Δεδομένη η ψήφος εμπιστοσύνης
Γράφει ο Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος
(Πηγή : http://ellnews.gr)
Σε λίγες ώρες από τώρα ο Μάκης Βορίδης θα ανέβει στο βήμα της Βουλής, θα υπερασπιστεί την κυβέρνηση και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Δεν αμφιβάλλω ότι σαν καλός ρήτορας θα δώσει πολλές προσωπικές «μάχες» με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως θα κλέψει τις εντυπώσεις. Καλές «ατάκες» ασφαλώς περιμένω και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Του στυλ, «αντιμνημονιακοί Σαμαράς και Βενιζέλος», «καταρρέουσα κυβέρνηση σε πανικό» και τα σχετικά…
Επίσης δεν αμφιβάλλω και για το γεγονός ότι μετά από εντυπωσιακές «κοκορομαχίες» η κυβέρνηση τα ξημερώματα του Σαββάτου θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, ίσως και με κάτι παραπάνω από 154 ψήφους, αφού όλο και κάποιοι Ανεξάρτητοι βουλευτές θα πουν το «Ναι»!
Εκεί που αμφιβάλλω, είναι αν στην τριήμερη συζήτηση, που ξεκινά στις 18.00, θα ακούσουμε ζητήματα ουσίας, όπως η ανεργία και οι ρεαλιστικές προτάσεις για τη μείωση της, το φορολογικό σύστημα που όλοι το θέλουν δίκαιο με διάρκεια δεκαετίας, μα κάθε χρόνο αλλάζει...
Εκεί που αμφιβάλλω, είναι αν θα δούμε μια αχτίδα συνεννόησης από τους πολιτικούς αρχηγούς, έστω σε ένα δυο σημεία βρέ αδερφέ, μήπως πούμε επιτέλους, πως κάτι αλλάζει, κάτι γίνεται. Πολλές φορές μετά από τόσα χρόνια έχω αναρωτηθεί γιατί σε αυτή τη χώρα, ποτέ μα ποτέ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνεννοήθηκαν για το καλό του τόπου, παρά μόνο το κάθε κόμμα στόχευε να ρίξει το άλλο με εκλογές για να πάρει την εξουσία.
Η Τρόϊκα θα ξαναέρθει στην Αθήνα αρχές Νοεμβρίου, τα προβλήματα είναι πολλά και η ψήφος εμπιστοσύνης, θα στείλει νομίζω μόνο ένα προσωρινό μήνυμα ότι υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Αυτές τις ώρες όμως περνάει στα ψιλά, ως συνήθως, μια πολύ σημαντική είδηση. Η διακοπή των συζητήσεων για το Κυπριακό. Αιτία η αλαζονική και προκλητική στάση της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ!
Κυπριακά ΜΜΕ λένε ότι η τουρκική κορβέτα TCG Bafra βρέθηκε χθες τρία ναυτικά μίλια μακριά από το πλοίο-γεωτρύπανο της ENI/KOGAS. Η Τουρκία προχωρώντας σε μια πρωτοφανή πρόκληση, εξέδωσε ναυτική οδηγία η οποία αναφέρει ότι από τις 20 Οκτωβρίου τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα προχωρήσει σε έρευνες στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται η πλατφόρμα εξόρυξης της Λευκωσίας. Από τις 4 Οκτωβρίου η Άγκυρα είχε εκφράσει την ανησυχία της για την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, μόνο από τους Κυπρίους. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Λευκωσία «να σταματήσει να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης των κοιτασμάτων του νησιού και να σταματήσει τις μονομερείς ερευνητικές ενέργειες και να έρθει σε μία συνεννόηση με σκοπό την εφαρμογή μίας νέας συνεργασίας». Η τουρκική κυβέρνηση, ενδεχομένως και λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, δοκιμάζει «αντοχές» και αντιδράσεις και υποστηρίζει ότι όλα τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε και το ΥΠ.ΕΞ. προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.
Είναι φανερό, πως η Άγκυρα δεν θα χάσει την ευκαιρία να προκαλέσει ακόμη και στο Αιγαίο. Το ερώτημα είναι μέχρι που θα φτάσουν οι προκλήσεις; Πως θα αντιδράσει η Αθήνα, που έχει το μυαλό της στην Τρόϊκα και το χρέος;
Τα Εθνικά θέματα είναι άλλο ένα μεγάλο ευαίσθητο κεφάλαιο για την Ελλάδα της κρίσης! Επειδή ήδη οι πολιτικές Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, μήπως πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι όλοι τους (ακόμη και κρυφά δεν μας πειράζει) και να αποφασίσουν μια σταθερή γραμμή; Ή αν γίνει κάτι ξαφνικά θα τρέχουν και δεν θα φθάνουν; (κι εμείς μαζί…)
Καλή η ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και τα Εθνικά θέματα, είναι μπροστά μας. Μην τα υποτιμούμε. Άραγε έχουν γνώση οι φύλακες;