Αστάθεια πάλι στη Βουλγαρία
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι ένας ηγέτης που καθοδηγείται από το πολιτικό ένστικτο. Δεν φημίζεται για την αναλυτική του σκέψη και το στρατηγικό του μυαλό, ούτε για την εν γένει σοφία του.
Το παρελθόν του, ως σωματοφύλακα του Ζίβκοφ και πρώην «μπράβου» της νύχτας, μπορεί να μην τον βοήθησε να διαμορφώσει το προφίλ πολιτικού με όραμα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κυβερνήσει τη χώρα του.
Οι Βούλγαροι έψαχναν έναν «σωτήρα» για να πατάξει την καλπάζουσα διαφθορά στο πολιτικό σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό και να βάλει κάποια τάξη στην κοινωνία, και τον βρήκαν –ή τουλάχιστον έτσι νόμισαν– στο πρόσωπο του αποκαλούμενου «Μπάτμαν». Το 2009 μάλιστα, με την ψήφο τους, του εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση της χώρας και το μέλλον τους. Γρήγορα όμως προσγειώθηκαν στη σκληρή πραγματικότητα. Η καθημερινότητά τους αντί να βελτιωθεί όδευε προς το χειρότερο, η λιτότητα γινόταν όλο και πιο σκληρή, το έγκλημα και η διαπλοκή οργίαζαν και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του Μπορίσοφ αποδεικνύονταν κενό γράμμα, ώσπου το 2013 με αφορμή την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οι πολίτες κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους των πόλεων.
Κάπου εκεί και ενώ η χώρα βυθιζόταν στο χάος, το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης είπε «φύγε...» στον Μπορίσοφ. Με δάκρυα και λυγμούς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ανακοίνωσε ότι παραιτείται και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, διότι, όπως «συντετριμμένος» δήλωσε, «ραγίζει η καρδιά» του να βλέπει τους αστυνομικούς του να ξυλοκοπούν πολίτες και δεν «αντέχει στη θέα του αίματος»!
Οι εκλογές θα γίνουν το καλοκαίρι του 2013 και ο Μπορίσοφ, που «αποχαιρετώντας» τους συμπατριώτες του προέβλεψε ότι θα τον αναζητήσουν και μάλιστα σύντομα, θα αποδειχθεί εφτάψυχος πολιτικά. Το κεντροδεξιό κόμμα του GERB θα έρθει πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Δεν θα λάβει όμως αυτοδυναμία που θα καθιστούσε θριαμβευτή και παντοδύναμο τον αρχηγό και ούτε θα βρει τότε συνεταίρους για να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση. Θα περίμενε κανείς ότι ο Μπορίσοφ θα έφευγε από τη μέση για να ανοίξουν και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης κεντροδεξιάς παράταξης. Δεν το έπραξε και δικαιώθηκε.
Η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Πλάμεν Ορεσάρσκι και τη στήριξη των σοσιαλιστών, του κόμματος Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΔ) της τουρκικής μειονότητας, καθώς και με την ανοχή του ακροδεξιού σχηματισμού Α ΤΑΚΑ, αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών και κατέρρευσε ύστερα από ένα χρόνο και κάτι μήνες ζωής.
Η χώρα οδηγήθηκε την περασμένη Κυριακή και πάλι σε εκλογές και ο «Μπάτμαν», που εν τω μεταξύ είχε οδηγήσει το GERB σε μεγάλη νίκη και στις ευρωεκλογές, κέρδισε για μια ακόμα φορά! Τι είπε αυτή τη φορά στους Βούλγαρους; Οτι αποδείχθηκε πως μόνο εκείνος αποτελεί τη λύση στο αδιέξοδο και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι Βούλγαροι τον πίστεψαν. Η κάλπη έβγαλε το GERB πρώτο σε ψήφους, όχι όμως με τέτοιο ποσοστό που να του δίνει την αυτοδυναμία. Ετσι από την περασμένη Κυριακή η Βουλγαρία μετεωρίζεται και πάλι στον αστερισμό της πολιτικής ρευστότητας. Η σταθερή κυβέρνηση που υποσχέθηκε ο Μπορίσοφ δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.
Οι εκλογές κατέγραψαν πρωτοφανή κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος στέλνοντας στη Βουλή για πρώτη φορά οκτώ κόμματα, με το GERB πρώτο αλλά όχι αυτοδύναμο και τους σοσιαλιστές δεύτερους με ανεπαίσθητη διαφορά από το τρίτο κόμμα, αυτό της τουρκικής μειονότητας. Τώρα ο Μπορίσοφ ψάχνει συμμάχους για να κυβερνήσει και αν δεν τους βρει αναγκαστικά θα πάει σε νέες εκλογές, εξέλιξη που πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αντέξει η χώρα. Οι βολιδοσκοπήσεις έχουν αρχίσει, και στις πρώτες κρούσεις οι συγγενέστεροι κομματικοί σχηματισμοί λένε “ναι” σε συγκυβέρνηση με το GERB αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Για τον Μπορίσοφ όμως κάτι τέτοιο ακούγεται αδιανόητο.