Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Άρθρο για την περιδίνηση των Σκοπίων


Η περιδίνηση των Σκοπίων
Σταύρος Τζίμας
Το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει εδώ και πολλούς μήνες την ΠΓΔΜ λαμβάνει δραματική διάσταση, καθώς όλα δείχνουν ότι οι προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που είχε αποφασιστεί να γίνουν για να εκτονωθεί η κρίση, δεν θα διεξαχθούν.
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα τις μποϊκοτάρει και, μάλιστα, οπαδοί της διαδηλώνουν καθημερινά σε πάρκα και πλατείες των Σκοπίων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του εθνικολαϊκιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για ασφυκτικό έλεγχο της  Δικαιοσύνης,  των  ΜΜΕ και του κρατικού μηχανισμού, με σκοπό να παραμένει στην εξουσία.
Χθες έληγε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, αλλά το σύνολο σχεδόν των κομμάτων, σλαβομακεδονικών και αλβανικών, δεν κατέθεσε λίστες, καταγγέλλοντας ότι κανένα από τα μέτρα που είχε συμφωνηθεί, υπό την πίεση της Ε.Ε., να ληφθούν, ώστε οι εκλογές να γίνουν με αδιάβλητο τρόπο, δεν έχει υλοποιηθεί.
Κατόπιν αυτού, όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα μετατεθούν εκ νέου ή και μπορεί να μη γίνουν. Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση που θα ενεργοποιούσε το εν υπνώσει εθνοτικό ρήγμα Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, το οποίο το 2001 οδήγησε  στον  αιματηρό εμφύλιο,  Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες  και  Βερολίνο κινούνται δραστήρια.
Η χώρα έχει τεθεί υπό διεθνή κηδεμονία, με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε να έχουν πάρει στα χέρια τους τις εξελίξεις, ενώ από χθες στα Σκόπια βρίσκεται, ως ειδικός μεσολαβητής της Γερμανίας, ο πρώην πρέσβης στην Αυστρία, Γιοχάνες Χάιντλ. Ολοι ξέρουν πως το σκηνικό δεν θα αλλάξει και το δημοκρατικό πολίτευμα δεν πρόκειται να αφεθεί να λειτουργήσει, αν δεν φύγει ο άνθρωπος που κυβερνά επί δέκα και πλέον χρόνια, ταΐζοντας υπέρμετρο εθνικοπατριωτισμό έναν λαό, έχοντας ταυτόχρονα εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό σύστημα εξουσίας.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι εκλογές δεν θα απαλλάξουν την ΠΓΔΜ από τον Γκρούεφσκι, απεναντίας θα τον νομιμοποιήσουν πολιτικά, αφού δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στα Σκόπια που να μη πιστεύει ότι δεν θα τις κερδίσει. Τότε, λοιπόν, προς τι όλη η φασαρία, αφού γίνουν δεν γίνουν οι εκλογές, ο Γκρούεφσκι θα κυβερνάει; Υπάρχει, ωστόσο, και το παρασκήνιο, το οποίο τον έχει ξεγράψει. Αν και τίποτα δεν λέγεται ανοιχτά, οι δυτικοί φίλοι της ΠΓΔΜ φέρεται να συμφωνούν ότι πρέπει να απομακρυνθεί.
Το θέμα είναι «πώς», αφού θα έχει κερδίσει τις εκλογές. Επ’ αυτού, ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στα Σκόπια επέμενε πως υπάρχουν τρόποι. «Μπορεί να φύγει με τη “θέλησή” του νικητής μετά τις εκλογές ή να βγουν στο φως όλα όσα του έχουν μαζέψει, και είναι πολλά αυτά, ώστε να αναγκαστεί να παραιτηθεί», είπε, προσθέτοντας πως «ο πολιτικός του χρόνος έχει τελειώσει και όσο παραμένει μόνο κακό κάνει στη χώρα του».