Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Απολαυστικός Αντ. Πανούτσος για την επαναστατική μπριγάδα της ΕΡΤ


Η επαναστατική μπριγάδα της ΕΡΤ
Αντώνης Πανούτσος
Με την πάροδο του χρόνου είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε την ΕΡΤ για να φτιάξει μια καλύτερη τηλεόραση.
Την έκλεισε για να στείλει το μήνυμα ότι αν απολύθηκαν αυτοί, κανένας στο Δημόσιο δεν θα πρέπει να νιώθει ασφαλής. Από εκεί και πέρα τα πράγματα έμειναν τα ίδια. 
Ακριβώς τα ίδια, εκτός αν στην παλιά ΕΡΤ δεν υπήρχε το «Επι_μένουμε Ελλάδα» που «… προβάλλει τον τουρισμό και στηρίζει την περιφέρεια και τα ελληνικά προϊόντα» και το «Κάθε τόπος και μια ιστορία» που «…μας αποκαλύπτει όσα ξέρουμε -ή δεν ξέρουμε- για τη χώρα που ζούμε». Νιος ήμουνα και γέρασα και όταν ακούω εκπομπή που έγινε «για να στηρίξει την περιφέρεια» και εκπομπή που «θα μας αποκαλύψει πράγματα που ξέρουμε» ξέρω ότι το κανάλι είναι κρατικό. Μπορεί να το λένε ΕΙΡΤ, ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ, ΝΕΤ ή σήμερα να το λένε ΝΕΡΙΤ, αλλά εδώ και 50 χρόνια όποιος έχει την πρωτότυπη ιδέα να κάνει εκπομπή για να μάθουμε τον τόπο μας πηγαίνει στο κρατικό. 
Πειράζει; Καθόλου, αν υπήρχαν και κάποιες περισσότερες ιδέες από το πώς φτιάχνουνε τις φωλιές οι κάστορες στη Μακεδονία και οι νοικοκυρές τη φανουρόπιτα στην Κάλυμνο. Μόνο που τα κρατικά κανάλια το τελευταίο που χρειάζονται είναι ιδέες. Χρειάζονται, όμως, ορθή πολιτική γραμμή και πίστη στην ηγεσία. Απόδειξη, η προγραμματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΕΡΤ.
Το σχέδιο ξεκινάει με αναφορά στην αντισυνταγματικότητα του κλεισίματός της, συνεχίζει με το ότι η ΕΡΤ πρέπει να αναγεννηθεί και μετά πάει στο δευτερεύον θέμα τι πρέπει να παίζει. «Η επαναλειτουργία αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επιστροφή στα προ της 11/6 δεδομένα, αλλά αντίθετα θα γίνει στη βάση της πλούσιας αυτοδιαχειριστικής εμπειρίας που αποκτήθηκε κατά την εξάμηνη κατάληψη του Ραδιομεγάρου και των άλλων εγκαταστάσεων της ΕΡΤ σε ολόκληρη την Ελλάδα… Η δημόσια ραδιοτηλεόραση αν απεγκλωβιστεί από τον στενό εναγκαλισμό από την κυβερνητική εξουσία και βασιστεί στις δεξιότητες και την έμπνευση των ίδιων των εργαζόμενών της έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει όχι απλώς ανταγωνιστικό προς την ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση φορέα, αλλά πραγματική πρωτοπορία στους τομείς της ενημέρωσης, της πολιτιστικής παραγωγής, της ψυχαγωγίας και να κατοχυρώσει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του ραδιοτηλεοπτικού κοινού τηρώντας τα υψηλότερα στάνταρ ποιότητας. 
Αυτός ακριβώς είναι και ο πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και μιας κυβέρνησης της Αριστεράς». Μισό, ρε παιδιά. Πρωτοπορία της πολιτιστικής παραγωγής; Τον Παπακωνσταντίνου, τον Ζιώγαλα, τον Τσακνή και τον Μαχαιρίτσα θυμάμαι να δίνουν συναυλία στο προαύλιο. Πρώτη θέση στις προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού; Θυμάται κανένας μετά το κλείσιμο την ΕΡΤ να είναι πρώτη στις μετρήσεις; Εκτός αν το «μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί» πέρασε και στις μετρήσεις, οπότε άμα θέλεις να πεις ότι είσαι πρώτος τι να σου πούνε οι αριθμοί.