αδελφότητα των Ιησουιτών.
Η εκλογή του Μπεργκόλιο στο παπικό αξίωμα αποτέλεσε έκπληξη για την παγκόσμια κοινή γνώμη και όχι μόνο για το 1,2 δισ. Καθολικών ανά τον κόσμο. Τις ημέρες που προηγήθηκαν της εκλογής του αλλά ακόμη και μετά την έναρξη του κονκλαβίου των Καρδιναλίων, το όνομα του Μπεργκόλιο, ως διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, δεν περιλαμβανόταν στους καταλόγους με τους επικρατέστερους διεκδικητές του παπικού αξιώματος. Ο Αντζελο Σκόλα, επίσκοπος του Μιλάνου, ο Βραζιλιάνος επίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίλο Σερέρ, ο Καναδός αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ, Μαρκ Κελέ, ο Σον Πάτρικ Ο’ Μάλεϊ, αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης ήταν μερικοί από τους «papabili», τους επικρατέστερους διεκδικητές του παπικού αξιώματος. Ενδεικτικό του πόσο απρόσμενη ήταν η εκλογή του Μπεργκόλιο είναι ότι παρότι τα στοιχήματα σχετικά με το πρόσωπο του νέου Πάπα είχαν εκτιναχθεί στα ύψη -μόνο στη Βρετανία εκτιμάται ότι τα σχετικά στοιχήματα έφτασαν τα 12 εκατ. ευρώ- οι εκτιμήσεις για τα υποτιθέμενα φαβορί διαψεύστηκαν καθώς ανάμεσά τους δεν συγκαταλεγόταν ο καρδινάλιος του Μπουένος Αϊρες.
Και όμως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης λίγο μετά τις οκτώ, και αφού είχε βγει άσπρος καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, ακούστηκε η καθιερωμένη από αιώνες λατινική φράση «Habemus Papam», «έχουμε Πάπα», που δηλώνει την εκλογή του νέου ποντίφικα. Λίγο αργότερα, και ενώ πλήθη χιλιάδων πιστών ανέμεναν υπομονετικά και αψηφώντας τη βροχή, στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου εμφανίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.
Ηδη, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στους πιστούς, ο 266ος ποντίφικας έδωσε δείγμα γραφής που τον διαφοροποιεί από τον προκάτοχό του, Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ. Οι πρώτες του φράσεις προς τους πιστούς ήταν «καλησπέρα», προσθέτοντας ότι οι αδελφοί του καρδινάλιοι έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου για να επιλέξουν τον επίσκοπο της Ρώμης (ο Πάπας είναι και επίσκοπος της Ρώμης). Υστερα, σε μια ασυνήθη σε σχέση με πολλούς προκατόχους του, κίνηση ταπεινοφροσύνης, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για τον ίδιο και κατόπιν ο ίδιος να προσευχηθεί μαζί τους και να τους ευλογήσει. Και αφού τόνισε ότι «η Εκκλησία εγκαινιάζει μια πορεία αδελφοσύνης, αγάπης και εμπιστοσύνης, ο Πάπας Φραγκίσκος αποσύρθηκε, ευχόμενος στα πλήθη «καληνύχτα και καλή ξεκούραση». Ο Πάπας δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει την ειδική λιμουζίνα που συνάδει με το αξίωμά του και επέστρεψε στην κατοικία στο Βατικανό μαζί με τους άλλους καρδιναλίους με λεωφορείο. Με αυτές ακριβώς τις πρώτες κινήσεις ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαιώνει τη φήμη του ως ταπεινού ιερωμένου, που ζει λιτή ζωή σε ένα μικρό διαμέρισμα στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες, και που μετακινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο που γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, σε μια οικογένεια πέντε παιδιών, ενός εργάτη σιδηροδρόμων ιταλικής καταγωγής, έχει πίσω του σημαντικό κοινωνικό έργο. Υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάμων, ο Μπεργκόλιο θεωρείται συντηρητικός που δίνει μάχες για την απάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Από το αξίωμα του επισκόπου, συγκρούστηκε με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, αναφορικά με τα ζητήματα της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και των αμβλώσεων, στα οποία είναι σταθερά αντίθετος.
Η εκλογή του Φραγκίσκου προκάλεσε ενθουσιασμό στη Λατινική Αμερική, όπου ζει το 40% των ανά τον κόσμο Καθολικών. Ωστόσο, η επιλογή του επισκόπου των φτωχών στο αξίωμα του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας σε μια περίοδο που η Εκκλησία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από τα σκάνδαλα διαφθοράς και παιδεραστίας, και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αποτελεί σαφή πολιτική επιλογή. Μια επιλογή που στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα ότι η Καθολική Εκκλησία είναι μια Εκκλησία οικουμενική, όχι αποκλειστικώς ευρωπαϊκή και ότι ο Προκαθήμενός της είναι, ή τουλάχιστον έχει υπάρξει, ένας από τους δισεκατομμύρια πιστούς.