Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Άρθρο για την Τ.Τ.Ι.P.: Έρχεται τέλος καπιταλισμού και δημοκρατίας, με σφραγίδα Κομισιόν-ΗΠΑ;


Τ.Τ.Ι.P.: Έρχεται τέλος καπιταλισμού και δημοκρατίας, με σφραγίδα Κομισιόν-ΗΠΑ;
Του Κωνσταντίνου Βέργου
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Πριν 3 χρόνια, στις 7 Ιουλίου 2013, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, κάτω από απόλυτη μυστικότητα, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας συμφωνίας που είχε το όνομα ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership, δηλαδή Υπερατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων).
Κανένας τότε δεν θα φαντάζονταν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή, όλων των εποχών, για τα θεμέλια της Αστικής Δημοκρατίας στην οποία ζούμε. Το χειρότερο, ελάχιστοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.
Αρχικά φαίνονταν ως μία απλή συμφωνία εμπορίου. Ένα έγγραφο, στο οποίο εμπλέκονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου και ο Αμερικάνος Υπουργός Εμπορίου, που περιγράφει και κωδικοποιεί διαδικασίες για την εμπορική συνεργασία ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει τους δασμούς. Και αν όντως ήταν έτσι, θα ήταν μια πολύ χρήσιμη συμφωνία. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ακριβώς το αντίθετο! Γι’ αυτό, δεν εκπλήσσει που αυτή η συμφωνία κρατήθηκε σε απόλυτη μυστικότητα. Κρατήθηκε σε μυστικότητα διότι αποτελεί απειλή τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων, όσο και για την δημοκρατία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ! Αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε περί τίνος πρόκειται όταν άρχισαν να διαρρέουν έγγραφα.
Η ΤΤΙΡ δεν αφορά «κάποιες συμφωνίες» για μείωση δασμών, παρότι προβλέπει κάτι γι’ αυτούς. Αν αποτελούσε συμφωνία για την μείωση ή και τον μηδενισμό των δασμών θα την επικροτούσαμε. Αφορά  προδιαγραφές! Δυστυχώς, ρυθμίζει το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δηλαδή αφορά το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 40% του παγκόσμιου Εμπορίου, με τρόπο που να ευνοεί τα στάνταρ συγκεκριμένων εταιριών! Πίσω από την TTIP καταπατούνται τα δικαιώματα του 99% των μη πολυεθνικών εταιριών που απασχολούν το 95% του εργατικού δυναμικού στον καπιταλισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη! Μέσα από «αρχές» όπως της… «Οριζόντιας Νομοθετικής Συνοχής» (Horizontal regulatory coherence) και… «Εφαρμοσμένων Εμπορικών Φραγμών»  (Technical barriers to trade) ακυρώνει την νομοθεσία που έχει ψηφιστεί τόσο σε ΗΠΑ, σε εθνικό ή πολιτειακό επίπεδο (!) όσο και σε Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ή κράτους (!) στην τυποποίηση των προϊόντων, στον ανταγωνισμό των εταιριών, στο εργατικό δίκαιο και στα δικαιώματα του καταναλωτή! Όταν τεθεί σε λειτουργία (ο 12ος γύρος ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Φεβρουαρίου 2016) η συμφωνία αυτή θα υπερισχύει όχι μόνο του εθνικού συντάγματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (!) αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας(!).
Γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, για παράδειγμα, ή ζιζανιοκτόνα, με καρκινογόνες ουσίες, δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους των οργανισμών υγείας, ούτε θα έχουν υποχρέωση αναγραφής συστατικών, και θα εισάγονται χωρίς ‘χρονοβόρους’ περιορισμούς, ακόμη και αν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία! Κυβερνήσεις δεν θα δύνανται να μηνύσουν Αμερικάνικες Υπερ-Τράπεζες για σκάνδαλα, επειδή οι τεράστιες αυτές τράπεζες προστατεύονται πλέον από την συμφωνία που δεσμεύει την ΕΕ να μην έχει δικαίωμα να τις μηνύει! Καταργείται η υπερίσχυση του ατομικού δικαίου, του δικαίου του καταναλωτή, υπερισχύει εκείνο της μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας!
Πίσω από την συμφωνία TTIP βρίσκεται το «βαρύ χέρι» μιας χούφτας εταιριών που θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, τα δικά τους στάνταρ, σε όλες τις άλλες εταιρίες, όπως και στις εκλεγμένες κυβερνήσεις! Είναι η κατάργηση του καπιταλισμού όπως τον ξέραμε, είναι το τέλος της δημοκρατίας που γνωρίζουμε. Γι’ αυτό το λόγο, η συμφωνία αυτή είναι επικίνδυνη!
Είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί καταστρέφει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, κλείνοντας εταιρίες. Όχι μόνο γιατί καταργεί το οικοδόμημα προστασίας υγείας και δικαίου καταναλωτή, αλλά επειδή αφαιρεί από τον πολίτη το δικαίωμα να αποφασίζει, είναι υπεράνω της ίδιας της δημοκρατίας όπως την ξέρουμε!  

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.