Η Κίνα «μαθαίνει» να παίζει μπάλα...
Ο δρόμος προς την ποδοσφαιρική αγορά έχει πολλά αγκάθια
Του Γιώργου Γεωργακόπουλου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Στον Ντέιβιντ Μπέκαμ ποντάρει πλέον το ποδόσφαιρο της Κίνας να αναστρέψει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργήσει, καθώς το άφθονο χρήμα που ρέει στην προσπάθεια ενίσχυσης του εθνικού και του συλλογικού ποδοσφαίρου στη χώρα φαίνεται να μην πιάνει τόπο.
Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Μπέκαμ ως διεθνούς πρεσβευτή του κινεζικού ποδοσφαίρου, παράλληλα με το συμβόλαιό του με τη Παρί Σεν Ζερμέν, ήρθε σε μια δύσκολη συγκυρία για το άθλημα στη χώρα των 1,3 δισ. ανθρώπων στον βαθμό που αμφισβητείται η χρησιμότητά της.
Το φετινό κινεζικό πρωτάθλημα ξεκίνησε χτες, 8 Μαρτίου, ελπίζοντας σε ένα νέο ξεκίνημα με τη συμπλήρωση 20 ετών επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα. Οι Κινέζοι ήρθαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες κοντά στο ποδόσφαιρο. Η πρόσληψη του «μάγου» προπονητή Μπόρα Μιλουτίνοβιτς έφερε την Κίνα για πρώτη φορά στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν μισό και πλέον δισεκατομμύριο κόσμου είδε την ομάδα του να απογοητεύει χωρίς βαθμό. Υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν ενόψει της διοργάνωσης 170 εκατ. τηλεοράσεις στη χώρα.
Εκτοτε η χώρα επηρεάζει με την οικονομική της δύναμη τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπου ακόμη και τα ματς της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα γίνονται νωρίτερα ώστε να προλαβαίνουν τις ώρες υψηλής τηλεθέασης στην Κίνα, ενώ πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι την επισκέπτονται το καλοκαίρι.
Ωστόσο, το χρήμα είναι για λίγους και εκλεκτούς, όπως ξένους ποδοσφαιριστές και προπονητές, κι όχι για την υποδομή του αθλήματος, με αποτέλεσμα κατά τον κινεζικό Τύπο οι νέοι ποδοσφαιριστές να διασχίζουν τη χώρα με το τρένο για εθνικούς αγώνες χωρίς να τους έχουν εξασφαλιστεί θέσεις καθήμενων. Αποτέλεσμα ήταν οι φίλαθλοι της χώρας να στραφούν κατά της ομοσπονδίας κατηγορώντας την ότι σκορπίζει τα χρήματά της από δω κι από κει.
Μετά από αρκετά γνωστά ονόματα που πήγαν στη δύση της καριέρας τους στην Κίνα, ο κόσμος έστρεψε πέρσι το ενδιαφέρον του στο ποδόσφαιρο της χώρας όταν πήγαν εκεί ο Νικολά Ανελκά και -κυρίως- ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ωστόσο έφυγαν κι οι δύο… τρέχοντας τον Ιανουάριο, ο μεν Ανελκά ως δανεικός στη Γιουβέντους, ο δε Ντρογκμπά έσπασε το συμβόλαιο 2,5 ετών για να πάει στη Φενέρμπαχτσε, χαλώντας την καλή εικόνα που είχε δημιουργηθεί.
Η διαφθορά
Τα προβλήματα διαφθοράς είναι σοβαρότατα, οδηγώντας το 2010 στη σύλληψη τριών αντιπροέδρων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Πριν από λίγες μέρες 58 άτομα τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο, ενώ από την πρώην ομάδα των Ανελκά και Ντρογκμπά, τη Σενχουά της Σαγκάης, αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλήματος του 2003. Ο θεωρούμενος ως κορυφαίος διαιτητής στη χώρα, ο Λου Τζουν που έχει σφυρίξει και σε Μουντιάλ, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών για στήσιμο επτά αγώνων.
Τα ρεπορτάζ στην Ευρώπη ότι η πρόσληψη του Μπέκαμ για τα επόμενα πέντε χρόνια θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ προκάλεσαν σοκ, αλλά διαψεύστηκαν άμεσα από την κινεζική Σούπερ Λίγκα, που ενώ αρχικά είχε αρνηθεί να αποκαλύψει το ύψος της αμοιβής του Αγγλου μέσου, τελικά αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι ο Μπέκαμ θα λάβει 400.000 ευρώ τον χρόνο.
Το πιο εντυπωσιακό όμως, και χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο κινεζικό ποδόσφαιρο, είναι ότι ακόμη κι ο εκπρόσωπος της Λίγκας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, καθώς το συμβόλαιο θα πληρωθεί από τον όμιλο ατζέντηδων Ιντερνάσιοναλ Μάνατζμεντ Γκρουπ (IMG), που είναι συνεργάτης της κινεζικής λίγκας σε δεκαετή βάση, με το αζημίωτο φυσικά.
Ο «πρεσβευτής» Ντέιβιντ Μπέκαμ
Η πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπέκαμ ως πρεσβευτή του κινεζικού ποδοσφαίρου ήταν μια κίνηση ευρέως αναμενόμενη όσο και αμφισβητούμενη στην Απω Ανατολή.
Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ο 37χρονος πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας θα επισκεφθεί την Κίνα τρεις φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν από τον Μάρτιο ώς τον Νοέμβριο για να ενισχύσει το άθλημα στη χώρα, φέρνοντας μαζί του τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας που τον ακολουθούν.
«Ο Μπέκαμ θα έλθει στην Κίνα για να προωθήσει το ποδόσφαιρο των νέων και να λειτουργήσει ως πρεσβευτής της κινεζικής Σούπερ Λιγκ», ανέφερε η ανακοίνωση της ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας την ευδόκιμη καλλιέργεια της αύξησης της δημοτικότητας του ποδοσφαίρου παγκοσμίως από τον «Σπάις Μπόι», και ιδιαιτέρως στο όχι και τόσο εύφορο χώμα των Ηνωμένων Πολιτειών τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
«Η άφιξή του θα φέρει τη διεθνή προσοχή στο κινεζικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα η προσωπική του ανάμειξη θα είναι ένας καλός τρόπος για να καταστεί το κινεζικό ποδόσφαιρο περισσότερο διεθνές», πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκά ρεπορτάζ που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί στην Κίνα, ο Μπέκαμ πρόκειται να παρακολουθήσει αγώνες του κινεζικού πρωταθλήματος, να επισκεφθεί συλλόγους και να προωθήσει το άθλημα στα μικρά παιδιά. «Εχω άλλωστε διαπιστώσει από πρώτο χέρι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο εκεί», δήλωσε ο Λονδρέζος άσος.
Ωστόσο τα (κρατικά) μέσα ενημέρωσης στην Κίνα διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο μπορεί ο Μπέκαμ να βελτιώσει την εικόνα του ποδοσφαίρου στη χώρα, που έχει κηλιδωθεί από τα σκάνδαλα στημένων αγώνων και δωροδοκιών και προσφάτως την αποχώρηση κακήν - κακώς των Ντρογκμπά και Ανελκά.
Ενώ ακόμη οι πληροφορίες για την πρόσληψη του Μπέκαμ δεν είχαν επιβεβαιωθεί τον Φεβρουάριο, η αγγλόφωνη επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Πιπλς Ντέιλι ανέφερε τα εξής στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Είναι ασαφές κατά πόσο η εμπορική συμπεριφορά του Μπέκαμ είναι ικανή να βελτιώσει την εικόνα του κινεζικού ποδοσφαίρου διεθνώς».
«Αντί να ξοδεύονται τόσα χρήματα για να προσληφθούν διεθνείς αστέρες όπως ο Μπέκαμ, η κινεζική Σούπερ Λίγκα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες να βελτιώσει την ποιότητα των «προϊόντων» της», προσέθετε η εφημερίδα. «Χωρίς ένα πραγματικά ευνοϊκό περιβάλλον και υψηλού επιπέδου επαγγελματικούς συλλόγους, περισσότεροι ξένοι αστέρες είναι πιθανό να αποχωρήσουν όπως έκαναν οι Ντρογκμπά και Ανελκά, και ακόμη κι ο Μπέκαμ δεν μπορεί να θεραπεύσει την πληγή που άνοιξε στη Σούπερ Λίγκα».