Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τα πιο ωραία λαϊκά της ΕΡΤ από τον Τ. Θεοδωρόπουλο


Τα πιο ωραία λαϊκά
Τάκης Θεοδωρόπουλος
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
«Δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Θα ελέγχεται από την κοινωνία, από τους πολίτες, από τον ελληνικό λαό. Σε μεγάλο βαθμό θα διοικείται από τους ανθρώπους της...
Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό θα λάβει μέρος όλος ο κόσμος που αντιστέκεται στο μετερίζι μπλα... μπλα... μπλα...». Αυτήν την απάντηση έδωσε ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση ενός από τους δημοσιογράφους που αντιστέκονται στο μετερίζι της πλουραλιστικής ΕΡΤ κατά του «κυβερνητικού μορφώματος», όπως αποκάλεσε τη ΝΕΡΙΤ. Ως γνωστόν, στις συναυλίες, τα πιο δημοφιλή τραγούδια είναι τα ήδη γνωστά, αυτά που το κοινό τα έχει ακούσει εκατοντάδες φορές και μπορεί, όταν έρθει η ώρα του ρεφρέν, με υψωμένους τους αναμμένους αναπτήρες του να τα τραγουδήσει πηγαίνοντας πέρα-δώθε. Οφείλω δε να πω πως από όλα τα γνωστά σουξέ που μας δώρισε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, η «πλουραλιστική» δημόσια τηλεόραση είναι ίσως το πιο χιλιοπαιγμένο, αφού οι εκτελέσεις του πάνε πίσω, πολύ πίσω στον χρόνο και καλύπτουν όλο το φάσμα των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Η «πλουραλιστική δημόσια τηλεόραση» είναι ένας κοινός τόπος της Δημοκρατίας μας, όλοι συναινούμε, όλοι συμφωνούμε και γι’ αυτό δεν μπορούμε να την υλοποιήσουμε. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η ΕΡΤ έκλεισε για να δημιουργηθεί το «ελληνικό BBC», όπου όλη η έμφαση έπεσε στο BBC, κανείς δεν πρόσεξε το «ελληνικό», με αποτέλεσμα να απορούν και να εξίστανται πώς είναι δυνατόν να βλέπεις ΝΕΡΙΤ αντί για BBC. Η δύναμη του ελληνισμού είναι τεράστια και κανένα BBC δεν μπορεί να της αντισταθεί. Δύο προέδρους κατάπιε ώς τώρα, τον κ. Προκοπάκη και τον κ. Μακρυδημήτρη, και από ό,τι όλα δείχνουν είμαστε σε καλό δρόμο ώς την ημέρα που θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας να την κάνει «πλουραλιστική».
Αφήνω κατά μέρος τα χιλιοειπωμένα και προσπαθώ να εγκύψω στην ουσία του πράγματος. Λέει, ας πούμε, πως η ΕΡΤ θα ελέγχεται από την κοινωνία, τους πολίτες και τον ελληνικό λαό. Υποθέτω ότι θα εννοεί πως κάθε απόγευμα, γύρω στις πέντε με πέντε και τέταρτο το πολύ, οι ειδήσεις θα υποβάλλονται στην κρίση της κοινωνίας, των πολιτών και του ελληνικού λαού, θα διορθώνονται όσα στοιχεία παρεμποδίζουν την πλουραλιστική ενημέρωση και ώς τις πεντέμισι το αργότερο θα παραδίδονται για εκφώνηση στις έξι. Η διαδικασία σάς φαίνεται πολύπλοκη, όμως είναι απλούστερη από όσο ισχυρίζονται ορισμένοι κακοπροαίρετοι. Διότι η κοινωνία δεν είναι κάτι αφηρημένο. Υπάρχουν κοινωνικοί φορείς διαφόρων ειδών και αποχρώσεων, όπως υπάρχουν και πολίτες που ανήκουν σε αυτούς τους κοινωνικούς φορείς, τους οποίους αν αθροίσεις, φτιάχνεις την κοινωνία των πολιτών, στην οποία αν προσθέσεις και τους εκφωνητές των ειδήσεων, έχεις μια αρκετά ευκρινή εικόνα του ελληνικού λαού. Αν αυτή η λύση κριθεί πολύπλοκη, προτείνω κάτι απλούστερο και πολύ πιο λειτουργικό. Να είναι ο ίδιος ο Λαός, με λάμδα κεφαλαίο όμως, ο οποίος θα συλλέγει τις ειδήσεις, θα τις επεξεργάζεται, θα τις εκφωνεί και θα τις παρακολουθεί. Ετσι εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της δημόσιας τηλεόρασης από τον ελληνικό λαό, αρκεί βέβαια να ανατεθεί ο ρόλος στον Λαό με λάμδα κεφαλαίο.
Σουξέ χιλιοτραγουδισμένα. Σουξέ που δείχνουν την αδυναμία του καλλιτέχνη να μας προσφέρει κάτι πραγματικά διαφορετικό. Ποιο θα ήταν το διαφορετικό; Η επιλογή προσώπων κύρους και εμπιστοσύνης στα οποία θα ανέθετε η κυβέρνηση να κάνουν το καθήκον τους χωρίς να τα εμποδίζει, εκτός κι αν έκρινε πως πρέπει να τα εμποδίσει. Στο κάτω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται να θεωρητικολογούν για να μας εξηγήσουν πώς εννοούν την πλουραλιστική ενημέρωση – τι έκφραση κι αυτή. Διαθέτουν και ραδιοφωνικό σταθμό και ημερήσια εφημερίδα, που αποδεικνύουν εμπράκτως και καθημερινά του λόγου το αληθές.