Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Που πήγε τελικά το "Ποτάμι";


Από το Μυστήριο
Στην αρχή της άνοιξης, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήταν πια αναπόφευκτο τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να υποστούν δεινή ήττα στις ευρωεκλογές. Όπερ και εγένετο εντέλει.
Το μείζον ζήτημα που ανέκυπτε ήταν που ακριβώς θα κατευθυνόταν η ψήφος εκείνων που είχαν αποφασίσει ότι θα στρέψουν την πλάτη τους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ευνόητο είναι ότι κυρίως ενδιέφερε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι ανωτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν ο μεγάλος φόβος του πολιτικού συστήματος και όσων το στηρίζουν παντί τρόπω. Να μην ξεφύγει πολύ η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά να κρατηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Κάπως έτσι μας προέκυψε και το "Ποτάμι", το οποίο εν μία νυχτί επιβλήθηκε στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων χάριν και στην προσωπικότητα του κ. Θεοδωράκη, αλλά κυρίως ένεκα της αμέριστης στήριξης και προβολής του από όλα τα ΜΜΕ. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε επί ένα σχεδόν μήνα με ειδήσεις και εικόνες από το νεόκοπο κόμμα. Κάποια στιγμή δε, όταν το "Ποτάμι" απείλησε ακόμη και την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, αμέσως τα ΜΜΕ χαλάρωσαν την προβολή του, ψαλιδίζοντας τις προοπτικές του. Να "σώσουμε" άλλωστε θέλαμε το ΠΑΣΟΚ, όχι να το διαλύσουμε...
Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν πια σαφές ότι η προσπάθεια δικαιώθηκε και το "Ποτάμι" διέσωσε την κυβέρνηση, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μεν, αλλά όχι με την διαφορά εκείνη που θα του επέτρεπε να απαιτήσει άμεσα εκλογές.
Το "Ποτάμι" έλαβε το 6,60% των ψήφων, ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό για κόμμα δύο μόλις μηνών, αλλά χαμηλότερο ποσοστό από την "Ελιά". Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/4 των ψηφοφόρων του είχαν ψηφίσει ΝΔ τον Ιούνιο 2012. Όλα καλά λοιπόν και όλοι ευχαριστημένοι. Εκτός φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι πράγματι το "Ποτάμι" εξέφρασε την αγωνία πολύ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που κινείται πολιτικά πέριξ του κέντρου και ασφυκτιά από την ανικανότητα των κυβερνώντων και τον λαϊκίστικο τυχοδιωκτισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Από τις ευρωεκλογές και μετά το "Ποτάμι" εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο που εμφανίστηκε. Είχε πια επιτελέσει το έργο του.
Εδώ και κάποιες ημέρες εμφανίζονται ειδήσεις και συνεντεύξεις του κ. Θεοδωράκη, ενόψει προφανώς των διεργασιών για την προεδρική εκλογή. Το "Ποτάμι" θα ανασυρθεί εκ νέου όταν προκύψουν εκλογές, αφού μετά βεβαιότητας θα αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο στην επόμενη Βουλή.
Υ.Γ. Αντίστοιχο ανάχωμα στα δεξιά υπήρξε το ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης προκειμένου να μην ισχυροποιηθεί έτι περισσότερο η Χρυσή Αυγή. Όπερ και εγένετο εντέλει.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ