Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Στου παιδιού μου την χαρά έσφαξα ένα κόκορα


Από το Μυστήριο
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα να περάσουν τόσο εύκολα και αναίμακτα τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό.
Είχα μάλιστα προβλέψει ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η κυβερνητική πλειοψηφία, θεωρώντας δεδομένο ότι θα υπήρχαν απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα εκαλείτο να ψηφίσει τα μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ψηφισθεί από την αρχή των μνημονίων. Και ότι θα χρειαστεί "μαξιλαράκια" του Λεβέντη και ΠΑΣΟΚ.
Διαψεύθην όμως παταγωδώς. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση του καλοκαιριού και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι μπετόν αρμέ, πλήρως ελεγχόμενη. Θα ήταν δε καλύτερο να αποκαλείται πια ως Κ.Ο. του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όλοι βουλευτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τύχη τους και το πολιτικό μέλλον τους είναι απόλυτα ταυτισμένα με τον πρωθυπουργό. Αν πέσει αυτός, θα εξαφανισθούν όλοι μαζί. Εκτός βέβαια των βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλάκις ότι επιβιώνουν σε κάθε συγκυρία.
Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν καταφέρει να αποφύγουν πολλαπλές διασπάσεις των Κ.Ο. όταν ψήφισαν τα προηγούμενα μνημόνια. Ο Αλέξης τους έδειξε πως γίνονται οι σωστές δουλειές.
Είναι επίσης σαφές ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει στο πρόσωπο του Τσίπρα δίδοντας του κάποια ανταλλάγματα για να τα "πουλήσει" στο εσωτερικό. Ο Αλέξης "έδωσε" το προσφυγικό και πήρε ως αντάλλαγμα το πέρας της αξιολόγησης υπό την προϋπόθεση φυσικά της λήψης αυτών των μέτρων. Το τυράκι του κουρέματος του χρέους άλλωστε μετατέθηκε για το 2018 και βλέπουμε.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο μία αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει αυτά τα μέτρα και να μην ανοίξει μύτη. Γι' αυτό είχαν άλλωστε αποσύρει τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου από το καλοκαίρι του 2014, διαβλέποντας ότι εκείνο το κυβερνητικό σχήμα έπνεε τα λοίσθια. Τα μισά να είχαν προσπαθήσει να περάσουν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και σήμερα η Αθήνα σε ελάχιστα θα διέφερε από το Χαλέπι.
Έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να προσδώσει πανηγυρικό κλίμα για να κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις. Και το έχει καταφέρει μέχρι τώρα, κυρίως χάρη και στη στήριξη που της παρέχουν τα γνωστά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που υποτίθεται ανήκουν στο δεξιό χώρο, αλλά έχουν διαδραματίσει ύπουλο ρόλο στην άνοδο του εθνικολαϊκισμού στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση έχει λοιπόν κερδίσει πολιτικό χρόνο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εκείνη, δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι μουδιασμένη και απογοητευμένη, σιωπά όμως, καθώς δεν έχει συνέλθει από το χαστούκι που δέχθηκε. Όταν δει τις αυξήσεις σε όλα τα είδη και υπηρεσίες που προβλέπονται από τα νέα μέτρα, θα μεταπέσει σε συνθήκες σοκ. Τότε θα δούμε πως θα αντιδράσει.
Η αντίδραση της κοινωνίας θα έχει επίσης ενδιαφέρον, όταν αντιληφθεί ότι μπορεί να γλύτωσαν - προς το παρόν τουλάχιστον - οι καταθέσεις μας από το κούρεμα, αλλά επί της ουσίας οι καταθέσεις αυτές κουρεύονται κάθε ημέρα, μια και, καθώς δεν θα είμαστε σε θέση να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τραβάμε χρήματα από τους λογαριασμούς μας. Μέχρι να εξαντληθούν κι αυτοί κάποια στιγμή και σίγουρα όχι πολύ μακρυά από σήμερα.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ