Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Άρθρο περί ΣΥΡΙΖΑ και Ολυμπιακού


ΣΥΡΙΖΑ και Ολυμπιακός
Ηλίας Μαγκλίνης
«Κατά βάθος, όλοι είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και Ολυμπιακός». Δεν θυμάμαι πότε άκουσα για πρώτη φορά αυτό τον, εν είδει ανεκδότου, αφορισμό. Πρέπει να ήταν πέρυσι το καλοκαίρι με το δημοψήφισμα και τις εκλογές. Κατόπιν έμαθα πως είναι παραλλαγή του παλαιότερου «Ολοι είμαστε ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιακός». Οταν το καλοσκέφτηκα, η αρχική μου αλλεργική αντίδραση επιδεινώθηκε. Ωστόσο, είπα να κάνω τη βρωμοδουλειά και να αποπειραθώ έναν υποτυπώδη σχολιασμό. Ξεκινώ από τη βερσιόν με το ΠΑΣΟΚ. Οπου ΠΑΣΟΚ, βλέπε τον «πρασινοφρουρικό» ολοκληρωτικό κομματικό ιό του ’80. Ολοκληρωτικό υπό την έννοια ότι κυρίευσε τον κρατικό μηχανισμό και, κυρίως, διαχύθηκε μεταστατικά στον συλλογικό ελληνικό ψυχισμό της μεταπολίτευσης, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, ιδεολογικής τοποθέτησης και κοινωνικής τάξης. Είδαμε π.χ., πόσο φυσικά συνέχισε την ένδοξη πράσινη παράδοση η Ν.Δ. το 2004-09.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πανάξια αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ στην ανωτέρω φράση - και όχι μόνον σε αυτή. Συνδύασε τον «κομμουνισμένο» λυρισμό με τον παπανδρεϊκό λαϊκισμό, επισφραγίζοντάς τον μάλιστα με μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Μπόνους, η συνεργασία με την εθνολαϊκιστική ακροδεξιά.
Και ο Ολυμπιακός; Ντροπή να υιοθετεί ένα τέτοιο μότο ένας παλαιός φίλαθλος της ΑΕΚ όπως ο γράφων. Μάλλον, όμως, δεν πρέπει να παίρνω τη φράση σύμφωνα με το γράμμα αλλά με το πνεύμα της. Αφήνω απέξω το αριθμητικό μέρος (ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα, τι να κάνουμε τώρα;). Κυρίως, είναι όλα όσα πρεσβεύει, δεκαετίες τώρα: μια διογκωμένη σαν προστάτιδα λαϊκότητα· μια πολυκαιρισμένη λεβεντιά· την απόλυτη σχεδόν κυριαρχία στο αθλητικό (παρα)κράτος. Ο Ολυμπιακός είναι επίσης θρησκεία (όπως η Αριστερά, όπως η Παναγία Σουμελά). Κατ’ απομίμηση, ως θρησκεία λογίζονται η ΑΕΚ, ο ΠΑΟ κ.τ.λ. με την ευχή να γίνουν και αυτοί (παρα)κράτος κάποτε. Φαίνεται, λοιπόν, πως ακόμα κι αν ανεμίζουμε κιτρινόμαυρα ή πράσινα κασκόλ, η ολυμπιακή ψυχική εγγραφή είναι σαρωτική.
Σταματώ εδώ· δεν αντέχω άλλο ούτε ως χιούμορ τον αφορισμό αυτό. Υποθέτω πως δεν είμαι μόνος. Τι να το κάνεις όμως· όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι, ήσυχοι. Βλέπετε πόσο φυσικά περνάνε στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το μεγαλοπρεπές τους μνημόνιο. Σα να παίρνει ένα ακόμα πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός...