Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Περί νέων πολιτικών σχηματισμών‏



Από τον Πρώτο τυχόντα
"Όμως, οι πολίτες εξοργίζονται για τη συνέχιση των οριζόντιων περικοπών του εισοδήματός τους, καθώς και για την αποτυχία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την ύφεση.
Η ανεργία σαρώνει τα πάντα και η αύξηση της ύφεσης θέτει σε κίνδυνο τη χώρα και τους πολίτες. Η αδράνεια των κυβερνώντων και η έλλειψη κατανόησης για το πώς πρέπει να δράσουμε απέναντι στην ύφεση μας οδήγησε να αναλάβουμε ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες ρήξης. Έτσι, θα συναντηθούμε με τον κόσμο που αποστασιοποιείται και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του". Τάδε έφη ο Ανδρέας Λοβέρδος (πηγή Κεφάλαιο, Δεκ 2012)
Συγνώμη συνοδοιπόροι του διαδικτύου, αλλά έχω χάσει μήπως κάποια επεισόδια; Η πολιτική ως γνωστόν στηριζόταν και συνεχίζει να στηρίζεται στη λήθη. Με αφορμή το πιο πάνω κείμενο του τέως υπουργού, τέως μεγαλοστελέχους του επί 30 και πλέον χρόνια κυβερνώντος κόμματος και εν δυνάμει αρχηγού ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, το ερώτημα που πλανάται στα χείλη όλων είναι: Μήπως μας δουλεύουν όλους; Μήπως το "νέο" πολιτικό σκηνικό δεν είναι τόσο νέο όσο θέλουν επικοινωνιακά να το παρουσιάσουν;
Και θα μου πείτε, πιστεύεις  ότι το νέο θα γίνει με παρθενογένεση της πολιτικής παρουσίας; Όχι φυσικά, αλλά εάν τα κόμματα δεν αφήσουν τις υγιείς δυνάμεις τους να αναδειχθούν, τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν τις δεσμεύσεις πολιτικές ή οικονομικές του παρελθόντος, αυτούς που θα φέρουν όχι μόνο τις νέες ιδέες, αλλά κυρίως θα διαχειριστούν με διαφάνεια και όραμα το αύριο, τότε θα έχουμε απλά μία επανάληψη της ίδιας χρεοκοπημένης πολιτικής πρακτικής των τελευταίων 30 χρόνων.
Μετά δεν θα φταίει ο απλός ψηφοφόρος-πιόνι που θα ψηφίζει ακροδεξιά ή ακροαριστερά ή το χειρότερο θα αποφεύγει να πάει στις κάλπες.
Κανένας πολιτικός και κανένα κόμμα, παλαιό ή "νέο", δεν θα συναντηθεί και δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του  κόσμου, γιατί δεν κατανοούν τις ανάγκες και ανησυχίες του μέσου ψηφοφόρου-πολίτη. Και αυτό γιατί από την πολιτική πρακτική και σκέψη λείπει η Κοινή Λογική!
Και για να παραφράσουμε το απόφθεγμα του φιλοσόφου και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κ. Θεοφάνη Τάση :
Οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως αυτοί που τους ακούνε δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτά που λένε. Οι "πολιτικοί" ανησυχούν για το αντίθετο!!
Μετά τιμής
Ο πρώτος τυχόν