Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ανάλυση των φόρων - φωτιά που ψήφισε η κυβέρνηση -Τι ακριβαίνει από 1η Ιουνίου


Οι φόροι - φωτιά που ψήφισε η κυβέρνηση -Τι ακριβαίνει από 1η Ιουνίου (λίστες)
ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ -ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Αλλάζει από την 1η Ιουνίου ο χάρτης της κατανάλωσης, αφού το μείγμα που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση φέρνει αυξήσεις στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.
Σχεδόν όλα θα ακριβύνουν και θα συνεχίζουν να ακριβαίνουν έως τον Ιανουάριο του 2018, προκαλώντας «εμφράγματα» στους καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται.
Το μείγμα των φόρων που έρχεται 
Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ, στον καφέ, στην μπύρα και στα τσιγάρα, αλλά και ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι μερικά μόνον από τα νέα μέτρα που έρχονται, σταδιακά, τους επόμενους 18 μήνες και αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. 
Ανατιμήσεις από την επόμενη εβδομάδα (1η Ιουνίου) -Τι αυξάνεται
γεμιστά ζυμαρικά
κακάο
αλλαντικά
μαρμελάδες
σοκολάτες
παγωτά
είδη ζαχαροπλαστικής
μπαχαρικά
προψημένο ψωμί
προμαγειρεμένα φαγητά
ψωμί του τοστ
αναψυκτικά
χυμοί
μπύρα
ρούχα
παπούτσια
είδη κατοικίας
εργαλεία
έπιπλα
χαρτικά
ηλεκτρικές συσκευές
ηλεκτρονικές συσκευές 
λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
πακέτα συνδρομών τηλεόρασης κ.λπ.
τιμές ακινήτων
τιμές αυτοκινήτων
σε ταβέρνες και εστιατόρια
σε καφετέριες 
σε φαγητό στο σπίτι 
σε κρέας από το κρεοπωλείο
ταξίδια
διόδια
καύσιμα
εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.)
κόμιστρα των ταξί
λογαριασμοί αποχέτευσης
11 νησιά χάνουν την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ

Από την 1η Ιουνίου χάνουν τελικά την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ 11 νησιά. Οι τιμές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16%. Πρόκειται για τα νησιά:
Σύρος
Θάσος
Άνδρος
Τήνος
Κάρπαθος
Μήλος
Σκύρος
Αλόννησος
Αντίπαρος
Κέα
Σίφνος

Από την 1η Οκτωβρίου 2016:
αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5-6 λεπτά το λίτρο. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2017:
αυξάνεται ο φόρος στα εταιρικά αυτοκίνητα 
επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
επιβάλλεται φόρος στον καφέ
επιβάλλεται φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση
επιβάλλεται φόρος στη σταθερή τηλεφωνία 
επιβάλλεται φόρος στο Ιντερνετ
αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε υγραέριο, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.

Από τον Ιανουάριο του 2018:
επιβάλλεται φόρος στη διανυκτέρευση από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ.

Σε τι ποσά μεταφράζονται οι αυξήσεις που έρχονται 
Οι αγρότες από φέτος χάνουν το αφορολόγητο των 8.836 ευρώ, όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες». Παράλληλα θα δουν επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. Λόγω αύξησης του ΦΠΑ 24% θα ακριβύνουν τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, οι σπόροι για καλλιέργειες, άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα κ.λπ. 
Πλήγμα για μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού η επόμενη μισθοδοσία τους θα είναι έως και 10 ευρώ μικρότερη (λόγω αύξησης φόρου) για όσους βγάζουν από 650-700 ευρώ και πάνω, καθώς οι μισθωτοί χωρίς παιδιά και με εισόδημα κάτω από 9.500 ευρώ χάνουν περί τα 100-120 ευρώ τον χρόνο.
Εργαζόμενοι που έχουν εταιρικό ΙΧ: Αυξάνεται ο φόρος για όσους εργαζόμενους, εταίρους, μετόχους κ.λπ. κάνουν χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρούν οι εταιρίες τους. Συγκεκριμένα θα φορολογούνται σαν να είχαν εισόδημα από την εταιρία το 80% της αξίας του αυτοκινήτου. 
Οι συνδρομητές τηλεόρασης με την επιβολή φόρου 10% στους λογαριασμούς θα έχουν επιβάρυνση 3-5 ευρώ το μήνα.
Ο νέος φόρος στη σταθερή τηλεφωνική σύνδεση θα φτάνει στο 5% του λογαριασμού, δηλαδή τουλάχιστον 2 ευρώ τον μήνα.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 230 στα 280 ευρώ. 
Φωτιά στη βενζίνη, καθώς από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. 
Στα τσιγάρα αυξάνεται ο ειδικός φόρος και η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί έως και μισό ευρώ στο πακέτο (μαζι με τον ΦΠΑ). Για όσους αγοράζουν 1 πακέτο την ημέρα, θα πληρώνουν 150 ευρώ παραπάνω τον χρόνο.
Νέος φόρος στα  ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς θα επιβαρυνθούν με 10 λεπτά ανά ml του υγρού, δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον στην τελική τιμή μαζί με τον ΦΠΑ). 
Ο ειδικός φόρος στον καφέ μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις 2 ευρώ ανά κιλό στον ακατέργαστο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο, με τις αυξήσεις για τους καταναλωτές να ξεπερνούν το 20% χωρίς τον ΦΠΑ. 
Από 1 Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής μισό ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενάμισι ευρώ για 3 αστέρια, τριών ευρώ τη βραδιά για 4 και τεσσάρων ευρώ για ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Στα δωμάτια επιβάλλεται 0,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1-2 κλειδιά, μισό ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ τη μέρα για 4 κλειδιά. 
Επιβάλλεται αύξηση του φόρου για τα τυχερά παιχνίδια. Θα είναι «οριζόντια» σε ποσοστό 35%.
ΕΝΦΙΑ: Διπλό φόρο θα πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ-300.000 ευρώ. Ακόμα οι ιδιοκτήτες θα  πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια ακόμα, ενώ «χαράτσι» μπαίνει και στις εταιρίες για τα επαγγελματικά ακίνητά τους. 


(Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC)