Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Άρθρο ότι «φλερτάρουν» με τη διάλυση οι μικροί σχηματισμοί της δεξιάς


«Φλερτάρουν» με τη... διάλυση οι μικροί σχηματισμοί της δεξιάς
Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
(Πηγή : http://www.ellnews.com/)
Η διαγραφή της Ραχήλ Μακρή, μία από τις πλέον μαχητικές και αναγνωρίσιμες βουλευτίνες, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήταν το τελευταίο επεισόδιο -πριν το επόμενο- που δείχνει την αναταραχή που υπάρχει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως «όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει γκρίνια», κάτι που σε... ελεύθερη μετάφραση έχει να κάνει με τις έριδες που ξέσπασαν για τα καλά στην Χαροκόπου, μετά το απογοητευτικό (3,5%) ποσοστό στις ευρωεκλογές, ενώ οι και οι δημοκοπήσεις δείχνουν χαμηλές πτήσεις για τους ΑΝΕΛ. Κι αν για τους απλούς παρατηρητές φαντάζει οξύμωρο ένα τόσο μικρό κόμμα να έχει τόσα πολλά κονταροχτυπήματα, οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποστηρίζουν πως από την αρχή διαφαίνονταν ότι οι εκρηκτικοί και διαφορετικοί χαρακτήρες που μαζεύτηκαν, ήταν πολύ δύσκολο να τιθασευτούν και να συμβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αναζητούν ταυτότητα
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ξεσπάσει μεγάλη γκρίνια για το γεγονός, ότι παρά τη συμπόρευση που υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία (η αντιμνημονιακή ρητορική του φέρνει πιο κοντά), στην πραγματικότητα τους χωρίζουν πολύ περισσότερα -κυρίως τα εθνικά θέματα. Πολλώ δε μάλλον, όταν ακόμα και μεταξύ τους οι «Ανεξάρτητοι» δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και καθηγητή του ΕΜΠ, Νίκο Μαρκάτο, να βρίσκεται εκτός κόμματος για ένα άρθρο που συνέγραψε.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και στα υψηλά κλιμάκια για το πώς πρέπει να πορευτούν στην προεκλογική περίοδο που έχει εισέλθει η χώρα. Στον κ. Καμμένο γίνονται εισηγήσεις προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση του από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, όπως το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοι του -εάν και εφόσον στηθούν κάλπες και προκύψει νέα κυβέρνηση- θα δώσουν δωρεάν φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα και δουλειά σε 300.000 οικογένειες. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, τις επαφές στελεχών της Κουμουνδούρου με πρόσωπα του... αντίπαλου (μνημονιακού) στρατοπέδου, όπως ο Γιοργκ Ασμουσεν.
Η ουσία είναι, πως μόλις δυόμιση χρόνια μετά την ίδρυση των ΑΝΕΛ, το κόμμα τείνει προς το να γίνει από αντιμνημονιακή φωνή της λαϊκής δεξιάς - κεντροδεξιάς, σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που όλο και περισσότερο μοιάζει με ένα ιδιότυπο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.
Μόνος του ο πρόεδρος
Παρά τα χαμόγελα που σκόρπισε το 2,69% των ευρωεκλογών, ο Μάιος του 2014 που όλοι έκαναν λόγο για δυναμικό come back του Γιώργου Καρατζαφέρη στην κεντρική πολιτική σκηνή, φαντάζει πλέον... δεκαετίες πίσω. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, επιχείρησε να παίξει το χαρτί της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, εάν και εφόσον η ηγεσία της Συγγρού αλλάξει πολιτική γραμμή. Δεν του βγήκε, όμως, καθώς τα στελέχη που πρόσκεινται στον μετριοπαθή Κώστα Καραμανλή πλειοψηφούν ακόμα στη Ν.Δ., σε σχέση με τους σκληρούς δεξιούς. Ταυτόχρονα, αποδομήθηκε το επιχείρημα πως τυχόν επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το 16% που βρίσκεται στα δεξιά της «γαλάζιας» παράταξης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ να παλεύει μόνος του, για την ακρίβεια με τον «φωνακλά» Κώστα Αϊβαλιώτη, για την επιστροφή του κόμματος στη Βουλή -όποτε κι αν στηθούν κάλπες, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. «Αλλο πράγμα η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και άλλοι οι εθνικές», σημειώνει με νόημα στην «Ell News» πολύπειρος βουλευτής του κεντροδεξιού χώρου.
Δεν λένε ούτε καλημέρα
Εμπόλεμο είναι το τοπίο και στην «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό», καθώς διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν τους Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Ζώη να μην ανταλλάσουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους! Οι δύο άνδρες, αν και φάνηκε αρχικά να συνεργάζονται αρμονικά, τελικά διαπίστωσαν πως αυτά που τους χωρίζουν είναι περισσότερα απ’ όσα τους ενώνουν. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην επικείμενη διάλυση της πολιτικής κίνησης έπαιξε και το γεγονός ότι δεν βρέθηκε χρηματοδότης του εγχειρήματος -μία υπόθεση με αρκετό παρασκήνιο. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Ζώης από εκεί που δεν συζήταγε καν το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία, φημολογείται πως βλέπει με καλό μάτι το προσκλητήριο Σαμαρά.
Κοινοβουλευτική στέγη στους Ανεξάρτητους Ελληνες βρήκες ο Νίκος Νικολόπουλος (το «φλερτ» υπήρχε εδώ και μήνες). Ο αεικίνητος Αχαιός πολιτικός έδωσε τα χέρια με τον Πάνο Καμμένο, μία συνεργασία που μόνο κερδοφόρα μπορεί να αποδειχτεί και για τους δύο. Ο κ. Νικολόπουλος εξασφάλισε πως την ώρα των εθνικών εκλογών θα βρίσκεται σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που θα το δώσει μία καλή ευκαιρία να επανεκλεγεί. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ποντάρει πολύ στις άριστες σχέσεις του γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος με την Εκκλησία (σ.σ. μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων), αλλά και στο γεγονός ότι εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες έχει σχηματίσει μία μπετοναρισμένη βάση υποστηρικτών που τον στηρίζουν στις εκλογές.