Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διχάζει
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Οσα αρνητικά ακούγονται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επί το πλείστον κινδυνολογίες, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή από τα συμβατικά προϊόντα καπνού στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έσωζε πολλές χιλιάδες ζωές.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του University College του Λονδίνου υπολογίζουν ότι για κάθε ένα εκατομμύριο καπνιστές που θα παρατούσαν τα συμβατικά τσιγάρα προς χάρη του ηλεκτρονικού θα μπορούσαν να σωθούν έξι χιλιάδες ζωές σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του University College του Λονδίνου υπολογίζουν ότι για κάθε ένα εκατομμύριο καπνιστές που θα παρατούσαν τα συμβατικά τσιγάρα προς χάρη του ηλεκτρονικού θα μπορούσαν να σωθούν έξι χιλιάδες ζωές σε ετήσια βάση.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κάλεσε να απαγορευτεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, λέγοντας ότι η χρήση τους αυξάνει κάποιες τοξίνες αλλά και τη νικοτίνη στην ατμόσφαιρα. Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να είναι ένας τρόπος προσέγγισης των μη καπνιστών, και ιδιαίτερα των νεότερων, στο κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων.
Λιγότερες τοξικές ουσίες
Αντιθέτως, η ομάδα επιστημόνων του University College του Λονδίνου επισημαίνει ότι το ποσοστό των μη καπνιστών που καπνίζει ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ξεπερνά το 1% του πληθυσμού. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ουέστ, μάλιστα, ο οποίος συντόνισε την ομάδα, τονίζει ότι οι συγκεντρώσεις των τοξινών στον ατμό των τσιγάρων είναι πάρα πολύ χαμηλές και, κατά συνέπεια, δεν θα έπρεπε να προβληματίζει.
«Οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων και τοξικών ουσιών δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ανιχνεύονται στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Στην πραγματικότητα, είναι χαμηλότερες από το ένα εικοστό συγκριτικά με αυτές των συμβατικών τσιγάρων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, υπολογίζουμε ότι θα σώζονταν έξι χιλιάδες ζωές για κάθε ένα εκατομμύριο καπνιστές που θα παρατούσαν τα πραγματικά τσιγάρα και θα ξεκινούσαν να καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα», τονίζει ο Βρετανός καθηγητής.
Ανάλογες είναι και οι διαπιστώσεις των ερευνητών στο Εθνικό Κέντρο Εξαρτήσεων που έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο King’s College και τη Μονάδα Εξάρτησης από το Καπνό στο Πανεπιστήμιο Queen Mary. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανάλυση της έρευνας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που οδήγησε στις προειδοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας. Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Addiction και καταλήγει ότι κάποιες από τις διαπιστώσεις είναι παραπλανητικές.
Ο συντονιστής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Πίτερ Χάγιεκ επισημαίνει: «Οποιοσδήποτε ρυθμιστικός φορέας προτείνει να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να αναζητεί την ισορροπία ανάμεσα στον περιορισμό των κινδύνων και την επέκταση των οφελών για την υγεία. Στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι κίνδυνοι είναι αμφισβητούμενοι, κάποιοι μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν, ενώ τα θετικά είναι ανυπολόγιστης σημασίας. Θα επέφερε πραγματική επανάσταση στη δημόσια υγεία αν όλοι οι καπνιστές επέλεγαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το να εκμηδενίζεις τα θετικά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, για να περιορίσεις τους κινδύνους που είναι πολύ μικροί είναι σαν να ζητάς από όλους να μη χρησιμοποιούν ταμπλέτες ή κινητά επειδή υπάρχει κάποιος κίνδυνος η μπαταρία να υπερθερμανθεί».