Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Άρθρο για το συνωστισμό εκατομμυριούχων στο πριγκιπάτο του Μονακό


Συνωστισμός εκατομμυριούχων στο πριγκιπάτο του Μονακό
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Το «φορολογικό κυνήγι» των ευπόρων σε πολλές χώρες της Ευρώπης και η σταδιακή διάβρωση του τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας τροφοδοτούν την αγορά πολυτελών κατοικιών του Πριγκιπάτου του Μονακό, ενός από τους λιγοστούς φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης, ο οποίος έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του μεσογειακού κλίματος και ασφαλώς της διεθνούς αίγλης.
Το πρόβλημα όμως που έχει δημιουργηθεί αφορά την έλλειψη προσφοράς κατοικιών, καθώς το Μονακό έχει συγκεκριμένα όρια και είναι εξαιρετικά δύσκολη η επέκταση πέραν αυτών.
Ως εκ τούτου, τα λιγοστά ακίνητα που αναπτύσσονται διατίθενται σε εξωφρενικές τιμές. Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση είναι τέτοια, που οι αγοραστές δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της εταιρείας Savills, η επιβολή νέων φόρων στις πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο, αλλά και τις ΗΠΑ, οδηγεί αρκετούς επενδυτές και εύπορους επιχειρηματίες στο Μονακό, όπου υπολογίζεται ότι σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους (επί συνόλου 38.000 ανθρώπων) είναι εκατομμυριούχος.
Το αποτέλεσμα της συσσώρευσης τόσων ανθρώπων υψηλής αγοραστικής δύναμης, αλλά και της έλλειψης οικοπέδων για νέες αναπτύξεις, σημαίνει ότι οι τιμές πώλησης των λιγοστών σε αριθμό νέων κατοικιών συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πύργου Tour Odeon, ενός διπλού ουρανοξύστη που κατασκευάζεται από την εταιρεία Groupe Marzocco, κοντά στην παραλία του Μονακό. Το ρετιρέ του εν λόγω πύργου, συνολικής επιφάνειας 3.300 τ.μ., πωλείται έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 91.000 ευρώ/τ.μ.! Το εν λόγω διαμέρισμα συνοδεύεται από πισίνα και άλλες σχεδιαστικές καινοτομίες. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν ήδη προπωληθεί οι 26 από τις συνολικά 36 υπερπολυτελείς κατοικίες του συγκροτήματος, το οποίο είναι το πρώτο του είδους (με πολλούς ορόφους δηλαδή) που αναπτύσσεται στο Μονακό από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Το 25% των πωληθέντων διαμερισμάτων έχει αποκτηθεί από πολίτες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ τα διαμερίσματα στους κάτω ορόφους έχουν αγοραστεί από το ίδιο το κρατίδιο του Μονακό, ώστε να διατεθούν σε πολίτες του πριγκιπάτου.
Η ζήτηση στο πριγκιπάτο αφορά κυρίως μεγάλα διαμερίσματα, καθώς αρκετοί επιθυμούν να μετακομίσουν όλη τους την οικογένεια. Ωστόσο, η έλλειψη ακινήτων σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες. Το 2013 πωλήθηκαν μόλις 15 νέα διαμερίσματα, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 9,3 εκατ. ευρώ, έναντι μέσης τιμής μόλις 2,9 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια. Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών με πέντε υπνοδωμάτια αυξήθηκε κατά 24% κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, δείγμα της υψηλής ζήτησης για τα εν λόγω ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη οικοπέδων σημαίνει ότι η μόνη λύση για τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων είναι η ανέγερση ακινήτων με πολλούς ορόφους ή η ανακαίνιση πρώην εμπορικών ακινήτων, όπως το πρώην ξενοδοχείο «Μιραμπό», όπου δύο διαμερίσματα προσφέρονται προς πώληση αντί 45 και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

(Στην φωτογραφία : Το ρετιρέ του πύργου Tour Odeon, που κατασκευάζεται κοντά στην παραλία του Μονακό, συνολικής επιφάνειας 3.300 τ.μ., πωλείται έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 91.000 ευρώ/τ.μ.!)