Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Άρθρο του Αλ. Παπαχελά για τους «δικούς μας» και τους «άλλους»


Οι «δικοί μας» και οι «άλλοι»
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
Μ​​πορεί να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ; Δεν αποκλείεται καθόλου. Το ίδιο βαθιά αντισυστημικό ρεύμα που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη ταράζει τα νερά του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος μοιάζει μέχρι στιγμής με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, τον οποίο οι αντίπαλοί του αποκαλούσαν «πολιτικό-τεφλόν», τίποτα και καμία κατηγορία δεν τον πτοούσαν. Το αμερικανικό κατεστημένο είναι τρομοκρατημένο και προσπαθεί να τον αποδομήσει, αλλά –παραδόξως– μέχρι τώρα δεν τα καταφέρνει. Η Χίλαρι Κλίντον είναι κομμάτι του «παλαιού» και δεν συγκινεί. Η μεσαία τάξη είναι οργισμένη με τη στασιμότητά της και ο κ. Τραμπ με το στυλ του συνομιλεί απευθείας μαζί της. Στελέχη των Δημοκρατικών ανησυχούν καθώς βλέπουν ακόμη και μέλη των παραδοσιακών συνδικάτων να φλερτάρουν με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
Και τι είδους πρόεδρος θα είναι ο κ. Τραμπ αν εκλεγεί; Αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου έχει πολλά αναχώματα και τα περίφημα checks and balances, που δεν τον αφήνουν να κάνει ό,τι θέλει. Μόνο στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική οι αποφάσεις είναι δικές του και μπορούν ασφαλώς να καθορίσουν την τύχη του πλανήτη. Πολλοί πιστεύουν ότι, όπως και ο Ρέιγκαν, θα ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική αν κερδίσει. Σίγουρα θα είναι κάτι πρωτόγνωρο από πλευράς στυλ... που θα σοκάρει την καθωσπρέπει Γηραιά Ηπειρο.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι απόψεις του κ. Τραμπ, πέρα από την ακραία ρητορεία σε σχέση με τους μουσουλμάνους και το μεταναστευτικό. Ο συντηρητικός πολιτικός έχει συνδέσει ανοικτά τον πρόεδρο Ερντογάν με το ISIS, γεγονός που συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον, αλλά ποτέ δημοσίως. Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να «τα βρουν» με τη Ρωσία και να αποφύγουν την κλιμάκωση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ενώ πιστεύει ότι ο πρόεδρος Σίσι είναι άκρως αναγκαίο να στηριχθεί, γιατί χωρίς αυτόν κινδυνεύει η συστημική σταθερότητα της Αιγύπτου και όλης της περιοχής.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ό,τι έχει απομείνει από το ελληνοαμερικανικό λόμπι στηρίζουν την κ. Κλίντον. Ο μακαριστός, σοφός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος θα συνιστούσε το άνοιγμα γραμμών επικοινωνίας και με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο πρόεδρο.
Θυμάμαι ακόμη έντονα την ημέρα που με φώναξε στο γραφείο του επειδή είχα γράψει ένα σκληρό άρθρο με το οποίο τον επέκρινα γιατί εμφανιζόταν να στηρίζει δημοσίως τον πατέρα Τζορτζ Μπους, περισσότερο από τον Ελληνοαμερικανό αντίπαλό του Μάικλ Δουκάκη. «Ακου να δεις παιδί μου, αν βγει ο δικός μας, καλά θα είμαστε», μου είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά αν βγει ο άλλος, ξέρεις πόσο θα εκτιμήσει ότι τον βοήθησα;». Ο... άλλος βγήκε και η πρόσβαση του Ιακώβου στον Λευκό Οίκο δεν είχε προηγούμενο...