Νέα «βιομηχανία» για το τσιγάρο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Κάθε νοσοκομείο και Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Κάθε δήμος και κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Κάθε φαρμακείο και πλήθος αντικαπνιστικών σκευασμάτων, φαρμακευτικών, φυτικών, χωρίς να λείπουν και όσα περιέχουν νικοτίνη. Οι αγγελίες βρίθουν από εταιρείες, ιδιωτικά ιατρεία και κέντρα που διατείνονται πως συμβάλλουν στο τόσο αναγκαίο και ζωτικό κόψιμο του τσιγάρου.
Eνα σωρό ειδικότητες από γιατρούς και ψυχολόγους, μέχρι βελονιστές, ρεφλεξολόγους ή απλούς εμπόρους στην αντιμετώπιση της βλαβερής συνήθειας. Και μπορεί οι καπνιστές στην Ελλάδα να έχουν μειωθεί (το 40% των καθημερινών καπνιστών του 2006 περιορίστηκε σε 28,8% το 2013), αλλά «ο αγώνας συνεχίζεται», καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν τρόπο να κόψουν το τσιγάρο. Γύρω από κάθε ανάγκη στήνεται και μία αγορά. Ετσι, απέναντι στην άλλοτε παντοδύναμη αλλά ακόμα ισχυρή διεθνώς βιομηχανία του καπνού, αναπτύσσεται η «βιομηχανία» των αντικαπνιστικών λύσεων.
«Οταν αποφάσισα να κόψω το τσιγάρο αναζήτησα βοήθεια σε Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσιο νοσοκομείο», λέει ο Γιώργος, μανιώδης καπνιστής (έως και 70 τσιγάρα την ημέρα). «Υποβλήθηκα σε συγκεκριμένες εξετάσεις (σπιρομέτρηση) και διαμορφώθηκε από τους γιατρούς το προφίλ μου ως καπνιστή σε συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας μου. Στη συνέχεια μου έγραψαν χάπια βουπροπιόνης, τα οποία έπλητταν το κέντρο του εγκεφάλου που δημιουργεί ευχαρίστηση και εθισμό από το τσιγάρο. Επειτα από δύο εβδομάδες φαρμακευτικής αγωγής, κατά τη διάρκεια της οποίας μείωνα τα ημερήσια τσιγάρα, έβαλα μαχαίρι». Τη χρονιά που ο Γιώργος επισκέφτηκε το Ιατρείο σε μεγάλο νοσοκομείο, το ασφαλιστικό του Ταμείο ήταν από τα ελάχιστα που κάλυπταν μέρος της νοσηλείας. Σήμερα, η συμβολή των Ταμείων στο κόψιμο του τσιγάρου (μία πλευρά της πρόληψης) θεωρείται... πολυτέλεια. Το κόστος μόνο της φαρμακευτικής αγωγής κινείται στα 250-300 ευρώ (σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως η ουσία βαρενικλίνη).
Η προσφυγή σε οργανωμένο ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου είναι προτιμητέα, καθώς υπάρχει υποστήριξη από εξειδικευμένο και πολύπλευρο ιατρικό δυναμικό (πνευμονολόγος, ψυχολόγος κ.λπ.), ενώ δίνονται και συμβουλές για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το πρόβλημα είναι πως ο χρόνος αναμονής για ραντεβού είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Με βελονισμό
Αρκετοί από όσους θέλουν να κόψουν το τσιγάρο κατευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούν τη μέθοδο του βελονισμού. Το κόστος κάθε επίσκεψης είναι από 30-60 ευρώ.
Μία άλλη πλευρά της αντικαπνιστικής αγοράς είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης, τα οποία κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές, από τσίχλες μέχρι διαδερμικά έμπλαστρα. Το πρόβλημα βέβαια με αυτά είναι πως δεν απαντούν στο ζήτημα της απεξάρτησης, αλλά έχουν τη λογική της μείωσης των δόσεων και της απαλλαγής από την ψυχοκινητική συνήθεια.
Ανερχόμενο προϊόν είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν και ο κλάδος δεν είναι καταγεγραμμένος, υπάρχει μια σταθερή επέκτασή του από τα τέλη του 2012 και μετά, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Πετρόπουλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου. «Σήμερα υπάρχουν πανελλαδικά μερικές εκατοντάδες εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικού τσιγάρου, που δεν ξεπερνούν τα 500», λέει στην «Κ» ο κ. Πετρόπουλος. Η τιμή των ηλεκτρονικών τσιγάρων κυμαίνεται από 20-100 ευρώ