Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Απολαυστικός Αντ. Πανούτσος ρωτά ποιος πλουτοκράτης παρήγγειλε καφέ;


Ποιος πλουτοκράτης παρήγγειλε καφέ;
Αντώνης Πανούτσος
Το βραβείο κυβερνητικής καμαρωτής παπαριάς της περασμένης εβδομάδας -και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, να ξέρετε- πήγε σε μια new entry.
 Στην Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτή Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha είπε για τους έμμεσους φόρους σε μπίρα, καφέ και τσιγάρα: «Επειδή δύσκολα συμβαίνει και να πίνεις πολύ και να καπνίζεις πολύ και να πηγαίνεις να πίνεις πολλούς καφέδες, πρέπει να συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα για να επιβαρυνθεί σοβαρά ένα νοικοκυριό». Οικονομική ανάλυση καφενείου σε χωριό και μάλιστα σε μέρα που βρέχει.
Οταν μια κυβέρνηση βάζει φόρο υπολογίζει ότι από κάπου θα τον εισπράξει. 
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου φόρου υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη ότι περιμένει να τον εισπράξει από τους κονομημένους που πίνουν πολλές μπίρες, καπνίζουν πολλά τσιγάρα και παραγγέλνουνε συνέχεια καφέδες. Η δεύτερη ότι θα τα πάρει από το κομμάτι του πληθυσμού που καταναλώνει και τα τρία είδη. Εδώ έχω νέα. 
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κοινωνικές ομάδες με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών ήταν οι άνεργοι (54%) και οι χειρωνάκτες εργάτες (51%) έναντι ενός μέσου όρου 35% (2003). 
Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβαίνει και με την μπίρα. Παρότι δεν βρήκα αναλυτικές στατιστικές, μοιάζει πιθανότερο να δεις οικοδόμο να κρατάει ένα μπουκάλι παρά τη Μαριάννα Λάτση. Στον καφέ οι διαφορές πρέπει να είναι ασήμαντες. Το πρόβλημα, όμως, όπως είπαμε, είναι στη λογική.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι φόροι στον καπνό είναι υψηλοί. Στο Λονδίνο ένα πακέτο Marlboro στοιχίζει 12 ευρώ, ενώ στο Οσλο φτάνει τα 14. Μόνο που εκεί οι λόγοι είναι αποτρεπτικοί. 
Οι κυβερνήσεις για λόγους υγείας προσπαθούν να κάνουν τους πολίτες να κόψουν το κάπνισμα αυξάνοντας την τιμή του. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Η κυβέρνηση θα προσεύχεται οι Ελληνες να καπνίζουν πολύ ώστε να εισπράττει φόρους και όχι να το μειώσουν ή να το κόψουν, γεγονός που θα την υποχρεώσει να αυξήσει τους φόρους κάπου αλλού. Φτάνουμε τώρα στον παραλογισμό: Στην Αμερική το 8%, δηλαδή 170 δισ. δολάρια, του συστήματος υγείας ξοδεύεται για θεραπείες που σχετίζονται με το κάπνισμα. 
Το κράτος εισπράττει 15 δισ. από φόρους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου τα έσοδα από τους φόρους στα τσιγάρα θα υπερκαλύπτονται από τη ζημιά στα έξοδα για την Υγεία. 
Ο φόρος στην μπίρα είναι συμβατός με την πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει να ξεκάνει κάθε τομέα του ιδιωτικού τομέα που λειτουργεί. 
Τα τελευταία 10 χρόνια μικρές βιοτεχνίες στην επαρχία ψήνουν μπίρες εξαιρετικής ποιότητας και το τελευταίο που χρειάζονταν την εποχή που προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι της αγοράς ήταν μια αύξηση των φόρων που, όπως λένε, θα φτάσει το 93%. Σε μια χώρα που όπως ο μυθικός ουροβόρος όφις αυτοκαταβροχθίζεται χωρίς σχέδιο, σκοπό ή ελπίδα.