Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την «πολιορκία» της Ινδίας από Αγγλία-Γαλλία


Η «πολιορκία» της Ινδίας
Βρετανογαλλικός ανταγωνισμός για το κλείσιμο συμφωνιών
Α.Ρ.
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η Ινδία είχε μόλις αποχαιρετήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ –ο οποίος αποχώρησε από το Νέο Δελχί αισιόδοξος για την αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έναντι 12 δισ. δολαρίων– όταν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, προσγειωνόταν στη Βομβάη.
Κατά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στην Ινδία, πριν ακόμη κοπάσει ο απόηχος του σκανδάλου της αγοραπωλησίας αγγλικών και ιταλικών ελικοπτέρων, ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως η Βρετανία «επιδιώκει να σφυρηλατήσει μια από τις μεγαλύτερες συνεργασίες του 21ου αιώνα με την Ινδία». Οχι τυχαία, ο κ. Κάμερον συνοδευόταν από τη μεγαλύτερη εμπορική αντιπροσωπεία που έχει ακολουθήσει ποτέ στο εξωτερικό Βρετανό πρωθυπουργό.
Υστερα από διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα αποικιοκρατίας, η Βρετανία εξακολουθεί να αναζητεί πρόσφορες αγορές στην Ινδία, αυτή τη φορά όμως υπό πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις και έχοντας να ανταγωνιστεί άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι εποχές του αγγλο-γαλλικού αποικιακού ανταγωνισμού μπορεί να έχουν πια περάσει, αναβίωσαν ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες επί ινδικού εδάφους. Το δε πλαίσιο κανόνων αυτού του νέου ανταγωνισμού είναι πολύ διαφορετικό.
Την περασμένη εβδομάδα, το επιτελείο του προέδρου Ολάντ ανέφερε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το «κλείσιμο» της συμφωνίας πώλησης 126 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», την παραγωγή των οποίων θα αναλάβει η Dassault Aviation έναντι 12 δισ. δολαρίων. Οι δύο πλευρές κατέληξαν, ακόμα, σε συμφωνία ύψους 6 δισ. δολαρίων για την από κοινού παραγωγή πυραύλων μικρού βεληνεκούς εδάφους–αέρος. Την παραγωγή θα αναλάβουν η γαλλική MBDA και η ινδική DRDO.
Η επίσκεψη του προέδρου Ολάντ συνέπεσε, όπως εύστοχα παρατήρησε ο ινδικός Τύπος, με την επίδειξη των «Rafale» σε συνθήκες πραγματικού πολέμου στο Μάλι τον περασμένο μήνα. Αντιθέτως, η χρονική στιγμή της επίσκεψης Κάμερον στη χώρα είναι κάθε άλλο παρά ιδανική. Την περασμένη Παρασκευή, η ινδική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα ακυρώσει το συμβόλαιο αξίας 750 εκατ. δολαρίων για την αγορά 12 ελικοπτέρων από την AgustaWestlabd, αγγλο–ιταλικής θυγατρικής της ιταλικής Finmeccanica μετά κατηγορίες περί δωροδοκίας. Ινδοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως ο κ. Κάμερον θα δεχτεί πιέσεις όσον αφορά τη σύμβαση για την αγορά των ελικοπτέρων τύπου AW10, τα οποία κατασκευάζονται στη νοτιοδυτική Βρετανία. Η Ινδία άρχισε να διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση μετά τη σύλληψη του διευθυντή της Finmeccanica, Τζουσέπε Ορσι, από τις ιταλικές αρχές την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της διαφθοράς και της απάτης σε σχέση με τη σύμβαση για τα AW10. Η ινδική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να προβάλει την εικόνα της άτεγκτης απέναντι στη διαφθορά ενόψει των εκλογών του 2014, έχει ζητήσει από το Λονδίνο πλήρη αναφορά για όλα όσα γνωρίζει γύρω από την υπόθεση. Η βρετανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Ινδούς ότι επιθυμεί να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας των ιταλικών αρχών πριν παραδώσει την αναφορά της. Εντούτοις, το Λονδίνο συμφώνησε να παραδώσει στο Νέο Δελχί μια «ενδιάμεση» έρευνα γύρω από το σκάνδαλο των AW10.
Ο κ. Κάμερον, πάντως, δεν πτοήθηκε από τη διαφαινόμενη προτίμηση των Ινδών για τα γαλλικά μαχητικά – προ διετίας είχε προσπαθήσει να πείσει το Νέο Δελχί να αγοράσει τα εν μέρει βρετανικά Eurofighter Typhoon. Η βρετανική διπλωματία φέρεται να προσβλέπει στη σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεων με την Ινδία σε άλλους τομείς. «Εχω φέρει μαζί μου αρχιτέκτονες, πολεοδομικούς σχεδιαστές και οικονομολόγους, που μπορούν να λύσουν τα χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με τις αστικές υποδομές της Ινδίας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός από τη Βομβάη.
Η σχέση Βρετανίας – Ινδίας, πάντως, είναι προβληματική και στο διπλωματικό πεδίο. Το Νέο Δελχί έχει εκδηλώσει έντονη δυσφορία για τις πρόσφατες διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του Λονδίνου με στόχο τη διευθέτηση των διμερών διαφορών Πακιστάν και Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κάμερον είχε, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Ινδία, το 2010, προειδοποιήσει το Πακιστάν να σταματήσει την εξαγωγή τρομοκρατίας. Η τοποθέτησή του είχε τότε ικανοποιήσει απολύτως την Ινδία, είχε όμως πυροδοτήσει την οργισμένη απάντηση του Ισλαμαμπάντ.